pic_article_crpg_fear_01_tn.jpg Prema žanru, F.E.A.R. je FPS sa zanimljivom pričom i elementima horora. Vaš je lik vođa tima u tajnoj organizaciji američke vlade koja ima zadatak eliminirati paranormalne prijetnje. Odmah na početku igre, bačeni ste u središte zbivanja gdje je unutar kompleksa Armacham Technology Corporationa (ATC) upao jedan njihov „eksperiment“, vojni prototip, i pobio sve radnike.

boxNaziv: F.E.A.R.
Platforme: Monolith Productions
Izdavač: Vivendi Universal
Razvojni studio: BioWare
Godina: 2005.
Žanr: horror FPS
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Windows XP SP2, Intel Pentium 4 1.7 GHz ili ekvivalent, 512 MB RAM, NVIDIA GeForce 4 Ti ili ATI Radeon 9000, 64 MB video RAM, 5 GB HDD, DirectX 9.0c

 

pic_article_crpg_fear_01_tn.jpg

Prema žanru, Fear je FPS sa zanimljivom pričom i elementima horora. Vaš je lik vođa tima u tajnoj organizaciji američke vlade koja ima zadatak eliminirati paranormalne prijetnje. Odmah na početku igre, bačeni ste u središte zbivanja gdje je unutar kompleksa Armacham Technology Corporationa (ATC) upao jedan njihov „eksperiment“, vojni prototip, i pobio sve radnike.

Od rođenja je potican i umjetno nabrijavan njegov dar za telepatiju i telekinezu te je testiran s velikom količinom kloniranih vrhunskih vojnika koji bi bili maksimalno ovisni o svom vođi. Ukratko, poludjeli lik s uber psihičkim moćima koji kontrolira hordu super-vojnika.

pic_article_crpg_fear_03_tn.jpgElementi horora prisutni su u povremenom uplitanju vizija jedne male djevojčice crne kose (da, isfurani japanski horor štih Kruga) uz konstantne igre svjetla, vizije, glasova u mraku, sjena, itd. Jako zabavno uglavnom. Sama igra dosta podsjeća na dobri stari System Shock, no pošto je puno novija, ima friziranu grafiku, dobar sustav oružja i borbe, a umjetna inteligencija je fenomenalna! Neprijatelji se ne zalijeću bezglavo naprijed – bacaju se u zaklon, koriste granate prije ulijetanja, pokušavaju vas opkoliti, gase svjetla da vas dezorijentiraju… Sve što, bar donekle, daje privid inteligentnog protivnika.

pic_article_crpg_fear_04_tn.jpgNaravno, vaš lik, junačina kakav jest, ima urođenu sposobnost manijakalno brzih refleksa što se manifestira u dobrom starom bullet time-u, iliti, imate na dnu ekrana mali bar koji vam daje da po volji aktivirate usporavanje vremena oko sebe. Neprijatelji se kreću puno sporije, a iako bullet-time i na vas djeluje (naravno, u puno manjoj mjeri nego na protivnike) dobivate i više nego dovoljno vremena (max. 10 sekundi) za 10 hitaca sačmaricom. Toplo preporučam za sve fanove bezumnog napucavanja (ovaj put s mrvicom mozga), dobrog horora i napete atmosfere.

pic_article_crpg_fear_02_tn.jpgUsput budi rečeno, izašla je i ekspanzija F.E.A.R.: Extraction Point koja ima nešto manje nivoa od originala, no pruža jednaku, ako ne i malo višu, razinu zabave te se direktno nadovezuje na završetak originalne priče (na početku ekspanzije ponovno vidite završnu animaciju iz originala koja se onako brutalno zaustavila na najnapetijem trenutku uz mrski nam „to be continued…?“). Iako je kraj u ekspanziji malo razočaravajuć jer (opet) ništa nije finalizirano, otvaraju se opcije za još ekspanzija ili čak nastavaka. Vidjet ćemo.