AvengersU zadnje vrijeme filmski studiji sve više i više vremena i novaca troše za marketing svojih filmova. Vidjeli smo kakav je pristup iskoristio Warner Brothers s Batmanom. Vrijeme je da vidimo kako Marvel Studios koriste svoje filmove u svrhu promoviranja budućih projekata.

U zadnje vrijeme filmski studiji sve više i više vremena i novaca troše za marketing svojih filmova. Vidjeli smo kakav je pristup iskoristio Warner Brothers s Batmanom. Vrijeme je da vidimo kako Marvel Studios koriste svoje filmove u svrhu promoviranja budućih projekata.

iron1

2008. Iron Man. Jedan od najboljih filmova o superherojima svih vremena. Ali to sada nije važno. Tony Stark se vraća sa svojeg prvog leta u odijelu. Nakratko se vidi nedovršeni štit Captaina Americe na stolu.

Nakon završne scene i odjavne špice, Tony Stark ulazi u svoju dnevnu sobu. Tamo ga čeka Samuel L. Jackson kao Nick Fury, direktor S.H.I.E.L.D.-a. Fury obavještava Starka o projektu ‘Avenger’. Da, kao film. Scena završava i internet eksplodira. To je to. Film koji je najavljen 2005. dobiva realizaciju? Ovo je bio tek početak globalne kampanje za mega-film The Avengers.

Sve se nekako zataškalo do sudbonosne 2010. Iron Man 2. Ljudi očekuju napredak. Film je ispao veliki teaser za Avengerse. Za film loše, za Marvel, fenomenalno. Samuel L. Jackson se vraća. Scarlett Johansson je predstavljena u ulozi nepotrebne, ali bolesno zgodne agentice S.H.I.E.L.D.-a. Štit se opet pojavljuje, ali puno primjetnije.

iron2

U završnoj sceni, PRIJE špice, Nick Fury obavještava Starka o puno nepotrebnih stvari, ali na televiziji se prikazuje vijest o neredu koji je učinio Hulk na sveučilištu. I nakon odjavne špice. Agent dolazi u New Mexico, izlazi iz auta i vidi krater. Kamera se polako pomakne i vidi se… Thorov čekić Mjölnir.

thor

Do sad već znamo da ne smijemo izlaziti rano s Marvelovih filmova jer ćemo propustiti pola filma. Mjesec i pol kasnije, Comic-Con. Marvel ima veliku dvoranu i najavljuje veliki event. Thor je već najavljen i znaju se glumci, redatelj, radnja. Captain America je isto najavljen. Chris Evans u kostimu je već viđen. Par slika je izašlo. Što onda spremaju? Teaser?

Redatelj i scenarist Joss Whedon izlazi i nastaje tajac. Priča o tome kako je kao mali čitao Marvelove stripove i bla bla bla. Zatim kaže da ima par prijatelja za koje bi volio da izađu. Dok ustaje, nakratko se vrati i kaže:

”Ah, da. Usput, oni su ekipa mojeg novog filma, The Avengers.”

Publika nakon par sekundi tišine poludi i ne stišava se do kraja. Izlaze agenti S.H.I.E.L.D.-a, Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth. Zatim Whedon predstavi Jeremyja Rennera kao novog lika, Hawkeye-a. Zatim najave Marka Ruffala kao novog Hulka koji je navodno potpisao ugovor trenutak prije nego je izašao na pozornicu.

To je to. Najveća vijest Comic-Cona 2010. Projekt gigantskih razmjera. Ogromni budžet s najvećim svjetskim zvijezdama i najvećim imenima svijeta superheroja. Projekt koji bi mogao postati novi James Bond. Uz pravilne scenarije mogli bi snimiti 20 nastavaka sve jedan bolji od drugog.

I ostalo je povijest. Snimanje je počelo prije nekoliko tjedana i scenarij je pod strogom zaštitom, iako ima pretpostavki o radnji. Kako bismo došli do toga, moramo obraditi još dva važna filma. Thor i Captain America.

comic-con

2011. godina je godina blockbustera. Ali za produkciju Avengersa, samo dva filma imaju važnost. Thor, sin Odina s Aasgarda. Predstavljen u zasebnom filmu u svibnju ove godine. Kao film je uspio, ali je uspio i kao teaser za Avengerse.

Za početak, Natalie Portman se neće vratiti u ulozi zgodne i pametne astrofizičarke. Barem nije najavljena, a cameo je i više nego moguć. Vratit će se samo njezin suradnik, Erik Selvig kojeg glumi Stellan Skarsgard. U Thoru se spominje i Tony Stark i Hulk, a u podužem cameu se pojavljuje i Jeremy Renner kao Hawkeye, koji već surađuje sa S.H.I.E.L.D.-om.

Ono što je važno jest sad već očekivana scena nakon odjavne špice. Ovdje ju je režirao nitko drugi do samog Jossa Whedona. *SPOILER* ako niste pogledali film. Nick Fury priča s Erikom Selvigom o objektu velike moći za koji bi bilo razarajuće da dođe u ruke neprijatelja. Tek na kraju saznajemo da to nije Erik Selvig, već Thorov brat Loki. Ohoho. Je li to prvi uvid u radnju Avengersa? Vjerojatno. Uskoro ću objasniti što je taj objekt.

Jasnije je kada vidimo da je Loki najavljen kao jedan od negativaca u Avengersima.

I sad dolazimo do Captaina Americe, koji izlazi 22. srpnja ove godine. Steve Rogers je vojnik nedovoljnih fizičkih sposobnosti za vojsku. Ulazi u tajni program koji ga mijenja i daruje mu fizičku snagu i bla bla. Vjerojatno ste vidjeli trailer. Nama je ovdje zanimljiv negativac filma, Red Skull, kojeg glumi Hugo Weaving.

redcube

Nedavno je izašla ova slika. Ovo što drži. Objekt nevjerojatne moći. Najvjerojatnije. Inače, zove se Red Skull zbog ovoga:

redskull

Ta kocka je zvana Cosmic Cube i omogućuje vlasniku pretvoriti sve misli u materiju. Kao Green Lantern, samo moćnije. I upravo se tu nalazi moguća radnja filma.

Captain America pobijedi Red Skulla i uzme Cube. Zamrznu ga, a Cube spreme. Captain je odmrznut 2012., Loki uzima kocku od Furyja, prijeti čovječanstvu, S.H.I.E.L.D. okuplja superheroje i šora. Samo malo kompliciranije.

Jedino što je sigurno jest da trebamo ostati nakon špice za mjesec dana na Captainu Americi.

I što onda? Nastavci, borbe između samih superheroja? Egocentrični Iron Man i Thor sigurno će se posvađati. Senzacionalni dijalog može ispasti između ovih likova. Sve ostalo je u rukama Jossa Whedona i njegovog tima. Hoće li ovaj ambiciozni projekt uspjeti, vidjet ćemo dogodine, ali u jedno možemo biti sigurni: bit će epsko.

Avengers_movie_logo