pic_cl_Lost_Planet_02b.jpgOvu igru napravio je Capcom, moraš metnut nove nVidia drivere da bi ju mogo igrat, originalno je za xbox360 i svi ju hvale do neba. Ja neću. Zašto? Jer kad naprave (opet) vizualno i auditorno prestrasnu igru, a negdje usput izgube radnju i igrivost, onda sam malo živčan. Ajmo redom.

coverNaziv: Lost Planet: Extreme Conditions
Platforme: Windows, Xbox 360, PS3
Izdavač: Capcom
Razvojni studio: Capcom
Godina: 2006.
Žanr: pucačina iz prvog ili trećeg lica
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Intel Pentium 4 sa podrškom za hyperthreading ili ekvivalent, 512 MB RAM (XP) ili 1 GB RAM (Vista), NVIDIA GeForce 6600 ili ekvivalent, 256 MB video RAM, pixel shader 3 podrška, 8 GB HDD, DirectX 9.0c

Ovu igru napravio je Capcom, moraš metnut nove nVidia drivere da bi ju mogo igrat, originalno je za Xbox 360 i svi ju hvale do neba. Ja neću. Zašto? Jer kad naprave (opet) vizualno i auditorno prestrasnu igru, a negdje usput izgube radnju i igrivost, onda sam malo živčan. Ajmo redom.

pic_cl_Lost_Planet_02b.jpg 1) Oružja

 Zakaj u svim pucačinama oružja moraju biti hi-tech i supa dupa, kad ono što danas imamo radi sasvim dobro? Zato da se pokaže kak su dizajneri kewl. Najčešće oružje u igri je nekakva automatska puška. Nema recoil, nalaziš po 300 metaka u komadu za nju, ima 30 u clipu i scatter joj je skoro niš. Izvrsno. Sačmarica – strava. Laser i plazma? Majko mila. Niš pogodit (laser u stvari putuje neko vrijeme, jer znate, svjetlo nije baš brzo, taj laser ima onu lijenu varijantu svjetla) s time, a i troši osobnu energiju.

RPG? Puna kanta katastrofe. Jedino što su napravili dobro je to što se stvarno puni koliko i danas – jako dugo. Ali kad pucaš? Dima i vatre koliko hoćeš (današnji RPGovi to nemaju), niš ne vidiš, dim ode, a ono živina još tamo???? Pa dobro, opće me ne zanima od čega je lik, ak nije 3 metra betona – nije otporan. Današnji RPG skine merkavu, tenk s najboljom zaštitom (okay, mora ga dobro strest), zašto RPG iz 2500 godine nemre nekakvog meha? Fakin shit. Je, igra je, al ak stavljaju stvari koje danas imamo, hoću da rade barem kak danas rade, ne lošije.

Granate su donekle okay, osim kaj si ih bacaš pod noge i tak to. Ima neki užas od granate kojom moraš pogoditi da bi ubila???? MOLIM?? Pa to upravo nije poanta, zakaj ju ne bacim i bok, grune? Neeee, to ne bi bilo kewl. Ima i jedna koja stuna, ali na jednu sekundu. Kaj? A da ja ipak bacim običnu?

pic_cl_Lost_Planet_01b.jpgEnergetsko oružje koje te kažnjava kad god ga koristiš – prvo moraš puniti da bi ubilo, onda opališ, onda ENERGIJA PUTUJE POLAGANO, onda se lik makne ili već neko vrijeme nije tamo, onda popizdiš i napraviš mu koju ubodnu ranu metkom iz puške. Laser ima toliko disko efekata da nikad niš ne pogodiš jer ti pola ekrana svijetli. Znam da sam već gore spomenuo ovo, ali mi toliko diže tlak.

 2) Vozila

 Mehovi – zakaj su sporiji od čovjeka koji hoda? Zakaj njihovom RPG-u treba 5 sekundi da se napuni kad danas imamo gotovo instant reload? Zakaj postoji sačmarica za meha? I najvažnije, zakaj 5 mehova nema kabinu nego su platforma na kojoj čovo sjedi? Kak točno ti takav meh pomaže? Tak da te metne na platformu na kojoj te lakše upucaju?

Snowmobile – 5 dana igram igru i još uvijek ne kužim zakaj je to u igri. Nemreš ga vozit osim ravno, nemreš ciljat po vertikali, nema oklop, ali je zato mekan po hp. Ne kužim, valjda neka japanska spika. Da se transformirati u mekanog meha.

 pic_cl_Lost_Planet_03b.jpg 3) Igrivost

Third person shooteri mi stvarno dižu tlak. Posebno oni koji hoće da i dalje ciljam. Kak kad mi je kamera iza zida? Kak kad nemrem dignut nišan iznad glave, a neko leteće živinče me jede? Mogu ciljat dolje, al ne okomito dolje. Mrzim to nasljeđe Lare Croft.

Osobna energija – imaš hp i tzv. “termalnu energiju” (termalnu u smislu zapališ nešto i dobiješ energiju), novu nadu za čovječanstvo. Errr, whaaaat??? Okay, okay, kava mi treba, ili persen. Ajde, prešao sam preko toga, it’s magic. Ali zašto ti to stalno pada? Naprave igru s milijun stvari za vidjeti i istražiti a onda zafrknu stvar jer ti stave vremenski okvir u svakoj misiji. Naime kad termalna ode na 0, krepaš. Polagano. Kroz 1 minutu. A ako si u mehu, onda moraš iz njega izaći. Ja…ja ne kužim. Kaj je Japancima?

Bossovi – uglavnom ih jednostavno zgaziš i kewl su. Osim jedno 2-3. Nemaju onaj pattern, niti očigledne mane ranjivosti i probleme. Po sat vremena ih ubijaš, onda slučajno skužiš foru.

pic_cl_Lost_Planet_04b.jpg 4) Priča

 Prešo sam pola igre, priče nema. Ideš i ubijaš alijene. Ima previše japanskih spika. Npr. nađu te u mehu, onda ti imaš selektivnu amneziju, onda se u jednom trenu ponudiš da voziš nekog meha, a svi se iznenade iako su te 5 minuta ranije našli u mehu u divljini?? Tko piše te scenarije?? Onda dođe kraj i odjednom ti je jedan lik brat! Ha?? Kaj? Kak sad to? Otkud?

 

Na kraju, ispada da se sve zbiva zato da se tebi pojača tvoj magični meh, kojeg si naslijedio od oca. A sta je pojačanje? Dobije 2 mača!! Mača!! U SF-u!!! Imam ja ideju. Ja ću dat dizajnerima čakije, a sebi ću dat recimo h&k mp5. Ajmo onda vidjet ko će izvuć deblji kraj. Mačevi, a imaš minigun.

Bejzikli to je to. Ima neke okay stvari, al me fakat igra naživcirala. Dizajn je brutalan, igra radi ko urica (doduse imam 8800gts, na 7600 trza ko velka), ali kreativni tim treba streljati prije nego se rasplode ili još jednu igru naprave.