plakatPočetkom 2011. osnovana je Sekcija za role-play (SRP) pri Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sekcija je u potpunosti otvorena za javnost a čime se bavi i kakve sve događaje organizira pročitajte u članku.

plakatSekcija za role-play (SRP) nastala je kao inicijativa nekoliko pojedinaca sa željom da se osigura platforma za razmjenu znanja i iskustva o raznim role-play igrama. Sama ideja nije nova, već se u nekoliko navrata pojavljivala sa manjim ili većim odzivom. Što se tiče SRP-a presudni je trenutak kad su dobili upite nekoliko gamera postoji li neka od tih inicijativa, ili ju je moguće pokrenuti. Odnosno, tražilo se mjesto gdje se mogu skupiti igrači raznih profila, dobnih skupina, iskustava i želja, koji bi predstavili sebe, igre kojima se bave ili se jednostavno družili i razmjenjivali iskustva.

Sekcija je pokrenuta u sklopu Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) kao neovisno i neformalno, ali organizirano okupljanje i druženje. Prvi takav sastanak održan je 10.2.2011. i na njemu je dogovoreno da se krene sa nizom predavanja, prezentacija i druženja vezanih prvenstveno uz RPG. Od tada, svakog četvrtka u 19.00 u prostorijama Filozofskog fakulteta, u dvorani D6 (simbolika sa d6 pri tome je sasvim slučajna ;)), održavaju se predavanja na razne teme. Sva su predavanja javna i pozvani su svi koji imaju interesa sudjelovati.

Do trenutka pisanja ovog članka, iz područja pen & paper igara održane su prezentacije Pathfindera koju je održala Zrinka Znidarčić, Blue Planet v2 koju je predstavio Matko Barišić, zatim sistem GURPS koji je predstavio Tomislav Nazifović i western RPG Aces&Eights, Andrej Štefan. Na temu LARP-a održana su sljedeća predavanja i predstavljanja: Zoran Vlahović “LARP u Hrvatskoj”, Miroslav Wranka “LARP Majčin gaj”, udruga Ognjeni mač “Predstavljanje udruge i njihovog novog sustava pravila” te Fallout LARP koji je predstavio i najavio Mario Logožar. Osim tog, Filip Fučić je predstavio kartašku igru Uskoci, Sven Nemet nas je uveo u svijet izrade board gameova i predstavio autorske Pandook i Biathlon, a održana je i radionica steampunk kostima i gadgeta koju su držali Tajana Štasni i Goran Magić. Radionica je bila i uvod u gamersku (mini) konvenciju s tematikom steampunka, Parni Zakon, koju organiziramo od 26. do 28.5.2011. Program će obuhvatiti nekoliko predavanja tijekom četvrtka i petka u večernjim satima, dok će naglasak biti na subotnjem programu: radionicama i igrama.

Interes za ovakvom vrstom aktivnosti i druženja pokazao se velik, pa su tako i planovi Sekcije prošireni. Od već spomenute mini konvencije Parni Zakon (koja je prva u nizu gamerskih konvencija koje planiramo, tako npr. na jesen nam je u planu konvencija na temu H. P. Lovecraftovog Chtulu svijeta), Sekcija je prisutna na Istrakonu i Sferakonu, gdje osim samog predstavljanja držimo predavanja, igre i LARP-ove, od kojih možemo istaknuti LARP “Love is blue” talijanskog autora Fabrizia Bonifacia, koji je dobro prihvaćen i koji je izazvao pozitivne reakcije sudionika. Pogodan je i za igrače koji tek ulaze u svijet LARP-a i žele iskusiti uranjanje u nove likove. Za slijedeću sezonu SRP se namjerava i dalje baviti umrežavanjem igrača i prezentiranjem RPG-ova, a u ostale planove spadaju nam i organiziranje igraonice te predavanja i okruglih stolova za ljude koji tek ulaze u svijet role-playa, a potrebne su im osnovne informacije i smjernice. Nadamo se vrlo skoro imati vlastitu web stranicu, koja će osim prezentiranih materijala sadržavati i mnogo drugih tematskih.

Također, sekcija je otvorena za suradnju, ideje i projekte pa pozivamo sve ljude otvorenog uma i sa dobrim idejama da nas kontaktiraju i predlože svoje zamisli. Vjerujemo da im možemo ponuditi platformu da se one i ostvare. Za sad, možete nas kontaktirati putem Facebooka (postoji stranica Sekcije), grupe na Googleu (na koju se možete pretplatiti slanjem maila na srp-ksff+subscribe@googlegroups.com), ili jednostavno možete doći četvrtkom na Filozofski fakultet.