uvodU novootkrivenoj crkvi u Izraelu, arheolozi vjeruju kako su pronašli grobnicu proroka Zaharije.

U novootkrivenoj crkvi u Izraelu, arheolozi vjeruju kako su pronašli grobnicu proroka Zaharije.

Krajem siječnja ove godine, izraelski arheolozi obavijestili su javnost kako su otkrili crkvu u judejskim brdima nedaleko od Hirbet Madrasa, jugozapadno od Jeruzalema. Hirbet Madras je poznati arheološki lokalitet židovske zajednice iz rimskih vremena.

grobnica

Arheolozi vjeruju da se u novootkrivenoj crkvi, staroj oko 1500 godina, nalazi grob izraelskog proroka Zaharije. Crkva ima dobro očuvani pod ukrašen mozaicima, ispod kojeg je otkriven drugi sloj mozaika iz rimskog perioda. Mreža tunela ispod građevine navodi na zaključak da su se tu u 2. stoljeću skrivali židovski pobunjenici protiv rimske vlasti. Ono što je možda najintrigantnije je mala špilja ispod oltara do koje vode kamene stepenice. Špilja, za koju arheolozi misle da potječe iz 4. stoljeća prije nove ere, slična je onoj u koju je položeno tijelo Isusa Krista. Arheolozi se nadaju da će tamo pronaći grobnicu Zaharije, proroka koji je živio oko 500 godine prije Krista.

On pripada skupini 12 malih proroka, a njegova „Knjiga Zaharijeva“ govori o povratku Židova iz progonstva u Babilonu, kao i o dolasku Mesije. Iako još uvijek nema dokaza, arheolozi vjeruju da je pronađena crkva označena kao grob proroka na Madaba mozaik karti, pronađenoj u bizantskoj crkvi sv. Jurja u Jordanu.

Osim crkve, na arheološkom lokalitetu pronađen su i kamene posudice, kovani novac, te antička keramika. „Bez obzira na konačan ishod o istinitosti teorije, nema sumnje da se radi o izvanrednom otkriću od velike važnosti“, rekao je vođa iskopavanja Amir Ganor iz izraelskog ureda za antikvitete.