ctbox_frontChrono Trigger je JRPG naslov iz 1995. godine, prethodnik ponajboljeg Chrono Crossa iz 2000.

ctbox_frontNaziv: Chrono Trigger
Platforme: SNES, PSX, Nintendo DS, različite mobilne platforme
Izdavač: Square
Razvojni studio:  Square
Godina: 1995.
Žanr: RPG
Multiplayer: da (samo na DS)

 

Chrono Trigger je JRPG naslov iz 1995. godine, prethodnik ponajboljeg Chrono Crossa iz 2000.

Igru je razvio i izdao Square, danas u vlasništvu Enixa, a do sada je izašla za SNES, PSX, NDS, Mobile, VC, PSN i kreira se za Android. Jedina igra u povijesti s tolikim spektrom izdanja, kao i općenito činjenica da je tražena na svakoj platformi koja se na tržištu pojavi, krije iza sebe posebnu priču.

Radnja je smještena na alternativnu verziju Zemlje koja proživljava slične probleme. U 1000. godini nove ere, igrač preuzima ulogu Chronoa, mladog slobodnog samuraja koji tijekom festivala povodom tisućljeća odlazi posjetiti prijateljicu Luccu, mladu inženjersku genijalku koja će na festivalu izložiti stroj za teleportiranje. Budući da je zaspao, Chrono žuri na Luccinu demonstraciju i sudara se s djevojkom Marle s kojom se smjesta sprijatelji. Tijekom prezentacije, Marleina ogrlica reagira na stvorenu teleportacijsku silu i kreira vremenski procjep kroz koji Chrono i Marle propadnu u prošlost. Prije nego li se snađu, sudbine im se nepovratno isprepletu i odvedu ih do devastirajuće krajnosti, duboko u srž svijeta u borbi za budućnost koja nestaje.

CT1Trigger je temeljen na klasičnom sistemu JRPG borbe i interakcije sa svijetom, ali unosi tada posve unikatne modifikacije. Svijet je skaliran na odmjerenu veličinu i prikazan u kombinaciji lokacija i globalne karte kojom se igrač kreće kada se ne nalazi u relevantnom području, kako je izvorno sadržavao Final Fantasy. Osim estetske ugodnosti koju donosi, omogućeno je slobodno istraživanje koje su developeri integrirali kao važan dodatak. Nasumično susretanje s raznim kreaturama  koje vodi u neizbježnu borbu zamijenjeno je vidljivim protivnicima i borbom izravno u zatečenom stanju. Tako su podigli tempo borbe, smanjili frustracije igrača, omogućili im da biraju koliko se žele ili ne žele boriti, a u sklopu borbe razvili stvari koje prije nisu postojale, poput radijusa napada ili broja meta. Općenito gledano, dinamizirali su igru i pospješili zabavnost borbe nudeći u starom ruhu nove stvari.

CT2Iz nove interakcije je slijedio razvitak komboa i drugačiji sistem vještina, oslanjajući razvitak na razne mogućnosti kombiniranih vještina koje različiti timovi likova mogu izvoditi, a opet zadržavajući prepoznatljivi obrazac hit i mana pointova, te XP sustav na koji su dodati tech pointovi za otvaranje novih vještina, magija i komboa. Smanjena je rapidnost rasta, pa se za napredno razvijene likove potrebno dobro potruditi i nagrindati, ali dobro je što igra funkcionira i bez toga, držeći u rukama ravnotežu. Aspekt nadogradnje likova ostao je primjereno standardan: na likove je moguće stavljati oružje, oklop i dodatke koji im daju različite sposobnosti, a statistike im se razvijaju automatski, uz dodatak posebnih tabova kojima se mogu po igračevom izboru pojačavati određeni atributi, omogućujući da se od uglavnom unaprijed određenih likova kreira dostojna devijacija. Inovacija je bila i broj od maksimalno tri člana tima, iz čega je slijedio novi oblik povezanosti s likovima.

CT3Aspekt priče i likova brzo ulazi u jednadžbu. Zahvaljujući tome, unatoč uglavnom danas prosječnom, a tada donekle inovativnom sustavu borbe, Chrono Trigger se svejedno tretira kao jednim od šampiona igara. Režijski, početak Chrono Triggera sličan je mnogim počecima prije novijeg doba, dosta naivno uvlačenje u radnju i nekoliko općenitijih gafova koji tada nisu naročito zanimali igrače (npr. činjenica da u svim dobima i svjetovima svi govore engleski) te sklonost ka humoriziranju. No nadasve progresivno, priča, protagonisti i antagonisti zadobivaju sve snažniji pripovjedački zamah u postepenom osvajanju srdašaca većine igrača. Malen broj zanimljivih glavnih aktera kreira veoma osobne sudbine, ali oni su dio usko povezanih globalnih zbivanja na konkretnoj i filozofijskoj razini koja se opasno počinju komplicirati kako Chrono počinje posjećivati različita doba Zemlje, od 65 milijuna godina prije nove ere do deset tisuća godina poslije. Smisao priče po sebi također nadilazi tek zabavni aspekt. Chrono Trigger je jedna od prvih igara koja ozbiljno postavlja pitanja budućnosti, sadašnjosti i prošlosti čovječanstva kao takvog, njegov smisao i njegov smjer, i dovodi u pitanje i postupke i predrasude koje ljudi stvaraju. Briljantna izvedba dostiže nekoliko vrhunaca kako se odmiče, a stotine sitnih detalja što u svrhu gameplaya što u svrhu pripovijedanja postižu jedinstven osjećaj epske borbe za vlastito postojanje i neponovljiv osjećaj avanture kojem se još malo koja igra približila. Kompleksno razrađena priča također je posijala sjeme ideja koje će kasnije Masato Kato razviti u Chrono Crossu kako bi konačno stvorio veličanstvenu i posve originalnu sagu.

CT4U kontekstu gameplaya, izuzev velike istraživačke slobode, developeri su integrirali povezanost različitih epoha i aktova koji se čine. Tako je igrač u stanju utjecati na budućnost baveći se prošlošću ili mijenjajući alternativno vrijeme, stvari koje odabere utjecati će više ili manje na buduće ishode i mijenjati iskustvo igre. Nakon određenog akta velik komad igre ostavljen je na slobodno istraživanje u kojem dolazi do maksimizacije ovog efekta. Kao rezultat dolazi 14 mogućih završetaka i veći broj sporednih izmjena, iako u osnovici igra jest vođena jednom centralnom radnjom koju nije moguće izmijeniti. Prvo igranje obećaje najmanje petnaest sati igre, no grinderi i njuškala lako će probiti tu granicu – igra gotovo nikad ne daje upute i ne ostavlja nikakve tragove već izravno stavlja igrača u poziciju likova koje vodi i očekuje od njega da na licu mjesta mantra što bi se, u koje doba i na kome mjestu trebalo učiniti da se postigne napredak. Za to vrijeme, mehanička jednostavnost i opći pozitivan duh igre perfektno gura igrača dalje, a konstantne promjene u opsegu igre i razvitku mogućih postupaka stvaraju osjećaj čvrstog napredovanja.

CT5Ali Chrono Triggeru kao da je na prvom mjestu bilo suđeno da postane besmrtni klasik. Oko njega su se već u startu okupila velika imena. Tri začetnika Chrono Triggera su Hironobu Sakaguchi, vođa A-Team skupine developera iz Squarea i začetnik Final Fantasya, Yuji Horii, vođa popularnog projekta Dragon Quest i legendarni manga umjetnik Akira Toriyama. Kao producent na njemu je radio Kazuhiko Aoki, veliko ime Final Fantasya, a za glazbu, veoma važan i relevantan element Chrono serije, se pobrinuo Yasunori Mitsuda, koji je kasnije skladao briljantan nagrađivani soundtrack za Cross. Nakon što se Mitsuda razbolio, aranžiranje je preuzeo drugi velikan gamerske kulture, Nobuo Uematsu. Scenarij je pak razvio poznati Masato Kato koji Chrono seriju smatra životnim djelom, tako zatvarajući krug velikih umjetnika nakon kojih, ipak, postane jasno kako je egzekucija takve ideje bila moguća. Stoga, za one koji još nisu pokušali, topla preporuka. Chrono Trigger je naprosto dobar.