bombaArheolozi su u sjevernoj Njemačkoj otkrili dva projektila iz 17. stoljeća koji sugeriraju da su eksplodirajuće topovske kugle postojale duže nego što se mislilo. Komplicirani sustav paljenja vjerojatno je aktivirao kugle pri doticaju s metom.

Arheolozi su u sjevernoj Njemačkoj otkrili dva projektila iz 17. stoljeća koji sugeriraju da su eksplodirajuće topovske kugle postojale duže nego što se mislilo. Komplicirani sustav paljenja vjerojatno je aktivirao kugle pri doticaju s metom.

Christoph Bernhard von Galen (1606.-1678.) napornim je radom i predanosti Bogu uspio postati biskup. Družio se s generalima i koristio barut da bi postavio autoritet Isusove riječi. Nazvan je „Bombardirajući Bernd“. 🙂

1672. godine Nizozemci su osjetili bijes ovog katoličkog fanatika oružjem nakon što im je poslao teško topništvo. Biskup je s 25 000 vojnika napao pobunjene Nizozemce u utvrdi Diele. Izvori kažu da su projektili padali kao kiša.

bombe

Naime, topnici su koristili šuplje željezne kugle težine preko 70 kg (154 funte). Ovaj čudan eksploziv je izbacivan visoko u zrak s jakim praskom. Jedan od njih pao je u jarak gdje se ugasio. Skoro 350 godina nakon tog zatajenja, neeksplodirana bomba pronađena je u močvarnom tlu istočne Frizije u sjeverno-zapadnoj Njemačkoj. Arheolozi su je otkrili tijekom iskopavanja na „Dieler Schanze“ obrambenom utvrđenju iz 1580. godine blizu grada Diele.

bomba

Predmet je izliven od željeza debljine 5cm. „Još uvijek sadrži oko 7 kg baruta i fitilj“, objasnio je arheolog Andreas Hüser. Ovaj pronalazak, prvi takve vrste, „više je nego značajan”, kaže Volker Schmidtchen, specijalist za municiju i autor nekoliko knjiga vojne povijesti. Stručnjak za srednjovjekovne tvrđave u Coburgu u zapadnoj Njemačkoj pronalazak također naziva senzacijom.

Druga identična kugla pronađena je na „Dieler Schanze-u“ prošle godine. Radnici su se toliko uplašili da su pozvali stručnjake za eksplozive. Daljnji dokazi da su vojnici bili tu su lule, čizme i zahrđale ručne granate te ostatci eksplodiranih bombi. Hüser je siguran da je ovo oružje dio Galenova arsenala.

cipela

Dokumenti iz 1326. godine govore o prvim pokušajima korištenja baruta za izbacivanje kamene kugle – najteži zabilježeni projektil težio je 697 kg. Ubrzo su počeli eksperimenti tako da su topove punili s projektilima od olova, užarenim željeznim kuglama ili krznom punjenim krhotinama i starim željezom.

Oko 1450. godine majstori su počeli puniti prazne željezne kugle barutom što često nije bilo uspješno. Topnici su prvo morali zapaliti fitilj na bombi pa tek onda na topu. Ako bi pogriješili u tempiranju, cijeli top bi eksplodirao prije nego je projektil napustio cijev. Često bi pogrešno izračunali putanju projektila koju su mjerili kvadrantima ili bi se fitilj ugasio u letu. “Vojni stručnjaci tog vremena često su eksperimentirali u tajnosti“, kaže Schmidtchen.

Tijekom američkog Građanskog rata 1861.-1865. godine obe strane su koristile čvrste željezne kugle.

Otkrivene granate imaju drveni kolac s barutom koji doseže do eksploziva unutar kugle te je omotan u mrežu konopca koji je spojen s drvenim upaljačem. „Kugla je premazana smolom i umotana u grubo platno“ dodaje Hüser. Istraživač pretpostavlja da se metalna kugla upalila od vrućine kad je ispaljena iz topa i tako zapaljena gorjela u letu. „Privlačna ideja“, priznaje Schmidtchen. Znanstvenici  su se okrenuli kemijskoj analizi i x-zrakama da otkriju zagonetku mehanizma fitilja.

galenBiskup Galen, dr. Strangelove  katoličanstva, vjerojatno je bio ispred svog vremena.

Stari portret Galena podupire teoriju Hüsera.

Prikazuje biskupa strogog pogleda u crnoj crkvenoj odjeći. Iza njega je nebo puno vatrenih projektila.

To nisu zvijezde Betlehema – već Galenove svete granate.