xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

Priča se vrti oko Jean Grey (Sophie Turner) koja biva izložena svemirskoj radijaciji, što rezultira buđenjem njenog dugo potiskivanog alter ega tamnog feniksa. Cijeli svijet se nađe u opasnosti zbog njenih velikih moći i nestabilne osobnosti. Situaciju će dodatno zakomplicirati izvanzemaljka (Jessica Chastain) koja nema moralnih dilema kada je posrijedi manipulacija moćnim mutantima poput Jean.

Izgledno je kako će ovo biti prvi film o mutantima X-Men u kojemu se ne pojavljuje Hugh Jackman. Australski glumac pokazao se najvećom konstantom u svih šest prijašnjih filmova. Pedesetogodišnjak je prvi puta tumačio Wolverinea prije 19 godina. Pored toga pojavio se u tri samostalna filma o junaku s adamantijskim kandžama.

Evan Peters u ulozi Quicksilvera, privukao je dosta pažnje. Demonstracije njegovih superbrzih moći popraćene poznatim glazbenim brojevima, među pamtljivijim su scenama iz prethodna dva nastavka. Autori moraju uložiti izvjesnu dozu truda da ih nadmaše i još jednom odaberu prepoznatljivu pjesmu.

Za redatelja Simona Kinberga Dark Phoenix predstavlja debi kada je u pitanju režija filmova. U svom životopisu ima impresivnu listu filmova na kojima je radio kao producent ili scenarist (Deadpool, Marsovac,Skakač i zadnja tri nastavka X-Mena).

Mitska ptica feniks simbol je neumrlosti jer se u ciklusima spaljuje i iznova rađa. Ovaj film je drugi filmski pokušaj uprizorenja Dark Phoenix sage. X-men 3 Posljednja fronta, doživio je neuspjeh koji je mogao značiti kraj filmova o mutantima. No, poput feniksa, iz pepela je izronila pomlađena glumačka postava i izrodila niz uspješnih filmova koji još jednom okončava sagom o tamnom feniksu.

Čini se da su X-men filmovi napravili puni krug. Prvobitna trilogija sa Patrickom Stewartom, Ianom Mckellenom i Hughom Jackmanom (2000,2003,2006) zamijenjena je sa mlađom glumačkom postavom. X-Men Prva generacija (2011) smješten je u 1962. godinu. James McAvoy, Jennifer Lawrence i Michael Fassbender ponovili su svoje uloge u Danima buduće prošlosti (2014), čija se radnja najvećim dijelom zbiva u 1973. godini. Nastavak X-men: Apokalipsa (2016), nastavio je očekivani niz i smješten je u 1983-u. Dark Phoenix smješten je u 1992. godinu, samo osam godina prije izlaska originalnog filma iz prve trilogije.

Tijekom prolaska kroz desetljeća X-meni su se dotakli većeg broja povijesnih događaja: Drugi svjetski rat, Kubanska kriza, Vijetnamski rat, atentat na Kennedyja… Na taj popis može se dodati još i izlazak trećeg filma o Zvjezdanim ratovima. Jesu li se omiljeni filmski mutanti našli u središtu povijesnih zbivanja u devedesetim godinama, saznat ćemo uskoro.

Još jedan pokazatelj da se radi o posljednjem samostalnom filmu o mutantima je nedavno spajanje Disneya i Foxa. Budući da je Disney od ranije vlasnik Marvela, otvara se mogućnost da X-meni postanu dio marvelovog svemira. Još uvijek ostaje otvoreno pitanje hoće li se čelnici Marvela odlučiti za kompletan reboot ili će zadržati stare glumce.