Obli0_100Kao treći i posljednji dio naše Elder Scrolls retrospektive koju vam donosimo povodom nedavne najave petog dijela ovog serijala, predstavljamo vam recenziju The Elder Scrolls IV: Obliviona.

Obli0_250

Naziv: Elder Scrolls IV: Oblivion
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Bethesda Softworks
Razvojni studio: Bethesda Game Studios
Godina: 2006.
Žanr: RPG
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Intel Pentium 4 2.0 GHz ili ekvivalent, 512 MB RAM, 128 MB video RAM, 4.6 GB HDD, DirectX 9.0
Preporučena konfiguracija: Windows XP, Intel Pentium 4 3.0 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM, NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X800, 128 MB video RAM, 4.6 GB HDD, DirectX 9.0

Poput prethodnog Morrowinda, The Elder Scrolls IV: Oblivion izdan 2006. godine također je bio iznimno anticipirana igra koja je trebala pomaknuti sandbox igranje i sam serijal u pozitivnom pravcu. Bethesda je s razvojem Obliviona krenula odmah po uspjehu Morrowinda, a pritom su u suradnji s timom 2K ponovno težili postavljanju novog vizualnog standarda i proširenju granica koje su prethodno postavili.

U četvrtom nastavku igra je smještena u Cyrodiil regiju kontinenta Tamriel. Ubačeni u srž zbivanja, radnja započinje buđenjem igrača u imperijalnom gradskom zatvoru. U ćeliju dolazi car Uriel Septim VII s troje operativaca tajne policije, ispostavljajući da se upravo u igračevoj ćeliji nalazi tajni prolaz. Uriela pokušavaju ubiti. Car prepoznaje lice igrača koje mu se pojavljivalo u snovima i daje mu mogućnost pobjeći iz utvrde, uvjeren u predodređenje sudbine. Igrač prati cara kroz seriju katakombi, spilja i kanalizacije do točke u kojoj atentatori uspijevaju ubiti Uriela. Prije smrti, Uriel predaje igraču u ruke Amulet of Kings koji mora dostaviti osobi imenom Jauffre. Ukoliko to ne učini, zlo iz drugog realma koje je otvorilo prolaz će razoriti Cyrodiil.

Obli1_250Prije početka avanture, igrač određuje rasu, spol i izgled. Bethesda je uvela nov sistem generiranja lica i omogućuje igračima da izrade lice i boju kože kakvu požele, ultimativno stvarajući jedinstveno biće unutar dozvoljenih rasa. Učeći ga mehanici kroz uvod, igrač bira jednu od ponuđenih klasa ili je sam uređuje. No, sustav je naspram Morrowinda promijenjen i pojednostavljen. Lik ima 8 osnovnih atributa poput snage i 21 vještinu koje igrač koristi tijekom igranja, a pokrivaju ih glavni atributi. Umjesto prijašnjeg odabiranja pet primarnih vještina, sada odabire sedam. Long i short blade spojili su u jedno, axe prebacili u blunt, medium armor, uanrmored, throwing weapon, enchantment, crossbow i spear izbacili, a dodali su mastery, bonuse koje igrači dobivaju usavršavanjem vještina. Promjene nemaju naročito smisla, izuzev manje posla za programere i manje zabave za igrače. Korištenjem 7 vještina one se razvijaju samostalno, a nakon 10 razvoja igrač sveukupno napreduje za jednu razinu, kada se distribuiraju bonusi na primarne atribute. Zadržan je detalj zviježđa, a određivanje rase, klase i rođenja utječe na tri važna parametra u borbi: energiju za zdravlje, manu za magiju i staminu za poteze.

Obli2_250U borbu su unijeli aktivno blokiranje i različite težine udaraca. Najveći napredak se dogodio u brzini i žestini borbe. Pokreti su fluidni uz mnogo vizualnih efekata, kreature djeluju opasnije i okruženje je zanimljivije, ali je sama borba broken. Igrajući na lakšoj razini u borbi nije potrebno ništa osim klikanja i kretanja, dok igrajući na težoj razini zapadamo u krug blokiranja i uzvraćanja. Repetitivno. Igra favorizira fizičke napade prije magije, a borba s lukom je ili veoma teška ili veoma lagana, ovisno o protivniku i lokaciji. Drugi veliki minus je loš sustav izazova. Kako se lik razvija, proporcionalno se razvijaju protivnici. Na razini 5 svi su 5, na razini 50 svi su 50. Ovim nepromišljenim pokušajem skraćivanja vlastitog posla prouzročili su mnoštvo rupa u razvoju lika koje se kasnije u igri osjete. Treći veliki minus je iznimno mala količina protivnika koji uglavnom operiraju sami, čineći svijet siromašnim.

Obli3_250Kao i za vrijeme Morrowinda, Oblivion je u i svoje vrijeme postavio grafički standard, pritom dopuštajući userima da isprobavaju potencijal kroz upravljanje naredbama u datotekama. Minus je bila nestabilnost i problemi s frame rateom, no u prosjeku ljudi nisu previše marili, osupnuti fantazijskom atmosferom svijeta. Za razliku od Morrowinda, u Oblivionu se vraćaju okruženju iz Arene, pa tako više nema jedinstvene flore i kulture već su bliži srednjovjekovnom settingu. 40 km2 prekriveno je prekrasnim šumama i visokom travom, potocima i poljima cvijeća, a u svijetu i dalje postoji izmjena dana i noći, promjene vremena i klime te aktivan kalendar. Prostor više nije statičan, trava vijori na vjetru, lišće se kreće, koristi se bloom efekt koji daje dojam “mekoće” slike, a tijela i objekti su bogati teksturama. Uz magičnu glazbu nagrađivanog Jeremya Soulea, sitni detalji poput jurećih srna i leptira, patrolirajućih članova Imperija ili promjena ovisno o zoni regije očaravaju dok je divljina ispunjena tajnim lokacijama, ukletim ruševinama, mističnim hramovima i mračnim spiljama.

Obli4_250S druge pak strane, iako se ima puno prostora za istražiti, njegov sadržaj nije naočit. Vrsta oklopa i oružja ima malo i za igrače koji su igrali starije naslove ništa novo. Odjeća više nije različita kao što je bila u Morrowindu. Ograničili su kombiniranje opreme. “Uporabnih” predmeta ima puno, ali malo toga se može upotrijebiti. Većina materijala i predmeta također imaju novčanu vrijednost 0, pa su beskorisni. Iz nekog razloga, iako ste na drugom kraju svijeta ukrali predmete, prodavači znaju da su ukradeni, pa ne možete više zarađivati na taj način. Knjige više nisu u prvom planu, a gotovo sve su reciklirane iz Morrowinda, pa njegovi igrači nemaju što čitati. Umjesto da su popravili manjkav sustav iz Morrowinda, odabrali su ovakav niz loših ograničenja. Sustav nagrađivanja je disfunkcionalan – nakon što prođete ogromnu generiranu spilju ili probijete strogo čuvanu škrinju pronaći ćete, recimo, dvije strijele i metlu, a tek neki posebni zadaci daju neke određene primjerke oružja ili oklopa, koji opet nisu ništa naročito. S vremenom, ako se igrač ne usmjeri isključivo na priču i questove, otkriti će da je lijepi svijet Obliviona zapravo poprilično besmislen. Većina toga događa se u gradovima do kojih možete lakše stizati opcijom putovanja, povezanom s mapom i interaktivnim dnevnikom koji pomaže u snalaženju.

Obli5_250Kao i u prošlim nastavcima, Oblivion nudi igraču veliku slobodu igranja i odabiranje čime se želi baviti u svijetu i koje questove kojim redoslijedom želi rješavati. Njihov broj je velik – ali manji nego u Morrowindu. NPC-ovi posjeduju dinamičan AI pa čine različite stvari u različito vrijeme: jedu, spavaju, zabavljaju se, svađaju, a kako bi prikazali živost gradova uveli su opcije poput noćnog zatvaranja kuća i dućana, jahanja konja, kupnje posjeda, unajmljivanje pomoćnika, izdavanje novina i slične stvari koje su izravno igrači serijala zahtijevali. Većinu pisanog dijaloga NPC-i izravno izgovaraju sa solidnim glasovima, ali je sistem razgovora ostao isti – klikanje po temama radi ekstrakcije informacija i hladni odnosi s likovima. Međutim, može se reći da neke od glavnih sporednih priča i dobar broj individualnih zadataka jest zabavan i dobro napravljen. Neki među njima su čistokrvna atmosfera, kao primjerice kada morate iz daljine promatrati što čini duh ili kada se morate tijekom noći ušuljati u kuću i smjestiti “slučajno” ubojstvo. Dok slijedite glavne questove igra je uistinu zabavna i vjerojatno ćete naići na situacije kakve nikad prije niste u igrama doživjeli, ali u solo istraživanju, vlastitom unošenju u svijet, Oblivion je nazadak spram prošlih igara i morati ćete pronaći sami način da se zabavljate.

Obli6_250Bethesda je, međutim, nakon eksplozije moddinga ponovno izdala construction set. Čini se, poprilično očito, da je Oblivion napravila polovno, pa ga odlučila predati u ruke fanovima, koji su doista pokušali ispraviti grafiku, sistem borbe, sistem nagrađivanja, sistem razvoja lika, menije, kartu svijeta, čudovišta, rase, magiju i sve ostalo što je Oblivion ostavio nedorečenim, zabrljanim i lošim. Blagoslovljen community koji živi za Oblivion, ali Bethesda je sve to sama trebala napraviti. Ako još niste igrali Oblivion, prije nego krenete, razmislite o pretraživanju esencijalnih modova kako bi vam igranje bilo mnogo zabavnije.