tijelo1Stručnjaci iz Irskog nacionalnog muzeja pretpostavljaju da je slučajno otkriveno tijelo staro 3000 godina, žrtvovani irski kralj iz željeznog doba.

mjesto_iskopavanjaStručnjaci iz Irskog nacionalnog muzeja pretpostavljaju da je slučajno otkriveno tijelo staro 3000 godina, žrtvovani irski kralj iz željeznog doba.

Prvotno je tijelo pregledano na mjestu pronalaska – u močvari u okrugu Laois na granici dva antička irska kraljevstva. Stručnjaci su vjerovali da se radi o mladoj ženi i da joj je tijelo prepolovljeno. Smatrali su da se torzo raspao jer je bio umotan u kožu.

No, kada je tijelo izvađeno i ponovno pregledano, ovaj put u muzeju, shvatili su da je bilo u iskrivljenom položaju, a ono za što su držali da je kožna torba ustvari je bio muškarčev torzo.

Na tijelu su pronađene razne posjekotine koje pokazuju da je ubijen u ritualu koji je povezan s vladanjem. Stručnjak Ned Kelly iznio je nove teorije. Objasnio je kako su „irski kraljevi u antičkom periodu zamjenjivani poslije određenog vremena. Stari kralj bio bi žrtvovan, a novi se izabirao. To je povezano s irskim religijskim vjerovanjem o božanstvu Sunca (muško) i božanstvu Zemlje (žensko). Kralj je povezan sa sunčevim ciklusom – jačanjem i slabljenjem Sunca. Kralj je tako na neki način „vjenčan“ s vladavinom ili Zemljom. Božica bi starjela i slabila te je trebala novog mladog „supruga“ da bi povratila mladost, energiju i ljepotu. Zato bi starog kralja ubili i novi bi zauzeo njegovo mjesto.“

tijeloKelly je dalje izjavio: „Sva ostala trupla iz močvara pronađena su na značajnim granicama. Pošto su vjerovali da je božica sama Zemlja, stavljajući tijela i druge predmete povezane sa inauguracijom kralja po granici, davali su oblik božici.“

Detaljniji pregled trupla otkrit će činjenice o životu i statusu čovjeka, a čak bi i njegovo posljednje jelo moglo biti očuvano u želudcu. Također, stručnjaci će obratiti posebnu pozornost na njegove bradavice budući da činjenica jesu li odrezane ili ne može značiti je li muškarac bio kralj ili ne.

Kelly je objasnio: „Ljubljenje ili sisanje muških bradavica bila je gesta pokoravanja. Odstranjivanje bradavica značilo je da je kralj bio razvlašten.“