sh1coverSurvival horror naslov Silent Hill izašao je 1999. godine za PSX. Razvio ga je i izdao Konami studio, time na tržište puštajući prvog tematskog konkurenta Resident Evilu, jedinog takvog naslova kojeg je konzolaška zajednica poznavala.

sh1coverNaziv: Silent Hill
Platforme: PSX
Izdavač: Konami
Razvojni studio: Konami
Godina: 1999.
Žanr: survival horror
Multiplayer: ne

Survival horror naslov Silent Hill izašao je 1999. godine za PSX. Razvio ga je i izdao Konami studio, time na tržište puštajući prvog tematskog konkurenta Resident Evilu, jedinog takvog naslova kojeg je konzolaška zajednica poznavala.

Na američkoj autocesti, Harry Mason i njegova kćer Cheryl putuju na vikend odmora, no iznenada na nalijeću na malenu djevojčicu. Harry brzo reagira, ali doživljavaju prometnu nesreću. Nakon što se osvijesti, otkrije da se nalazi pred Silent Hillom, ali je sam. Kada mu se učini da je spazio svoju kćer u daljini, on za njom požuri, praveći prve korake prema nezamislivoj noćnoj mori i prepuštajući kontrolu igraču.

Upravljanje Harryem odvija se iz trećeg lica, kretanjem kroz interaktivno 3D okruženje. Osnovni koncept igre uključuje istraživanje grada u potrazi za tragovima i informacijama, rješavanje zagonetki i suprotstavljanje neprijateljima na koje se nailazi, u formi ne čineći je drugačijom od drugih naslova toga žanra (Alone in the Dark, Resident Evil, Dino Crisis, Fatal Frame, Haunting Grounds…), ali se vrsnom različitošću sadržajem nadaleko odmaknuo od navedenih, noseći radikalne promjene jedne druge vrste.

SH0101Developeri Silent Hilla željeli su tenziju i horror predstaviti drugačijom metodom od organičkog, izvanjskog karaktera prožetog izravnim konfliktima koji se to tada koristio, pa je njihov prvi odabir pao na promjenu tipa protagonista. Kao glavni lik, Harry se razlikuje svojim predispozicijama. Umjesto treniranog vojnika, policajca ili detektiva, Harry je svakodnevni čovjek koji u igri, kao i igrač, nema pojma niti što se događa, u kontekstu radnje, niti kako tome pristupiti, u kontekstu gameplaya. Ne imajući prednosti, tako je ostavljen igraču da razmišlja kako će se snaći, nadalje prikazujući Harryevu nepripremljenost kroz upotrebu opreme. Tijekom igre dostupno je nekoliko vrsti različitog oružja, ali je Harry borbeno neefikasan, dapače, spor i nezgrapan s reduciranom agilnošću i refleksima. Harry također nema posebne vještine kojima bi se snalazio (kao što u Resident Evilu postoji miješanje komponenti), pa tek kroz prohod pronalazi streljivo, opremu i lijekove najjednostavnijeg tipa, te ključne objekte koji će služiti prohodu, uključujući i radio prijemnik kojim otkriva prisutnost kreatura, svjetiljku kojom se snalazi u mračnim mjestima i različite karte grada i tlocrte zgrada na kojima bilježi promjene, tri objekta koji su kao osnovna mehanika igre zadržani do daljnjeg.

SH0103Drugi element Konamijeva horrora je vizualna prezentacija. Paleta sivila, krv i mračan kolor ambijent jedan su njegov dio. Konami je problemu renderinga priskočio kreirajući gustu maglu i snijeg, povezujući ih s radnjom. Kao rezultat, stvorili su unikatnu jezu i prvi zaštitni znak naredne franšize, ali su makabristički osjećaj uzdignuli upotrebom dinamične nadzorne kamere koja se, za razliku od statičnih kamera drugih naslova, filmski mijenja kako se igrač kreće prostorom, u isto vrijeme stvarajući životnost s jedne strane i jezu s druge. Nakon prvog poglavlja igre, Harry je upoznat s konceptom otherworlda, u kojem dolazi do potpune vizualne transformacije. Otherworld će ovdje, te u svim idućim nastavcima, postati primarno mjesto kreativnosti, no uz njega se veže i zaštitni znak zvuka sirene za opću opasnost, duboko urezane u sjećanju mnogih, te psihodelični, mračni instrumental-industrial soundtrack Akire Yamaoke, autora glazbe svih Silent Hill naslova. Sa svim elementima zgusnutim zajedno, postigli su element rijetkog, teško izvedivog, ali visoko cijenjenog psihološkog horrora kojeg stariji uglavnom cijene po atmosferi, ali se mlađi lako prepadnu i bez razumijevanja psihološkog efekta.

SH0104Najsnažniji aspekt Silent Hilla njegova je priča. Ne sasvim jasna radnja pri prvom prohodu inspirirana je radovima Stephena Kinga i popularnim zapadnjačkim mitovima o ukletim gradovima. Pozadina konfuzne radnje, koja teži ostaviti igrača u mraku i u njemu stvoriti promišljanja, splet je religijskih i psihologijskih aspekata čovjeka. Kasniji Silent Hill naslovi uvijek koherentnu nadogradnju snažno proširuju i u kontekstu puke činjenice događaja i u filozofijsko-antropološkom kontekstu, no Silent Hill kao standalone priča ostavlja mnogo upitnika u zraku, zahtijevajući od igrača da spekulira i  povezuje. Četiri alternativna kraja, ovisno o odabirima unutar igre, raznovrsno stimuliraju, pa i šokiraju. Prednost Silent Hilla krije se u pozadinskom smislu sadržaja, primjerice kreatura dizajniranih za igru, koje nisu tek prosti protivnici ovdje za mlaćenje, već igraju spoznajnu ulogu, kao manifesti straha. Kopkanje po sadržajima koji se pojavljuju u igri, bilo kreature, bilo dijalozi, bilo sadržaji prostora koji se istražuju, otkrivaju sve dublje povezanosti raznih detalja priče i trivije ispod površine, pritom stilski nadmašujući susjede s nizom unikatnih karakteristika poput pomaknutih, psihodeličnih dijaloga ili ulica koje dobivaju nazive po zapadnim autorima. Igra također stvara netipičnu sklonost ka povezivanju podjednako s pozitivnim, negativnim i neutralnim likovima, uključujući i protivnike, netipičnu po samom pristupu koji nikada doista ne igra na filmsku empatiju izvana, već bliskost izgubljenosti iznutra, što će također biti kristalizirano u kasnijim naslovima, i kao takav privlačiti će na fanatični način specifičan društveni soj.

SH0105U kontekstu gameplaya, igra nudi 7 do 15 sati, prikladno izmjenjujući dinamiku s borbom, istraživanjem, razvojem priče i rješavanjem zagonetki koje su također vrijedan element i budući zaštitni znak. Kombinacijama tekstova, asocijacija i objekata igra predvodi kreativnim zagonetkama među kojima se našla i kultna zagonetka s notama glasovira, zadajući glavobolje prije no što je postala općepoznata. Poglavlja priče završavaju boss borbama, a osnov igre nije predan akciji koliko atmosferi i istraživanju. Igra stoga nije teška, ali nije niti perce, već idealan omjer koji direktno zabavlja i indirektno plaši. Uz poneke alternativne mogućnosti prohoda, igra je uglavnom linearna, ali će kretanje uokolo u potrazi za rješenjima odagnati taj osjećaj i nametnuti igru grada protiv Harrya.

S obzirom da developeri o Silent Hillu nikada nisu razmišljali u kontekstu zarade, demonstrirali su kako gamerski dobra igra može istovremeno biti i iznimno inteligentan materijal. Prateći eksploziju fanova, studiju je omogućeno razvijanje nastavka koji je doveo do konačnog ustoličenja Silent Hill franšize. Stoga, daleko da se radi o tek igrama, tko se sa Silent Hillom još nije susreo, može s ovim djelom krenuti odmah, a zatim nastaviti širiti iskustvo.