izumio_20_vijekPredstavljamo vam odličnu knjigu u izdanju V.B.Z.-a, “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće”, autora Roberta Lomasa.

izumio_20_vijekNaslov knjige: Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće
Autor: Robert Lomas
Godina izdanja: 2006.
Izdavač: V.B.Z. d.o.o.
Format: 15,5×23,5 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 260
Prevoditelj: Alma Keser-Brozović Jezik originala: engleski

„Nikola Tesla bio je prvi znanstvenik koji je uspješno iskoristio Ohmov zakon da širem krugu ljudi omogući korištenje električne struje.“

U izdanju V.B.Z.-a, od autora Roberta Lomasa dolazi nam knjiga „Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće; zaboravljeni genij elektriciteta“.

Knjiga koja nam jednostavnim i razumljivim stilom pisanja, puna anegdota i stvarnih činjenica donosi priču o čovjeku koji je cijelo svoje postojanje posvetio dobrobiti čovječanstva. Teslini usponi i padovi, kako na poslovnom, tako i na privatnom polju prikazani su kroz Tesline osobne dnevnike, novinske članke i pisma.

I današnje vrijeme teško se nosi s vizionarima. Kako li je tek bilo ljudima prije stotinu godina kada je svaka priča o uporabi struje u svakodnevnom životu zvučala kao bajka? Zamisliti aparat koji radi na nešto (struju) što praktički ne postoji, bilo je nemoguće za tražiti. Nemoguće za sve, osim za Teslu.

Cijeli je život Tesla, kao i većina genija, bio neshvaćen. Obitelj nije imala razumijevanja za njegove ideje i životni cilj. Čak su i profesori preko roditelja urgirali da smanji učenje i istraživanje. S kompleksima i osjećajem manje vrijednosti koji su mu usađeni u djetinjstvu, Tesla je žudio za javnim priznanjem.

Nakon što je postao poznat, pozivan je na stručne skupove i slična zbivanja kako bi predstavio svoj rad i otkrića. Međutim, i sam fasciniran svojim spoznajama, toliko bi se zanio u predavanja i iznosio podatke nadugačko i naširoko da bi se i njegovi kolege zbunili. Zbog svega toga, smatrali su ga čudakom, egocentrikom i šarlatanom.

Sav trud, pokusi i uspješni poslovi gubili su se u moru gafova koji su ga pratili. Zasluženo priznanje, jednostavno nikako nije stizalo. Tesla osobno nije priznavao ništa osim perfekcije, a prijaviti patent koji nije bio uporabno provjeren 100% za njega nije dolazilo u obzir. No, poslovnom svijetu to nije ništa značilo, a nemilosrdnost tržišta i marketinga bile su pogubne te su mnoge njegove ideje završile potpisane tuđim imenom.

„Strujni rat“ trajao je između Edisona i Tesle dugi niz godina. Odnosi s Westinghousom, Morganom i ostalim biznismenima bili su za njega vrlo pogubni. Njegovo nerazumijevanje poslovnih i financijskih odnosa dovelo ga je do višestrukih bankrota. Čak je prodavao i tantijeme svoga rada, ne razmišljajući o posljedicama, kako bi imao novac za daljnja istraživanja.

Usprkos svemu nije se pokolebao ni posustao. Nastavio je s još većim žarom, na čemu mu moramo biti zahvalni, jer tolika fasciniranost energijom i njenim korištenjem dovela nas je u naše 21. stoljeće. Stoljeće u kojem previše stvari uzimamo zdravo za gotovo, a struja je definitivno nešto što to ne zaslužuje.

I da – Tesla nije samo oznaka za magnetsku indukciju, Teslina ostavština je puno veća od jedne mjerne jedinice. Radio, indukcijski motor na izmjeničnu struju, generator za proizvodnju izmjenične struje, sustav distribucije električne energije, Teslin transformator, Teslina turbina, uređaji za bežični prijenos energije, preteća radara, model broda na daljinsko upravljanje, osnove seizmologije, fluorescentna rasvjeta pomoću visokofrekventnih struja, svjetska komunikacijska mreža i još mnogo, mnogo toga Nikola Tesla ostavio nam je u naslijeđe.

Za mnoge se podatke vjerojatno i ne zna, a od Drugog svjetskog rata sve je bilo u rukama FBI koji je namjerno tajio podatke o njemu. „FBI-jev zapis završava konstatacijom da je službenik za zaštitu imovine stranaca preuzeo odgovornost za čuvanje Tesline imovine. J. Edgar Hoover poslao je okružnicu s uputom da sve podatke vezane uz pokojnog Nikolu Teslu drže u najvećoj tajnosti kako bi se izbjegao publicitet nastao oko Teslinih izuma i da poduzmu sve mjere predostrožnosti potrebne da bi se očuvala tajnost tih izuma.“

Robert Lomas crpio je građu iz doista puno izvora: od Teslinih vlastitih bilježaka, sudskih transkripata, zapisa njegovih suvremenika te nedavno objavljenih dosjea već spomenutog FBI. Zatim je uz pomoć njih u ovoj knjizi predstavio Teslinu iznimnu genijalnost, ali i ispričao što se dogodilo da se Tesli u tolikoj mjeri oduzmu zasluge za sve što je stvorio, a on sam bude zaboravljen na marginama znanosti.

Doktor Robert Lomas britanski je pisac i predavač inženjerskog menadžmenta na Sveučilištu Bradford u Yorkshireu. Bazična tematika njegovih knjiga uglavnom su masoni, period neolitika, drevne misterije, počeci i razvoj inženjerstva kao i arheoastronomija. Lomas posjeduje diplomu iz elektrotehnike nakon koje je nagrađen doktorskom titulom za istraživanje na polju fizike i strukture kristala. Radio je na poslovima vezanim uz elektroničko upravljanje oružjem i kontrolnim sustavima.

Njegova teorija o izvorima i postanku Slobodnog zidarstva izazvala je kontroverzu među povjesničarima masonstva. Kao samostalan autor izdao je deset knjiga, a kao koautor pojavljuje se u još šest.