sarah-michelle-gellar-buffyNadovezan na Agencije protiv nadnaravnog, u ovom se članku osvrćemo na preostale borce protiv natprirodnog. Oni su ne opjevani junaci, požrtvovni branitelji čovječanstva koji svoj posao rade besplatno ili za simboličke svote. Nemaju značke ni ovlasti koje dolaze s njima, a o službenim autima da i ne govorimo.

Nadovezan na Agencije protiv nadnaravnog, u ovom se članku osvrćemo na preostale borce protiv natprirodnog. Oni su neopjevani junaci, požrtvovni branitelji čovječanstva koji svoj posao rade besplatno ili za simboličke svote. Nemaju značke ni ovlasti koje dolaze s njima, a o službenim autima da i ne govorimo.

 

Buffy – Ubojica vampira

sarah-michelle-gellar-buffyPriča o tinejdžerki koja slobodno vrijeme provodi na groblju s kolcem u ruci i čeka priliku da probode vampira počela je kao neuspješni filmić Jossa Whedona. Nekih pet godina kasnije Whedon je fail pretvorio u win kad je za ulogu Buffy uzeo Sarah Michelle Gellar i radnju filma smjestio u malo mračniju i ozbiljniju seriju.

Kombinacija humora i horrora dobro je sjela tadašnjoj mladeži i serija je postala hit, a Buffy je kroz sedam sezona emitiranja ubila sve od vampira, demona, bogova, čarobnjaka i robota.

 

John Constantine

hellblazer-184Stripovski junak John Constantine nastao je iz uma Alana Moorea kad se pojavio u jednoj epizodi Swamp Thinga kao savjetnik za nadnaravno. Epizodna uloga prerasla je u nešto više, a Constantine se razvio u urbanog čarobnjaka, prljavog prevaranta, cinika i mutnog tipa koji svoj fizički izgled može zahvaliti glazbeniku Stingu. Ovaj lik aktivno sudjeluje na strip sceni preko 25 godina, a zanimljivo je što je jedan od rijetkih koji stare u realnom vremenu.

Naravno, snimljen je film s Keanu Reevesom koji je povezao radnje nekoliko Hellblazer albuma u mlaku priču. Jedina lošija ekranizacija koja nam pada na pamet se nalazi odmah ispod.

 

Dylan Dog

dylan_DogLondonski istražitelj noćnih mora najslavniji je talijanski strip junak. Poznat po vegetarijanstvu, sviranju flaute, stalnom mijenjanju žena i vječitom sastavljanju iste makete galije, Dylan Dog je jedan od rijetkih Bonelli stripova čiji se glas prenio i u Ameriku. Tamo je prvih par brojeva izdao Dark Horse sa novim naslovnicama iz pera Mikea Mignole. Bilo je gotovo predvidljivo da će uslijediti i film.

Nažalost, Amerika je napravila svoje. Umjesto Londona radnja seli u New Orleans, umjesto Groucha imamo generičnog pomoćnika Marcusa a čudovišta pritiv kojih se bori izletjela su iz ranijih epizoda Buffy. Film je ubio samu bit melankoličnog romantičara i bogate mitologije koju su stripovi gradili godinama.

 

Van Helsing

vanhelsiOd kad je ime nizozemskog profesora Abrahama Van Helsinga prvi put pročitano u Draculi, postalo je sinonim za lovca na vampire. Iako izvorni Van Helsing nije bio akcijski tip, svakom su ga filmskom ekranizacijom činili sposobnijim, spretnijim i u svakom pogledu mlađim i boljim.

Usporedite Hopkinsonova lika iz Bram Stokers Dracule i onu Hugha Jackmana iz filma Van Helsing i biti će vam jasno o čemu pričamo (znamo da je Jackmanov lik Gabriel zapravo druga osoba, ali je poanta u prezimenu i onom što predstavlja). Helsing je, poput vampira kojeg progoni, postao besmrtan.

 

Harry Dresden

HarryDresdenHarry Dresden je nepoznat hrvatskoj publici iako je Jim Butcher o njemu napisao 13 romana po kojima je snimljena i TV serija. Dresden je čarobnjak u suvremenom Chicagu, koji svojim nadnaravnim moćima i detektivskim vještinama pomaže policiji u nadnaravnim zločinima.

Dresden je u svojoj karijeri kao policijski savjetnik sreo sve od klasičnih vukodlaka, vampira i mračnih čarobnjaka, a tu su i anđeli te razne tajne organizacije. Kroz serijal možemo gledati kako Harryjeva moć i kontrola nad magijom rastu, te otkriti malo više o prošlosti lika.

 

Blade

BladePolu-vampir Blade 90-ih je bio oličenje svega što je cool. Dugi kožni baloner, tetovaže, katana, izbrijana glava i sunčane naočale u zamračenim prostorijama – ukratko, frajer. Jedan je od rijetkih strip junaka koji se tada uspješno preselio na veliko platno, a imao je i kratko-živuću TV seriju. Kvaliteta je s trećim filmskim naslovom potpuno propala, pa ga ne očekujemo da se uskoro vrati.

Blade posjeduje sve prednosti vampira, od snage do zacijeljicanja, ali bez slabosti na sunčevu svjetlost. Osim toga nema produženi životni vijek, kao ni želju za krvi.

 

Charmed

CharmedSapunjara Aaron Spellinga pomiješana sa Wiccanstvom donjela je seriju Charmed o vještičjim sestrama Halliwell. Moćnu trojku u početku su činile Prue, Phoebe i Piper, a kasnije im se pridružila Paige koja je zamijenila Prue nakon njene smrti. Vještice imaju moći telepatije, telekineze, usporavanja vremena i teleportacije, koje koriste kako bi obranile dom i knjigu čarolija od raznih demona.

Serija je u početku koristila dosta silikonske šminke i mogli smo vidjeti doista zanimljive demone željne krvi, ali kako se budget istopio, sve se svelo na “napredne demone” koji mogu izgledati kao ljudi.

 

Sam & Dean Winchester

supernatural_3Braća Winchester glavni su junaci serije Supernatural, koja se kod nas emitirala pod nazivom Lovci na natprirodno. Prijevod savršeno opisuje njihovo zanimanje, oni su dva obična čovjeka s velikim ambicijama riješavanja demona i čudovišta iz ormara.

Tokom sedam sezona emitiranja, Winchesteri su pobijedili smrt, duhove, vampire, chupacabre i sve to uz pomoć čarobnog Colt pištolja. Dečki putuju sa stilom, voze crnu Chevrolet Impalu, a pošto ubijanje demona nije plaćeni posao, sami se poslužuju tuđim novcem iz bankomata.