kolibaKrajem prošle godine, inženjeri koji su radili na građevinskim iskopavanjima u blizini Pendle Hilla u Lancashireu, naišli su na dobro očuvanu i izuzetno zanimljivu kolibu iz 17. stoljeća.

Krajem prošle godine, inženjeri koji su radili na građevinskim iskopavanjima u blizini Pendle Hilla u Lancashireu, naišli su na dobro očuvanu i izuzetno zanimljivu kolibu iz 17. stoljeća.

koliba

No, ono što je probudilo najveći interes u vezi ovog otkrića su mačje kosti uzidane u zid jedne zabrtvljene prostorije. Naime, arheolozi vjeruju da je mačka bila živa zakopana i to samo s jednim ciljem – zaštiti stanare od zlih duhova.

knjiga_o_sudjenjuPendle Hill je inače poznat po suđenju vješticama koje se zbilo 1612. godine. Dvanaest osoba koje su živjele u tom području optuženo je za ubojstvo desetero ljudi – vještičarenjem. Od njih dvanaest, 9 žena i 2 muškarca proglašeni su krivima i osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem, dok je jedna žena proglašena nevinom.

Suđenje vješticama iz Pendlea jedno je od najpoznatijih i najbolje dokumentiranih suđenja vješticama u engleskoj povijesti.

Voditelj ovog arheološkog iskapanja, Carl Sanders rekao je: „Ne događa se često da naiđete na kolibu iz bajke zajedno s vještičjom mačkom. Građevina je u odličnom stanju i kad uđete u nju stvarno možete osjetiti da ste stupili u prošlost. Pendle Hill već stoljećima ima takvo ozračje i teško je biti nedirnut njime.“

knjiga_o_sudjenju2„Za nas je ovo otkriće jednako važno kao što je za druge arheologe bilo važno otkriće Tutankhamenove grobnice.“, rekao je Simon Entwistle, stručnjak za vještice iz Pendlea.

„Samo nas nekoliko mjeseci dijeli od 400-te godišnjice suđenja vješticama, a sada smo pronašli nevjerojatno rijedak pronalazak u srcu vještičjeg okruga. Ovo bi čak mogao biti poznati Malkin Tower koji je stoljećima bio izvor špekulacija i glasina.“

Malkin Tower bio je dom jedne od optuženih žena kao i mjesto gdje se 06.04.1612. godine na Veliki petak održao sastanak osoba kojima se kasnije sudilo.

Simon Entwistle još je dodao: „Mačke su uvijek bile istaknute figure u pričama o vješticama stoga, tko god je osudio ovu mačku na tako okrutnu sudbinu morao je tražiti zaštitu od zlih duhova.“

U građevini je također otkrivena kuhinjska peć iz 19. stoljeća koja se još uvijek nalazi na svojem izvornom mjestu. Neki od predmeta iz kasnijih godina koji su također pronađeni su i viktorijanska grnčarija, kositrena kada i postolje kreveta.

pendle_hill