parfemZnanstvenici iz Bonna otkrili su, nakon 3500 godina, tajnu bočice kraljice Hatšepsut.

parfemZnanstvenici iz Bonna otkrili su, nakon 3500 godina, tajnu bočice kraljice Hatšepsut.

Kada je Michael Höveler-Müller 2009. godine postao kustos egipatskog Muzeja, pomislio je da bi mogao pregledati unutrašnjost posude koja je, prema natpisu, pripadala kraljici Hatšepsut koja je živjela oko 1459. godine prije Krista.

Vrat bočice bio je blokiran nečim što se mislilo da je zemlja, ali Höveler-Müller je sumnjao da bi to mogao biti originalni glineni čep te da je moguće da je dio sadržaja još unutra.

Doktor Helmut Wiedenfeld bio je odličan izbor znanstvenika koji bi mogao odgovoriti na sva pitanja. Bočicu su skenirali na sveučilišnoj bolnici i sumnje egiptologa bile su potvrđene, ne samo da je zatvarač bio netaknut već je posuda sadržavala ostatke tekućine.

hatshepsut1U ljeto 2009. profesor doktor Friedrich Bootz s Klinike i poliklinike za otorinolaringologiju na sveučilištu u Bonnu uzeo je uzorke pomoću endoskopa. To je omogućilo dr. Wiedenfeldu i njegovom timu da analiziraju sastojke. Ubrzo je postalo očito da to nije isušeni parfem.

Mješavina je sadržavala veliku količinu palminog ulja i ulja muškatnog oraščića. „Nisam vjerovao da bi itko stavio toliko masti na lice,“ rekao je dr. Wiedenfeld. „Time bi izgledala masno kao jelo s rebarcima.“

Dva dodatna sastojka uputila su farmakologe na točnu svrhu mješavine. „Otkrili smo mnogo nezasićenih masnih kiselina koje pomažu ljudima s kožnim bolestima.“ Tu su egiptolozi pronašli još jedan dio zagonetke, „poznato je da je bilo slučajeva kožnog oboljenja u Hatšepsutinoj obitelji.“ Upalna kožna oboljenja kao psorijaza su uglavnom genetski uvjetovana.

Treća skupina sastojaka također upućuje da ova supstanca nije korištena za lijep miris već da bi se smanjio svrbež – farmakolozi su otkrili mnogo ugljikovodika koji je izveden iz kreozota i asfalta. I danas se kreme koje imaju kreozot koriste za liječenje kroničnih oboljenja kože. Zbog mogućih kancerogenih učinaka nekih sastojaka, kreozot je zabranjen u kozmetici, a lijekovi koji ga sadrže daju se samo na recept.

Farmakolozi su također u bočici otkrili benzo(a)piren, opasni aromatični ugljikovodik koji se sastoji od nekoliko prstena ugljika. „Benzo(a)piren je jedna od najopasnijih kancerogenih stvari koje poznajemo,“ objasnio je dr. Wiedenfeld. Na primjer, rizik raka pluća od cigarete je rezultat ove supstance.

hatshepsut-mumijaZnanstvenici u Bonnu mogu samo pretpostavljati kako je Hatšepsut došla do losiona. „Egipatski liječnici su se bavili općom praksom i bili su dobri kirurzi, ali su bili loši internisti,“ objasnio je dr.Wiedenfeld.

„Moguće je da su znanje nekih lijekova dobili iz Perzije ili Indije gdje je liječenje bilo vrlo razvijeno.“

Je li se možda Hatšepsut otrovala bez znanja? „Postoji mnogo govora o ovoj tezi,“ kaže dr. Wiedenfeld. „Ako zamislite da je kraljica imala kroničnu kožnu bolest i da je našla kratkoročno poboljšanje u masti, možda se izložila velikom riziku tijekom godina.“

Egiptolozi smatraju da je ovo vrlo vjerojatno. „Već dulje vrijeme smo znali da je Hatšepsut imala rak i možda umrla od njega,“ kaže Michael Höveler-Müller. „Sad možda znamo pravi uzrok.“