Ilustracija_2011Pogledajte što je uredništvo portala odabralo kao najbolje i najzanimljivije od 2011. godine u kategorijama knjiga, filmova i serija, arheologije i igara.

Ilustracija_2011

(klikni na sliku za uvećanje)

Pogledajte što je uredništvo portala odabralo kao najbolje i najzanimljivije od 2011. godine u kategorijama knjiga, filmova i serija, arheologije i igara.

Iduće godine prema kineskom kalendaru stiže godina zmaja, ali ako se nas pita, ona je već prošla. Njihovu sveprisutnost nadmašili su samo izvanzemaljci i njihove pojave u filmovima, ali naslovi koji su uključivali njihove invazije bili su ispod prosječne kvalitete. Zmajevi su jednostavno zamahnuli krilima i pomeli konkurenciju.

Nakon seciranja proteklog desetljeća u svim sektorima i granama fantastike i polja koja pratimo (pen&paper, PC igre, knjige, filmovi, znanstvena postignuća, arheološka otkrića), uživajte u kraćem i jednostavnijem popisu najboljih i najzanimljivijih naslova u godini koja je donijela više razočaranja nego ugodnih iznenađenja (koja ćemo ipak još dugo pamtiti).

 

KNJIGE

Otkrivanje vještica – Deborah Harkness (recenzija)

otkrivanje_vjestica250Deborah Harkness pojavila se posve iznenadno sa svojim romanom Otkrivanje vještica i izazvala pravu pomutnju na fantasy sceni. Ovu, gotovo pa odraslu verziju Sumraka, čitatelji su prihvatili entuzijastično, kao i kritičari, a u Hrvatskoj je izašla u nakladi kuće Fraktura.

Otkrivanje vještica tek je prvi dio trilogije “All Souls”, a nastavak Shadow of Night sprema se izaći 10. srpnja 2012. godine.

Ako uspoređujemo sa slavnim Sumrakom, Otkrivanje vještica može se poistovijetiti s njim po brzini kojom vas uvuče u svoj svijet, snažnim emocijama, zanimljivim likovima te pitkim, ali kvalitetnim stilom pisanja, što se i očekuje od jedne sveučilišne profesorice i povjesničarke. Uspoređujući dvije heroine, Bellu Swan i Dianu Bishop, nailazimo na dvije potpuno različite osobe, na psihičkoj i fizičkoj razini. Diana Bishop odrasla je žena, povjesničarka znanosti, ali i moćna vještica koja tek otkriva veličinu svoje moći. Mogu se povući brojne paralele između ova dva serijala, čime možemo doći do zaključka da Otkrivanje vještica nije naročito originalno djelo, ali treba naglasiti da nije tako. Deborah Harkness definitivno je utkala sebe u ovaj roman (ljubav prema znanosti, povijesti, finim vinima…), ali i krenula od drugačije perspektive na svijet nadnaravnog te promijenila fokus s “young adult” na samo “adult”.

Sjeverozapadni vjetar – Zdenko Bašić (recenzija)

sjeverozap_vjetarOva godina nije bila naročito plodna kada su u pitanju domaći fanatsy romani, ali jedna je krijesnica ipak zasvijetlila u mraku. Mladi, ali uspješni ilustrator Zdenko Bašić svojom zbirkom priča ponudio je nešto posve jedinstveno. Sjeverozapadni vjetar je zapravo komadić Bašićevog djetinjstva na kojem je radio gotovo 10 godina, a radi se o pričama o čarobnim bićima koja su naseljavala područje sjeverozapadnog Zagreba, podno Medvednice. Priče koje su mu prepričavale bake i s kojima je rastao, koje su ga i definirale kao osobu, utkao je u zanimljivu zbirku koja je i pravi vizualni doživljaj, a objavila ju je nakladnička kuća Planetopija.

Ako to nije dovoljno fascinantno da zainteresira dijete u Vama, možda treba reći podatak da je djelo pravi kulturološki i mitološki biser, ostatak dana kada su bake pričale priče svojih baka, a djeca se igrala u šumarcima koji su danas asfaltirana parkirališta.

Ples zmajeva 1 i 2 – George R.R. Martin (recenzija)

dance_dragonsVjerojatno najiščekivaniji naslov godine bio je Ples zmajeva američkog pisca Georga R.R. Martina – ne samo među starim obožavateljima serijala “Pjesma Leda i Vatre”, nego i mnogih novih fanova koji su nastali kao produkt uspješne prve sezone serije Game of Thrones (Igre prijestolja).

Peti roman jednog od najpopularnijih fantasy serijala najavljivan je još 2007. godine, a zadnji roman prije toga je objavljen 2005. Fanovi su već počeli biti ogorčeni radi čekanja, ali naravno da spisateljska produktivnost ne može doći na zapovijed. Ova 2011. godina bila je izuzetno plodna za Georga R.R. Martina:  u veljači se nakon 30 godina veze oženio svojom životnom partnericom Parris, u travnju smo dočekali premijeru prve sezone HBO – ove serije Igra prijestolja (radnjom prati istoimeni prvi roman), a već smo ga u lipnju imali prilike upoznati tijekom njegove turneje po Europi, kada je zastao i u susjednoj nam Ljubljani.

O samom romanu smo se već puno puta raspisali. Izašao je u izdanju Algoritma koji ga je zbog opsega podijelio na dvije knjige, a koje su u prodaju došle tijekom srpnja i kolovoza. Fanovi su privremeno zadovoljeni, no krajem godine već se osjeća nestrpljenje dok iščekujemo drugu sezonu TV serije, ali i 6. roman The Winds of Winter.

 

ARHEOLOGIJA

Grad križara

krizarski_grad(klikni na sliku za uvećanje)

Akra, utvrđena izraelska luka koju je izgradio Otoman oko 1750. godine, bogato je arheološko mjesto. Ove godine otkrila je još jednu iznenađujuću i veličanstvenu tajnu staru skoro 900 godina – ispod ruševina iskopan je netaknut križarski grad iz 13. stoljeća.

Izraelski arheolog Eliezer Stern koji sudjeluje u iskapanjima kaže: „Ovo su kao Pompeji rimskog vremena – to je kompletan grad, jedno od najuzbudljivijih mjesta u svijetu arheologije.“ Na jednome zidu pronađen je urezan grb, grafit kojega je načinio neki srednjovjekovni putnik. U blizini je bila glavna ulica okružena trgovinama koje su nekoć prodavale glinene kipiće i ampule svete vode, popularne hodočasničke suvenire.

Akra postoji najmanje 4500 godina, ali križarskim osvajanjem 1104. godine dolazi do vrhunca svoje važnosti. Naime, pod kršćanskom vladavinom ona postaje razuzdano središte nastanjeno ratobornim redovima monaha-ratnika, europskim frakcijama koje su se ponekad sukobljavale i na ulicama, suparničkim trgovcima iz gradova poput Genove, Venecije i Pize te malim zajednicama Židova i Muslimana. Svi oni dijelili su ograđeno područje koje je na svom vrhuncu jedva bilo veličine dva nogometna terena. 

Francuski biskup Jacques de Vitry u Akru je stigao 1216. godine, a opisao ju je ovim riječima: „Kad sam ušao u ovaj užasan grad ispunjen bezbrojnim sramotnim i zlim djelima bio sam posve zbunjen. Ubojstva su bila uobičajena, prostitucija je bila na svakom koraku, a stanovnici” ( za koje je vjerovao da su uglavnom bili bjegunci iz svojih vlastitih zemalja) “su se u potpunosti predali tjelesnim užicima. Akra je kao čudovišna zvijer s devet glava, a sve se bore jedna protiv druge.“

Izraelska iskapanja uzela su maha tijekom 1990-ih i neki dijelovi grada kojeg je poznavao Vitry već se mogu obići. Jedan od njih je i tvrđava vitezova Ivanovaca s očuvanom blagovaonom, ostavama, zahodima i tamnicom čiji kameni zidovi još uvijek imaju rupe za pričvršćivanje okova. Također je otvoren i podzemni prolaz kojeg su konstruirali Templari, a koji je vodio od njihove tvrđave do luke. Na dan kada je Akra pala, neki od njih su ga iskoristili kako bi se domogli brodova i pobjegli u Europu dok se oko njih urušavalo križarsko kraljevstvo. 

Akra je sa svojim novijim susjedstvima izrasla u moderan grad s 56 000 stanovnika, od kojih su dvije trećine Židovi, a jedna trećina Arapi. Povremeno narastu etničke tenzije i nasilje povezano sa siromaštvom i trgovinom drogama, no ulice su sigurne i stanovnici su pristupačni. Čini se da povijest grada prepoznaju kao svoj primarni resurs. Kako je izjavio jedan od vlasnika trgovina na staroj gradskoj tržnici: “U podzemlju se nalazi čitav antički grad. Predivan je – zašto ne nastaviti raditi na njemu?” 

Vikinški pogrebni brod

vikinski_brod-macNa obali Ardnamurchana, u zapadnoj Škotskoj, otkriven je petmetarski vikinški pogrebni brod. Radi se o posljednjem počivalištu muškarca za kojeg se smatra da je bio visoko pozicionirani ratnik, a poginuo je prije nešto više od 1000 godina. Uz njega su pronađeni i dobro očuvani artefakti: mač sa srebrnim umecima u dršci, štit, koplje, sjekira, nož, brus i naravno (op.a.) rog koji je služio za ispijanje pića. Stupanj očuvanja kao i raznolikost artefakata čine ovo otkriće jednim od najvažnijih pronalazaka vikinške civilizacije na području Velike Britanije.

Gladijatorska škola

gladijatorska_skolaGPR tehnologija (radar koji prodire i snima podzemlje) omogućila je međunarodnoj skupini stručnjaka pri Ludwig Boltzmann Institutu da identificiraju ludus (gladijatorsku školu) na području nekadašnjeg rimskog grada Carnuntuma u Austriji te je na neobičan način predstave javnosti. Carnuntum je nekada bio veliki grad s 50 000 stanovnika, a otkriveni ludus je četvrti po veličini od svih do sad pronađenih. Datira iz 4. stoljeća i izgrađen je kao samodostatan kompleks koji uključuje unutrašnje dvorište, okruglu arenu za vježbanje, odaje za život te groblje. Slike visoke rezolucije koje je snimio GPR pokazuju i postojanje sistema podnog grijanja, prostor za kupanje i najčešće korištene puteve. Tako je, zahvaljujući tehnologiji, današnjoj javnosti omogućeno vidjeti kako se prije 17 stoljeća odvijao život u gladijatorskoj školi. 

 

FILMOVI I SERIJE

Igra prijestolja (članak)

GOT-Finale-DragonPrimjer svega što su obožavatelji romana htjeli od jedne serije. Popularni serijal Georgea R.R. Martina u travnju prenesen je na male ekrane i postao sinonim uspješne ekranizacije.

Dvojac Benioff i Weiss pokazali su nam kako ljudi s vizijom, talentom i novcem mogu stvoriti kvalitetnu seriju koja nadilazi fantasy žanr i povezuje fanove s mainstream publikom koja će tek otkriti fantastiku.

No, postoji li među vama čitateljima osoba koja nije pogledala barem jednu epizodu ili nije čula za ovu seriju? Vitezovi i mačevi, dvorske intrige, divljaci i zmajevi i sve to spleteno u uvjerljiv svijet s intrigantnim likovima. Šlag na torti bila je potvrda da će dio snimanja druge sezone biti obavljen u Dubrovniku.

Planet majmuna: Postanak (recenzija)

RisePlanetApesPomalo neočekivan, možda dijelom i nezaslužen naslov na ovoj listi, ipak se uzdiže kvalitetom iznad super junaka i izvanzemaljaca koji su harali kinima.

Hollywood se još jednom, u gubitku istinske inspiracije, okrenuo rebootu/remakeu popularne franšize i od apokaliptičnog SF-a stvorio jezivo uvjerljiv scenarij o početku uspona majmunske rase. Planetu majmuna ne nedostaje drame i emocije, ali ni humanosti i moralnosti od koje su ostali filmovi potajno uzmicali. Odlična izvedba Andy Serkisa kao inteligentne čimpanze Ceasara, ponovno u digitalnom kostimu, mogla bi mu konačno donijeti priznanje i nominaciju za Oscara.

Najveći nedostatak ovog filma je što ostavlja otvoreni kraj i tjera nas da iščekujemo nastavak.

Super 8 (recenzija)

super-8Možda sad djelujemo kao emotivci i nostalgičari, ali atmosfera ovog filma, koja podsjeća na Spielbergove filmove iz ranijih dana, osvojila nas je i vratila u djetinjstvo. Abrams je ovom posvetom dao do znanja koliko voli filmsku umjetnost i koliko cijeni Spielbergov rad.

Radnja govori o djeci i odrastanju, klasičnoj temi u koju se uplela katastrofalna nesreća vlakom. Skupina djece, koja je to slučajno zabilježila na kameri, otkriva nešto neobično među ruševinama, a ubrzo u gradu počinju nestajati ljudi i psi.

Super 8 je namijenjen djeci, ali nije ograničen razvodnjenim likovima i scenarijem koji podcjenjuje mladi um i njegovu koncentraciju. Ima akcije i intrige, ali samo onda kada joj je mjesto i vrijeme, a ne kada protekne 15 minuta bez adrenalina na ekranu. Humor, kao i ostali elementi koji film čine sveukupnim, također su prisutni, ali nikad kao robovi potrebe velikog studija, nego kako bi odradili svoj posao i služili općenitom tonu filma.

 

VIDEO IGRE

The Witcher 2

witcherNastavak jednog od najvećih iznenađenja na računalnoj RPG sceni ikada, Witcher 2 imao je pred sebe postavljena velika očekivanja. Iako je originalni naslov odisao svježinom i pomeo konkurenciju do tad neviđenim sustavom uzroka i posljedica, mnogi su mu zamjerali bugove, nespretnu mehaniku borbe i ponekad šlampav prijevod s poljskog. Dosta toga ispravila je njegova poboljšana edicija, no ona se ni do koljena ne može mjeriti sa čistom izvanrednošću kojom je Witcher 2 eksplodirao na sceni poput atomske bombe. Sve što je valjalo u originalu je poboljšano, a sve što nije zamijenjeno je novim i boljim elementima.

Na prvom mjestu se primijeti novi je grafički engine konstruiran specifično za ovu igru, bez kojeg ne bi bilo vjernog prikaza kasnog srednjeg vijeka s mnoštvom detalja i izvanrednom atmosferom koja krasi Witchera 2. Svijet je još uvijek sivi bez očito dobrih i očito zlih izbora, a posljedice igračevih odluka imaju još veći utjecaj na nastavak igre nego u jedinici. Priča je kompleksna te iako linearna, zajedno sa dijalozima naprosto uvlači igrača u svoj svijet. Što se mehanike tiče, sustav borbe potpuno je zamijenjen novim i jednostavnijim koji daje puno bolji osjećaj akcije, a same borbe među težima su nedavno izdanim igrama. Svi ovi elementi, i još mnogi drugi, zajedno čine ovu igru nečim što se rijetko viđa i čemu se uvijek vraća zbog mnogih različitih putova kojima se kroz nju može kročiti. Naprosto, čista genijalnost.

The Elder Scrolls V: Skyrim

skyrimNakon mlakog Obliviona mnogi od petog nastavka slavne Elder Scrolls sage nisu očekivali mnogo, usprkos atmosferičnoj promidžbenoj kampanji. No na sreću, iako još uvijek slijedi šablonu Bethesdinih RPG-ova iz prvog lica, Skyrim je zaokrenuo za 180 stupnjeva te igračima ponudio sate i sate izvrsne zabave. Hardcore gameri najviše su strahovali od još većeg pojednostavljenja igre, no Bethesda je ovaj puta po tom pitanju napravila dobar posao. Da, elementi Skyrima jesu jednostavniji od ranijih naslova u serijalu, no čine jednu zaokruženu cjelinu koja izvrsno funkcionira kao takva. Nedostaju stvari u odnosu na Oblivion, Morrowind i Daggerfall, no njihov se nedostatak ne osjeti. Bilo bi lijepo kada bi neki od tih elemenata ipak bili implementirani (ponajprije stvaranje vlastitih magija, nešto po čemu su Elder Scrollsi uvijek odudarali od ostalih naslova), no to bi bio samo dodatni bonus. Kako ne bi sve ostalo na stvarima koje fale, ima tu i nekih noviteta, poput mogućnosti craftanja vlastite opreme. Jedino čemu se zaista može zamjeriti je glomazno, nepraktično konzolaško sučelje. Ostalo je sve zanemarivo.

U konačnici, Skyrim pruža mnoge sate zabave uz solidnu dozu replayabilitya. Da ne bi bilo zabune, nema tu replayabilitya u smislu različitih i/ili smislenih odabira tijekom questova, no ipak postoji određena doza uzroka i posljedica te različitosti odvijanja igre koje nudi Radiant AI, a naravno glavna stavka je mogućnost igranja različitih tipova likova. Također, svijet igre, iako djeluje skučeno, sakriva mnoge tamnice, špilje i utvrde za istraživanje i pljačkanje pa se ima štošta za raditi. Barem dok ne dobijete strijelu u koljeno.

Star Wars: The Old Republic

old_republicVjerojatno najisčekivanija igra godine, Old Republic izašao je tek nedavno no već žari i pali na sve strane. Biowareov prvi zalazak u MMO vode bio je okružen enormnim hypeom i oko njega se skupila ogromna sljedba mnogo prije nego li je sama igra ugledala svijetlo dana. A sada kada je tu, jedini koji su ostali razočarani su oni koji su očekivali Star Wars Galaxies 2, usprkos tome kako su iz Biowarea stalno govorili da se radi o sasvim drukčijem tipu igre.

Old Republic u svojoj suštini nije ništa drugo nego još jedan WoW-oidan MMORPG, no za razliku od ostalih takvih igara koje nisu dodale skoro pa ništa novoga, TOR se u nebesa iznad svih ostalih u areni izdiže onime u čemu je Bioware najbolji: priči i imerziji u questanje.  Dok se u ostalim MMO-ovima u najboljem slučaju tekstovi questova pročitaju čisto reda radi kako bi se znalo oko čega se vrti priča, ovdje su razgovori sa NPC-ovima pravi užitak. Da, razgovori a ne prozori puni teksta – svi dijalozi u igri dolaze sa voice actingom i NPC-ova i likova igrača. Oni su ponekad napisani izvrsno a ponekad prosječno, no uvijek uvlače igrača u sebe i pravi je gušt u njima sudjelovati. TOR je jedna od rijetkih igara u kojoj igrač ima osjećaj kako je svojim odabirima nešto promijenio u njenom svijetu, u kojoj se veže uz svoja djela.

Osim ako gadno ne podbaci, Old Republic očekuje vrlo blistava budućnost. Već se komotno može reći kako je od svih MMO-ova najbliži mitskom prijestolju Blizzardovog kralja.

PEN AND PAPER

Masks: 1000 Memorable NPCs for Any Roleplaying Game (recenzija)

masks_coverProtekle godine nije bilo nekih značajnijih noviteta na pen and paper sceni (ako zanemarimo špekulacije o razvoju 5. Edicije D&D-a zbog ponovnog zapošljavanja Monte Cooka u Wizardsima), stoga ćemo ovaj puta top listu ograničiti na samo jedan naslov. Masks: 1000 Memorable NPCs for Any Roleplaying game nije ništa bombastično, no sa sigurnošću možemo reći kako se radi o daleko najkorisnijem naslovu izdanom u 2011.
Ukratko rečeno, Maske su prva pomoć, reanimacija i intenzivna njega za game mastere u onim prilikama kada im je asistencija najpotrebnija – u nedostatku inspiracije. Knjiga sadrži ni manje ni više 1000 NPC-ova od kojih je svaki opisan u dovoljno detalja da se može iskoristiti tijekom igre uz minimum improvizacije dokle god u širokim crtama odgovara settingu i prilici. Likovi su istovremeno opisani detaljno, ali i dovoljno općenito da nisu ograničeni na specifična okruženja. Bilo da vam treba inspiracija na licu mjesta ili prilikom pripreme igre, Maske su vrlo vrijedan alat koji može poslužiti kako za unošenje živopisnosti u interakciju s igračima, tako i za temelj stvaranja avantura.