logoNagađanja koja su kružila gaming zajednicom već nekoliko mjeseci ispostavila su se istinita – Wizards of The Coast potvrdili su kako rade na 5. ediciji D&D-a.

logo

Nagađanja koja su kružila gaming zajednicom već nekoliko mjeseci ispostavila su se istinita – Wizards of The Coast potvrdili su kako rade na 5. ediciji D&D-a.

Otkako su Wizardsi pred par mjeseci ponovno zaposlili Monte Cooka, dizajnera 3. edicije, počela su nagađanja kako to ne može biti ništa drugo nego znak kako je u tijeku rad na idućoj ediciji najstarijeg pen and paper RPG-a. To je krajem prošle godine na zatvorenoj konferenciji potvrđeno nekolicini novinara, a danas su uz dopuštenje Wizardsa u javnost izašli članci najave.

Glavna novost je ta što je ekipa iz Wizardsa, očito poučena Pathfinderom i mnogim drugim nedavno izdanim igrama, odlučila u puno većoj mjeri nego prije u proces razvoja uključiti gamere. Naime, najavljen je otvoreni playtest, a već će za tri tjedna na DDXP konvenciji početi kontinuirana kampanja objavljivanja informacija vezanih uz razvoj pete edicije.

Do tada, jedini detalj o igri pušten u javnost je taj kako je cilj pete edicije povezati najbolje elemente iz prijašnjih iteracija, i učiniti igru primamljivu i dostupnu kako starijim igračima tako i onima uvedenima u igru tek zadnjih godina. Dizajneri to namjeravaju postići tako da će se igra sastojati od osnovnih pravila koja će biti proširiva opcijama one kompleksnosti koja odgovara pojedinim skupinama igrača. Također, najavljeno je kako će Forgotten Realmsi biti podržani od samog početka.

Hoće li peta edicija uspjeti ujediniti one koji su četvrtom edicijom bili razočarani i one koji su ostali vjerni D&D-u, rano je za reći i sud je u kojemu se ne može izbjeći barem mala doza sumnjičavosti. No, ako se obistine najave o uključivanju fanova u razvoj, odgovor na ovo pitanje mogli bi smo vidjeti vrlo skoro.