uvodLondonski Tower zaokupio je pozornost znanstvenika koji su odlučili po prvi puta koristiti modernu tehnologiju kako bi otkrili što se nalazi na misterioznom srednjovjekovnom muralu koji godinama zbunjuje kustose.

diomuralaLondonski Tower zaokupio je pozornost znanstvenika koji su odlučili po prvi puta koristiti modernu tehnologiju kako bi otkrili što se nalazi na misterioznom srednjovjekovnom muralu koji godinama zbunjuje kustose.

Timu znanstvenika dopušteno je da primjene modernu tehnologiju koja uključuje softver za skeniranje očiju i infracrveni laser, kako bi otkrili što se nalazi ispod vidljivih slojeva misteriozne zidne slike.

Tim vođen doktoricom Liang koristio je OCT (optička koherentna tomografija)  i multispektralno skeniranje, poznato pod skraćenicom PRISMS kako bi detaljnije istražili sliku. Obje metode ne izazivaju nikakva oštećenja, a znanstvenici se nadaju da će pomoću njih otkriti ne samo kako je slika izrađene, već i najbolji način njezinog daljnjeg očuvanja.

“Slika iz tornja Byward rijetka je srednjovjekovna zidna slika iznimno visoke kvalitete”, izjavila je kustosica Jane Spooner. “Ona je iznimno važno umjetničko djelo, nacionalnog i međunarodnog značaja, stoga je važno da saznamo što više o njoj, kako bi ju lakše očuvali.”

kaminimural

Zidna slika nalazi se na prvom katu tornja Byward, koji obično nije otvoren za javnost zbog svog lošeg stanja. Slika je vjerojatno izrađena 1390. godine i prikazuje smrt Isusa Krista na križu. Središnji dio slike koji prikazuje „Raspeće“  i Isusa uništen je zbog kamina koji je kasnije nadozidan. Ipak, neoštećeni su ostali likovi Djevice Marije i svetog Ivana Evanđelista, te svetog Ivana Krstitelja i arhanđela Mihaela koji se nalaze na bočnim stranama slike.

mural