dark-knight-rises-bane2Evo nas opet. Godina dana do izlaska konačnog filma Nolanove Batman trilogije. Toliko toga ‘znamo’ i ‘dobivamo’, a opet, ne znam ništa. U zadnjem nastavku TDKR watch-a (možemo to tako nazvati?) prošli smo osnovne informacije i spekulacije o nadolazećem filmu. Vrijeme je da otkrijemo što se još spekulira, ali i zna.

dark-knight-rises-bane2Evo nas opet. Godina dana do izlaska konačnog filma Nolanove Batman trilogije. Toliko toga ‘znamo’ i ‘dobivamo’, a opet, ne znam ništa. U zadnjem nastavku TDKR watch-a (možemo to tako nazvati?) prošli smo osnovne informacije i spekulacije o nadolazećem filmu. Vrijeme je da otkrijemo što se još spekulira, ali i zna.

Ufff, sad sam ozbiljan. Ne znam od kuda početi…

Počinjem pisati ovo dan nakon što je prvi teaser iscurio na internet. Naime, Warner Bros. je stavio teaser ispred ponočnog prikazivanja Harry Pottera (off-topic, ali i taj film je fantastičan), koji je također Warner Bros.-ov. Ovo možda zvući trivijalno, ali vratit ću se na ovu informaciju kasnije. Čim sam vidio par videa vrlo niske kvalitete, počeo sam planirati novi update informacija i spekulacija.

No vratimo se na trailer. Počinje s govorom Ra’s al Ghul-a s početka Batman Begins, kada mu kaže:

‘If you make yourself more than just a man. If you devote yourself to be ideal. You become something else entirely. A legend, Mr Wayne.’

Ako se sjetimo kako je Ra’s al Ghul navodno umro u prvom dijelu, te kako su iscurile spekulacije o povratku Liama Neesona u istoj ulozi, onda je ovo gotovo pa potvrda toga. Ali s ovakvim filmovima ništa nije sigurno.

Zatim odlazimo do Gordona (Gary Oldman) kako leži u bolnici s maskom za kisik te je u velikim bolovima. Priča s nekim izvan kadra. Najvjerojatnije Bruce Wayneom / Batmanom. Budući da se čuje Wayneov glas, a ne Batmanov čudni duboki glas vjerojatno je Bruce, a to bi značilo da Gordon zna Batmanov pravi identitet. Naime, Gordon mu govori:

‘We were in this together, then you were gone… Now this Evil rises. The Batman… HAS to come back.’

Moguće je kako je Batman odustao od borbe za pravdu. Nakon kraja Dark Knighta, kada ga svi smatraju ubojicom i negativcem, to bi bio mogući zaključak. Možda je novi mafijaški šef zavladao gradom. Možda je zavladala anarhija. Možda građani više ne žele Batmana. Najčudnija spekulacija koju sam čuo je kako Bane postaje vladar Gothama. Kao kralj….

No, ako razmislimo to nije tako čudno. Naime, u League of Shadows, kada je njihov vođa savladan, League mora prihvatiti onog koji ga je pobjedio. Ako zamislimo da je to Bane i da je pobjedio Ra’s-a… I ako zamislimo da je League preuzeo vlast nad gradom…..hmmmm.

Natrag na teaser. Tijekom cijelog trailera se ponavljaju kadrovi prvog i drugog filma. Na par mjesta se vidi Bane. Njegovo lice, on kako radi sklekove. Nema mnogo, ali kada se vidi na par tih trenutaka, ostane urezan u pamćenju. Mogu već sada reći kako će Hardy postati i ostati ikona comic-book-movie-villaina.

Tada vidimo animaciju sa teaser postera. Kamera kreće prema gore dok se zgrade urušavaju u oblika šišmiša, kreće chant sa službene stranice i bijelo…. piše The Dark Knight Rises i onda ide scena teasera.

Batman ide unazad, izgleda preplašeno i slabo. Tada ulazi Bane okrenut leđima kameri, ogroman, impozantan, brutalan. Rez. Gotov teaser.

Opet wow. Kada porazmislimo, Batman u prijašnja dva nastavka nije ušao u veći fizički okršaj s negativcima. Imamo malo tučnajve s Ra’a al Ghulom, ništa od Scarecrowa, Joker igra psihičke igre, ali nema tučnajve, Twoface ima pištolj.

Ništa fizički brutalno. I sada bi mogao doći taj trenutak. Velika borba, ozljede. Trganje kralježnice?? Kad sam već kod toga, sjećate se kako sam u prošlom članku izbacio tu mogućnost? Moguće je kako je upravo to ono što je bacilo Gordona u bolnicu. Postoji i spekulacija kako će Bane ubiti Alfreda ili Morgana Freemana kako bi se pokazala Batmanova bol i emocionalni ulog, ali uzmemo li u obzir kako je u prošlom filmu umrla Batmanova ljubav, možda bi još smrti bilo pretjerivanje. Predviđam mnogo strganih kralježnica u našoj budućnosti.

Ako baš želim rastavljati sve što sam vidio, niti jedna teža fizička ozljeda ne zahtjeva osobu da leži na boku. Ali ajde, koga briga.

I to je teaser. Komentirajte što mislite. Ajmo započeti debatu ili takvo nešto. No odmah nastavljamo.

Kao što sam rekao, moram objasniti ono o WB i Harry Potteru. Naime u ovo doba godinu prije izlaska Dark Knighta održavao se Comic-Con. Više o tome pročitajte na prošlom članku. Ali nije bilo nikakve mogućnosti ovako razvijenog teasera. Prvi teaser je došao u rujnu. Zašto ovaj put tako rano? Ako ste nešto upućeniji u rad produkcijskih kuća, znate kako je WB ona koja najviše voli novce. I u ovakvom glomaznom projektu vide ogromnu vadiparu.

I sasvim sretno, ovo ljeto izlazi po mogućnosti film koji će oboriti sve rekorde ikada. Harry Potter. Sad, zašto je ovo važno? Zato jer mnogim ljudima se teaser nije svidio (meni je, jer sam takav geek koji ne analizira sve u detalje…:)) jer je vrlo ne-Nolan. Prikazivanje starih snimki iz prijašnjih filmova? Otrcane rečenice? Ovakva zapažanja su navela ljude do zaključka kako je WB požurio s teaserom kako bi ga mogli staviti ispred najpopularnijeg filma ovog ljeta i time zahuktati ‘obične ljude’ koji ne prate svaku vijest vezanu uz film.
Je li ovo dobra ili loša stvar, sami procijenite. Teaser je teaser. I mnoge je… teaseao?

No dosta cjepidlačenja. Nastavimo s ostalim vijestima. Catwoman. Nema puno vijesti. Nolan vjerojatno ostavlja sve vezano s njom za kraj. Samo se nadajmo kako će uskoro izaći nešto u stilu prve fotografije Bane-a. Naime tražim novu desktop sliku, pa onda…

Anne Hathaway je viđena jednom. Za vrijeme snimanja scene s Baleom ispred nekakve zgrade koja je vjerojatno sudnica ili Wayne poslovna zgrada. Postoji video na internetu, ali ne vidi se ništa posebno. Također je izašao razgovor s kostimografinjom koja je rekla kako će kostim biti vrlo praktičan i sadržavati dobro poznate naočale, što savršeno paše uz ovu realističnu verziju Batmana. Rekla je kako će manje otkrivati od kostima Halle Berry i Michelle Pfeiffer, ali tako skrojen da će Anne izgledati ‘smoking hot’.

Nastavljamo s drugom ženskom ulogom filma, ulogom Marion Cotillard. Još se ne zna točno njezina uloga, ali na internetu postoje spekulacije o tome kako je njezina uloga Talia al Ghul. Da, kćer Ra’s al Ghula. U mnogim stripovima prikazivana kao Batmanova ljubav koja je u nekim adaptacijama pozitivan lik, a u nekim negativan. Hoće li se ovo ostvariti, ne zna se. Hoće li se Catwoman i talia boriti za Brucea. Hoće li mu Talia pomoći srušiti League of Shadows? Ili će biti na strani Banea i odgonetnuti tko je Batman?

Ne samo da nema vijesti, nego nema niti približnih spekulacija o tome tko bi mogao biti Joseph Gordon Levitt. Robin, Riddler, Batmanov nasljednik, mafijaš, nevažni policajac, nevažni mafijaš, mladi Ra’s? To još moramo vidjeti.

Sada kada smo sve to pokrili, nastavimo sa slikama sa seta koje su procurile. Počinjemo s par slika Marion Cotillard i jednom Toma Hardyja. Ništa posebno, ali tu su.

tdkr2

tdkr3tdkr1Nastavljamo s auto-moto prilogom. Kao što se sjećamo, Tumbler je nastradao u Dark Knightu, ali vraća se u TDKR, zajedno s Batpodom.

tdkr4

U produkciju je uključen i velik broj policijskih te SWAT vozila. Gotham je vrlo lijepo pokriven. Nitko ne zna o čemu se radi.

tdkr5

Koliko god ugovora o tajnosti članovi produkcije potpišu, uvijek će biti netko tko će propjevati. Tako je jedan crewmember tweetao kako Nolan gradi dva helikoptera za potrebe filma. Po uzoru na Apache borbeni helikopter. Je li to Batmanovo? Čudno bi bilo da Gotham ima ratne helikoptere. Ako je tako, ima puno smisla. Realistični prikaz Batman bi puno više koristi imao od helikoptera nego supersoničnog Batjeta. Hoće li biti evolucije u potjeri Batmana?

tdkr6

Kao što sam rekao, statisti će uvijek propjevati. Tako je gđica Laura Cornelius tweetala za vrijeme scena koje je snimala. Tweetovi o hostage situaciji zajedno s Morganom Freemanom. Je li ih netko oteo kako bi prijetio Batmanu. Laura nastavlja sa spoilerima kada kaže da ju Batman nije niti spasio. Wow, kako nju Nolan još nije ubio? Znaći li to da nikoga nije spasio? Pa niti Luciusa Foxa?

Ah, da skoro sam zaboravio. Nedavno sam naišao na topic jednog foruma koji pokušava objasniti značenje twitter hashtaga #TheFireRises. Jedan mi je ostao u pamčenju. Najvjerojatnije zato jer je bio jedini. Po stripovima, League of Shadows ima jedno proročanstvo koje kaže kako će njihov jedini pravi vođa biti dijete rastuće vatre. The child of the rising fire ili tako nešto. Gospodin forumaš je to odmah povezao s navodnom rupom u Indiji. Spekulira kako će League of Shadows zapaliti selo, kuću, kolibu ili nešto slično, te će iz rupe izaći zapaljeni Bane. Time izvršavajući proročanstvo i postajući vođa.
Koliko god ovo zvučalo zanimljivo, u potpunosti anulira priču o Baneovom porijeklu iz španjolskog zatvora i sve tomu slično.

Postoji i mogučnost kako će Batman postati vođa League-a i uz njihovu pomoć iskorijeniti zlo u Gothamu na svoji način i time simbolizirati uzdizanje iz naslova filma.

I to je to. Drugi dio vijesti vezanih uz TDKR je tu. Što mislite o svemu ovome? Što želite, a što ne želite vidjeti u filmu?