Amtgard LARP Zumberak II 2006.3.JPGAmtgard Live Action Role Playing sistem nastao je u SAD-u. On omogućava igranje uloga uživo na način da je lako moguće organizirati različite vrste aktivnosti poput borbenih aktivnosti koje obuhvaćaju različite bojne igre i ne borbenih aktivnosti koje mogu obuhvatiti igranje uloga, te natjecanja u «kulturnim» disciplinama poput izrade odora, izrade oružja i oklopa, slikanja, sviranja, pjevanja, itd.

Amtgard Live Action Role Playing sistem nastao je u SAD-u. On omogućava igranje uloga uživo na način da je lako moguće organizirati različite vrste aktivnosti poput borbenih aktivnosti koje obuhvaćaju različite bojne igre i ne borbenih aktivnosti koje mogu obuhvatiti igranje uloga, te natjecanja u «kulturnim» disciplinama poput izrade odora, izrade oružja i oklopa, slikanja, sviranja, pjevanja, itd. Cilj Amtgarda je rekreacija srednjevjekovnog svijeta protkanog s fantastičnim elementima. U tu svrhu je nužno da igrači budu odjeveni u skladu s ranije navedenim pretpostavkama. Za borbu Amtgard koristi oružja koja ne mogu ozlijediti nikoga. Oružja se u pravilu izrađuju od bambusovih štapova koji su obloženi tvrdom spužvom kako udarac takvim oružjem ne bi prouzročio bol ili ozljedu. U Amtgardu igrač može igrati jednu od ponuđenih klasa. Klase se dijele na standardne i ne standardne. Ne standardne klase su u biti čudovišta koja se uglavnom koriste u pustolovinama (questovima). Standardne se klase dijele na magijske i ne magijske i svaka od takvih klasa ima 6 razina kroz koje igrači napreduju. Magijske su klase čarobnjak, iscjelitelj, bard i druid. Njihove su magijske sposobnosti striktno definirane pravilima. Od ne magijskih klasa mogu se spomenuti sljedeće: ratnik, barbar, streličar, ubojica, izviđač i redovnik.

Amtgard LARP Zumberak II 2006.2.JPG Svijet Amtgarda podijeljen je na kraljevstva koja se dijele na vojvodstva, barunije i općine/okruge (eng. Shire). Na čelu svakog takvog poglavlja su monarh, regent i premijer koji se biraju demokratski na razdoblje od 6 mjeseci. U Hrvatskoj se Amtgard počeo igrati prije desetak godina u Kutini, no tek je prije 3 godine, osnivanjem Amtgard općine (Shirea) «Krvomeđe» prestao biti događaj koji se organizira jednom godišnje, već se počeo odvijati na tjednoj bazi, kako je to uostalom i uobičajeno u SAD-u. «Krvomeđe» je locirano uz savski nasip u Zagrebu u blizini toplane i održava se svake nedjelje poslije podne. Shire Krvomeđe dvaput godišnje organizira trodnevni Amtgard LARP događaj na Žumberku u naselju Budinjak pod nazivom «Rajski vrhovi». Oni se svake godine organiziraju zadnjeg vikenda u svibnju i kolovozu. Osobe koje žele sudjelovati na Rajskim vrhovima trebaju ponijeti kompletnu opremu za kampiranje, što uključuje i šator, te hranu i piće za 3 dana boravka u prirodi.

Amtgard LARP Zumberak II 2006.3.JPG Amtgard je otvoren svim punoljetnim osobama. Iznimno se može dozvoliti sudjelovanje mlađih osoba uz pismeno dopuštenje roditelja ili staratelja. Na Krvomeđu osobe mlađe od 14 godina smiju sudjelovati u igri samo uz nazočnost roditelja ili zakonskih staratelja. Za Rajske vrhove je ta dob 16 godina. To konkretno znači da osobe mlađe od 16 godina ne smiju doći na Žumberački LARP bez roditelja nevezano za njihovo pismeno dopuštenje.

Najstrože je tijekom Amtgard događaja zabranjeno opijanje, te korištenje opojnih droga. Osobe zatečene u alkoholiziranom stanju, kao i osobe pod utjecajem ilegalnih opijata bit će odmah udaljene s događaja, s time da će osobe pod utjecajem ilegalnih opijata biti prijavljene Policiji.