aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

Glavni junak je sitni lopov Aladdin koji dođe u posjed čarobne svjetiljke. Duh koji ju nastanjuje obećaje mu ispunjenje tri želje. Magična pomoć će mu biti potrebna ako želi spasiti kraljevstvo od zlog čarobnjaka Jafara i osvojiti srce lijepe princeze Jasmine.

Za Aladinov glas zadužen je Fabijan Pavao Medvešek kojega trenutno možemo vidjeti u ulozi svećenika u seriji Na granici. Princezu Jasminu oživjet će Franka Batelić. Franki je ovo druga uloga Disneyeve princeze. U Vrlo zapetljanoj priči je odradila samo Matovilčine pjevačke dionice. Svestrani Mario Petreković nakon uloge Asterixa, vraća kao još jedan razgovorljivi lik duh iz svjetiljke. Za ljubitelje engleske verzije u istim ulogama će se naći kanadski glumac egipatskih korijena Mena Massoud, Naomi Scott i Will Smith u ulozi duha.

Redatelj Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Kralj Arthur: legenda o maču, Zdrpi i briši) pobrinuo se da ovaj film donose i novu verziju pjesme koja je obilježila Aladdina “A Whole New World“. Otpjevat će ju ZAYN i Zhavia Ward. Pjesmu su izvorno izveli Peabo Bryson i Regina Belle dok su je Lea Salonga i Brad Kane otpjevali u sceni filma.

Posljednja dva Disneyeva filma rađena tehnikom klasične animacije su Princeza i žabac (2009) te Winnie the Pooh (2011). Nakon skromnog financijskog uspjeha Disney je u proteklom desetljeću odustao od proizvodnje animiranih filmova “zastarjelom” tehnikom i okrenuo se računalnoj animaciji po uzoru na Pixar. Paralelno s tim potezom pokrenuli su niz projekata u kojima su ponovno oživjeli likovi iz animiranih klasika, ali ovaj put u igranom obliku.

Ovogodišnji Aladdin i Kralj lavova, upotpunit će trio prerada iznimno popularnih Disneyevih klasika s početka devedesetih. Ljepotica i zvijer s Emom Watson u naslovnoj ulozi u kinima se vrtio prije dvije godine. Neke od obrada već su dobile nastavke. Drugi dio Alise u zemlji čudesa naslovljen je Alisa iza ogledala (2016), dok će nastavak priče o Zluradoj vili izaći u listopadu pod naslovom Maleficent: Mistress of Evil.

Ostaje otvorena mogućnost da ostali remakeovi dobiju nastavke i postanu unosne franšize. Stoga ne čudi da su već najavljeni izlasci Zvonara crkve Notre Dame, Male sirene, Mulan, Lilo & Stitch, Dame i Skitnice.