az150Povijesni roman Az autorice Jasne Horvat osvojio je nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja se dodjeluje za najveća znanstvena i umjetnička dostignuća u prošloj 2010. godini. 

az250Povijesni roman Az autorice Jasne Horvat osvojio je nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja se dodjeluje za najveća znanstvena i umjetnička dostignuća u prošloj 2010. godini. 

Az je dobio nagradu u kategoriji književnog postignuća, a nagrada će se dodijeliti autorici na svečanoj sjednici 26. svibnja ove godine u Zagrebu.

Roman Az objavljen je 2009. godine u izdanju Naklade Ljevak, a radnja se zbiva u 9. stoljeću – vrijeme Ćirila i Metoda – gdje pratimo glavnog lika romana Konstantina Filozofa, tvorca glagoljice. Osim njega, u romanu se pojavljuju brojne povijesne ličnosti kao što su carica Teodora, hrvatski kralj Tomislav, Anastazije Bibliotekar i drugi. 

Spisateljica Jasna Horvat, osim književnim radom, bavi se i teorijom umjetnosti, piše znastvena i stručna djela iz društvenih i humanističkih znanosti,  te je redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Na portalu smo predstavili njen također povijesni roman – Bizarij.