rat_ruzaDonosimo vam prvi dio članka o Ratovima ruža koji su vođeni između vladajuće engleske obitelji Lancaster i pretendenata na krunu, obitelji York. Ratovi su često opisivani u literaturi, a sam G.R.R Martin, između mnogih drugih povijesnih izvora iz kojih je crpio inspiraciju za svoje “Pjesme leda i vatre”, koristio je i Ratove ruža.

Ratovi ruža naziv je za niz građanskih ratova vođenih između vladajuće engleske plemićke obitelji Lancaster i pretendenata na krunu, obitelji York. Obje obitelji bile su ogranak kraljevske dinastije Plantagent, a podrijetlo su vukle od engleskog kralja Edwarda III. Ratovi su vođeni u nekoliko navrata od 1455. do 1485. godine, no borbe su vođene i prije i poslije ovih graničnih godina.rat_ruza

Sam naziv Ratovi ruža skovan je tek u 19. stoljeću kada Sir Walter Scott objavljuje “Anne of Geierstein“. Inspiraciju za naziv dobio je na temelju scene iz Shakespearove drame “Henrik VI. “ gdje suprotstavljene strane za svoje znakovlje odabiru ruže različite boje. Iako su za vrijeme ratova obje obitelji koristile ruže kao simbole, crvenu obitelju Lancaster i bijelu obitelji York, vojske su se češće borile pod grbovima svojih feudalnih vladara: Henryeve snage nosile su simbol crvenog zmaja, a vojska Yorka bijelog vepra.

Uzroci sukoba nalazili su se u suparništvu ove dvije obitelji, a započeli su smrću engleskog kralja Richarda II. kojeg je 1399. godine s vlasti srušio bratić Henry Bolingbroke (okrunjen kao Henry IV.), vojvoda od Lancastera i unuk Edwarda III. 

henry_V
Kralj Henry V.

Kad je 1413. umro kralj Henry IV. naslijedio ga je njegov sin Henry V. koji je ojačao položaj obitelji Lancaster svojom popularnošću među narodom i vojnicima. Henry V. bio je uspješan vojskovođa i postigao je velike uspjehe protiv Francuske u Stogodišnjem ratu. No, nevolje opet počinju 1422. godine kad ga nasljeđuje duševno bolesni i nesposobni sin Henry VI.

Henry VI. pokazao se kao neuspješan vladar koji je izgubio sve one posjede koje su njegovi prethodnici osvojili što je izazvalo Richarda, vojvodu od Yorka, da zatraži svoje pravo na krunu po liniji Edwardovog trećeg i četvrtog sina.

Neslaganja na dvoru odražavala su se u cijeloj državi gdje je jačao partikularizam plemstva. Osobni ratovi vođeni među obiteljima postajali su sve češći što je pridonijelo stvaranju anarhijske situacije u zemlji i u konačnici pobune protiv Henrya VI.

henry_VI
Kralj Henry VI.

Godine 1453. Henry VI. doživljava prvi jači živčani slom što dovodi do imenovanja Regentskog vijeća na čelu s moćnim i popularnim Richardom, vojvodom od Yorka, kao Lordom Protectorom. Sve do oporavka i povratka Henrya VI, 1455. godine, Richard poduzima oštre mjere kako bi uklonio što više Lancastera s dvora. Tako dolazi u sukob s Margaret od Anjoua, Henryjevom suprugom i agresivnom kraljicom koja je de facto preuzela mjesto vođe klana Lancaster. Ona gradi savez protiv Richarda s ciljem njegova izbacivanja s dvora te je on prisiljen vojno se suprotstaviti.

Prva bitka kod St. Albansa započinje 22. svibnja 1455. godine kada Richard, vojvoda od Yorka, s malim snagama kreće prema Londonu gdje susreće Henryjeve snage. Sukob nije bio velikih razmjera, ali je vojska Lancastera poražena, a kuća York povratila je svoj utjecaj. Iako je uspostavljen mir, kraljica Margaret poticala je nove sukobe kako bi u potpunosti uništila obitelj York.

Oružani sukobi opet su započeli 1459. godine, no ovaj puta bili su mnogo krvaviji. Glavni uzrok neprijateljstva bio je oko toga tko će naslijediti Henryja na prijestolju: Richard, vojvoda od Yorka ili Henryjev sin Edward. Dana 23. rujna 1459. godine dogodila se bitka kod Blore Heatha u Staffordshireu.

Ubrzo nakon toga započinje bitka kod Ludford Bridgea u kojoj, mnogo slabije snage Yorka, doživljavaju poraz. Richard od Yorka, Salisbury i grof od Warwicka morali su nakon bitke pobjeći prema Calaisu te su proglašeni izdajicama, dok je kuća Lancaster preuzela potpunu kontrolu.

Između 1459. i 1460. godine Yorkisti su počeli seriju napada iz pravca Calaisa na englesku obalu izazivajući pri tome kaos i nered. Kasne 1460. godine Richard od Yorka, Salisbury i Warwick utvrdili su se u Londonu i Kentu gdje su uživali veliku podršku naroda. Podržani čak i papinskim izaslanikom uputili su se s vojskom na sjever. Henry VI. s vojskom je krenuo prema jugu, a kraljica Margaret se sklonila sa sinom, princom Edwardom, na sjeveru.

Bitka kod Northamptona, koja se odigrala 10. srpnja 1460. godine, bila je katastrofalnih posljedica za kuću Lancester. Vojska Yorka predvođena grofom od Warwicka izvojevala je veliku pobjedu zahvaljujući izdaji u lancasterskim redovima. Mentalno slomljenog kralja našli su napuštenog od pratnje vojske u šatoru te ga zarobili.

bitka_Northampton
Northampton Shire

Ohrabreni ovim velikim vojnim uspjehom, Yorkisti su ušli u London na čelu s Richardom od Yorka koji je pred parlamentom zatražio svoje pravo na prijestolje. Ali njegovi najveći saveznici, lordovi Warwick i Salisbury, bili su iznenađeni tim zahtjevom. Naime, oni nisu željeli potpuno ukloniti Henryja nego samo njegove utjecajne savjetnike iz klana Lancaster.

Slijedeći je dan Richard od Yorka pred parlamentom iznio svoj detaljni rodoslov kao dokaz prava na prijestolje. Parlament je pristao uzeti njegov zahtjev na razmatranje, ali su ga u konačnici odbili. Kompromis je postignut u listopadu 1460. godine donošenjem Zakona o suglasju (Act of Accord), koji je propisao da će nakon Henryjeve smrti Richard od Yorka naslijediti krunu, te je oduzeo pravo nasljedstva Henryjevu sinu Edwardu. Richard je također dobio položaj Zaštitnika kraljevstva koji mu je davao moć upravljanja u Henryjevo ime.

U prosincu iste godine Richard od Yorka čuo je da lancesterske snage skupljaju vojsku na sjeveru te je, zajedno s lordom Salisburyjem, napustio London kako bi utvrdio snage prema sjeveru, točnije pored dvorca Sandal blizu Wakefielda.

dvorac_sandal
Ostaci dvorca Sandal

Bitke su započele na Božić, a 30. prosinca 1460. godine Richard zapovijeda ofenzivu na brojčano premoćne snage Lancastera. Njegova vojska u potpunosti je poražena, a sam Richard ubijen u bitci, dok su lord Salisbury i mlađi Richardov sin Edmund zarobljeni i pogubljeni. Kraljica Margaret naredila je da se njihove glave istaknu na ulazu u grad York.

Zakonom o suglasju Richardov najstariji sin, 18-godišnji Edward, nakon očeve smrti postaje vojvoda od Yorka i prijestolonasljednik. Margaret za to vrijeme putuje u Škotsku kako bi zadobila naklonost kraljice Mary. Kraljica Mary nudi joj vojsku, ali pod uvjetom nekih teritorijalnih koncesija i udaje njezine kćeri za Henryjevog i Margaretinog sina Edwarda. Margaret pristaje na sve uvjete.

bitka_Mortimers_Cross1461
Spomenik poginulima u bitci kod Mortimer’s Crossa

Uskoro dolazi do još jedne bitke kod Mortimer’s Crossa u Herfordshireu kada Edward od Yorka skuplja vojsku i nanosi poraz vojsci Lancastera. Svoju je vojsku inspirirao za borbu s vizijom o tri sunca (fenomen Parhelion ili fantomsko sunce), govoreći im da su tri sunca na nebu znak pobjede i pretkazanje tri preživjela Yorka: samog Edwarda, Richarda i Georgea. Za to vrijeme, na putu prema jugu, Margaret sa svojom vojskom pljačka i pustoši zemlju.

Nadomak Londona dolazi do druge bitke kod St. Albansa, u kojoj je Margaret izvojevala presudnu pobjedu. Snage Yorka su pobjegle i napustile London, te iza sebe ostavile zatočenog kralja Henrya VI. kojeg su neozlijeđenog pronašli pod jednim drvetom. Lancasterske snage i dalje napreduju prema Londonu, no Edward od Yorka i grof od Warwicka uspijevaju ući u grad prije njih.

EdwardIVjpg
Kralj Edward IV.

Narod Londona ih dočekuje s oduševljenjem, te ih opskrbljuje s novcem, opremom i hranom. Ponesen uspjesima, Edward direktno traži englesku krunu bez ikakvih uvjeta.

Londonski biskup o tom pitanju zatražio je mišljenje londonskog naroda koji je odgovorio usklicima “Kralj Edward!“.

Pravo na krunu uskoro potvrđuje i Parlament koji je odluku zasnovao na argumentu da se kraljica Margaret pobunila protiv zakonitog nasljednika krune, Richarda od Yorka, te time prekršila Zakon o suglasju. Žurno je organizirana ceremonija u Westminsterskoj opatiji u kojoj je Edward neslužbeno okrunjen.

No, pravo na krunu morao je potvrditi i na bojnom polju, 29. ožujka 1461. godine, u najvećoj i najkrvavijoj bitci u Ratovima ruža – bitci kod Towtona, pokraj Yorka. Procjenjuje se da je u bitci sudjelovalo 40.000 do 80.000 ljudi, a u jednom danu, koliko je bitka trajala, poginulo ih je preko 20.000. Pobjednik je bio Edward, a Henry i Margaret pobjegli su prema Škotskoj.

Ratovi ruža ovdje nisu završili, a kako se odvijao daljnji slijed događaja, pročitajte u drugom dijelu članka.

bitka_Towton_
Graham Turner, Bitka kod Towtona

 

Izvori:

“The Wars of the Roses”, Terence Wise, Gerry Embleton, Osprey Publishing, 1983. godina
“The Wars of the Roses: politics and the constitution in England, c. 1437-1509”, Christine Carpenter, Cambridge University Press, 1997. godina
“The Wars of the Roses”, J. R. Lander, Sutton, 2007. godina