phbPovodom ulaska u petu godinu postojanja portala Fantasy Hrvatska, donosimo vam pregled po našem mišljenju 10 najznačajnijih pen and paper RPG-ova izdanih tijekom proteklih deset godina.

Početkom proteklog desetljeća dogodila se renesansa pen and paper roleplaying igara. Izdana je treća edicija igre koja je sve započela, Dungeons & Dragons, i uzrokovala ogroman boom RPG industrije. Situacija se u međuvremenu stišala i zadnjih godina osjete se posljedice ekonomske krize, no usprkos tome, na tržištu se nalazi najveća količina kvalitetnih RPG-ova do sad. Ovaj članak je pregled onih igara za koje smatramo da su svojom kvalitetom, originalnošću, hypeom ili općenitim utjecajem na samo tržište zaslužile da ih se uvrsti na listu deset najznačajnijih igara posljednjih deset godina.

phbDungeons & Dragons 3.0/3.5

Iako je treća edicija D&D-a izašla 2000., te je zbog toga tehnički izvan dosega ove liste, jednostavno bi bila glupost ne uvrstiti je na popis jer je ta godina razlike potpuno beznačajna u usporedbi s njenom ostavštinom (a osim toga, zadnja aktualna inačica izašla je 2003.). No iako je bila vrlo iščekivana te je napravila potpuni facelift najstarije roleplaying igre, treća edicija nije ni izbliza toliko bitna zbog toga kakva je kao igra, već zbog toga što je učinila za RPG industriju. Zajedno s trećom edicijom D&D-a, Wizards of The Coast objavili su Open Gaming License, licencu koja u svojoj suštini potpuno besplatno dozvoljava trećim stranama da koriste pravila igre izdane pod njom u svojim vlastitim proizvodima za komercijalne svrhe. Osnovni cilj je bio omogućiti ostalim izdavačima da bez komplikacija proizvode dodatke za D&D kako bi se igra što više nahypeala, te kako bi igrači na izbor imali što više popratnog materijala, a što bi onda vrlo pozitivno utjecalo na prodaju samog D&D-a. No OGL nije bila nužno vezana samo uz D&D te je, između ostalog, omogućavala da se D&D pravila koriste i u igrama koje sa D&D-om veze nemaju (pored dijeljenja iste core mehanike, naravno).

Rezultat je, osim gomile third-party dodataka za D&D raznolike kvalitete, bio i ogromni boom na tržištu jer je svatko mogao izdati igru čija je mehanika bila vrlo dobro poznata svima koji su makar i jednom zaigrali D&D. Naravno, to uključuje veliku većinu gamera. Ostalo je povijest. Da nije bilo treće edicije D&D-a i OGL-a, danas bi ovaj hobi izgledao potpuno drukčije te stoga bez imalo dvojbi možemo reći da je D&D 3rd Edition ne samo najznačajniji RPG u zadnjih deset godina, već i drugi najznačajniji RPG ikada (poslije originalnog D&D-a).

corebookMutants & Masterminds

Steve Kenson je krajem devedesetih godina, nakon propalog projekta, ostao s nedovršenim rukopisom superherojskog RPG settinga u rukama. Eventualno je stupio u kontakt s Chrisom Pramasom iz Green Ronina koji mu je ponudio da, osim dovršavanja settinga, dizajnira i samu igru baziranu na d20 pravilima, no nakon nešto vremena postalo im je očito da igru ne mogu objaviti pod d20 licencom, već pod OGL-om zbog potrebe da u pravila uključe i stvaranje i napredak likova (a što je restriktivnija d20 licenca onemogućavala). Izdavanje potpune igre bilo im je važnije od d20 logoa na naslovnici, te je tako 2002. svjetlo dana ugledala prva edicija superherojskog RPG-a Mutants & Masterminds. Nedavno je izdana treća edicija, a M&M su se u međuvremenu prometnuli u nagrađivani i vjerojatno najjači superherojski RPG danas.

Poput treće edicije D&D-a, ni M&M se na ovoj listi ne nalazi toliko zbog svoje kvalitete (koja je svejedno neupitna), koliko zbog toga što predstavlja najbolji primjer svega pozitivnog proizašlog iz OGL-a. Green Ronin se uz M&M transformirao iz male kompanije u jednog od najjačih igrača u industriji te je praktički utro put i ostalima, odnosno pokazao da OGL nije rezultirao samo gomilom D&D dodataka dubiozne kvalitete kako se do tada često mislilo.

osricOSRIC

Osim open gaminga (što je kolektivni naziv za osobe, skupine i izdavače koji izdaju RPG-ove pod OGL licencom), još jedan značajan “pokret” koji je zaživio u proteklom desetljeću jest onaj D&D retroklonova. Radi se o (većinski) indie igrama koje emuliraju osjećaj i pravila najranijih varijanti D&D-a, a igra koja je sve to pokrenula jest OSRIC, odnosno Old School Reference and Index Compilation.

OSRIC i ostali retroklonovi temelje se na pravnom tumačenju da se pravila igara ne mogu zaštititi, već da se može zaštititi jedino njihova “umjetnička prezentacija”, te uz OGL od tih pravila stvaraju novu umjetničku prezentaciju. Rezultat je čitav novi podžanr RPG-ova koji svakim danom ima sve više ljubitelja. OSRIC konkretno oponaša prvu ediciju AD&D-a te je dostupan za besplatno preuzimanje u PDF obliku. Od njegovog objavljivanja razni izdavači stvorili su mnoštvo dodataka i modula (gotovih avantura), te nekoliko časopisa redovito uvrštava OSRIC sadržaje u svoja izdanja.

savage_worlds_explorers_editionSavage Worlds

Savage Worlds je nagrađivani univerzalni RPG sustav u okrilju Pinnacle Entertainment Groupa. Proizašao je iz PEG-ovog Deadlands RPG-a te je 2003. prvi puta izdan kao zaseban sustav. Sam po sebi dolazi bez konkretnog settinga, no zato su i PEG i drugi izdavači objavili mnoštvo igara temeljenih na njemu.

Sustav prioritizira jednostavnost i brzinu igre iznad realizma te ima prilično fleksibilan sustav generacije likova koji se sastoje od statistika poput atributa, skillova, prednosti i mana (Edges i Hinderances) itd. Ishod akcija odvija se standardnim roll-over bacanjem kocaka, no najveća zanimljivost jest način na koji se određuje inicijativa likova u borbi. Za to se koristi standardni špil igraćih karata, a ako se izvuče joker, igrač tijekom te runde dobiva dodatne bonuse prilikom bacanja kocaka.

Najveća snaga Savage Worldsa svakako je velika raznolikost dostupnih settinga. Od klasika poput Deadlandsa i Call of Cthulhua, preko mnoštva manje poznatih settinga, do egzotika poput Day After Ragnaroka – svatko će naći nešto interesantno. Zato ga i uvrštavamo na ovu listu, jer je otvorio put mnogim izvrsnim izdanjima, kojima uz to i savršeno pristaje kao mehanički sustav.

fudgeFUDGE

Ova igra originalno je izdana davne 1992., no nama je zanimljivija edicija izdana 2005. pod OGL-om. FUDGE je generički sustav namijenjen korištenju u freeform RPG-ovima. Pravila nisu rigidno definirana, već su namijenjena prilagodbi specifičnim igrama i settinzima, a statistike nisu definirane numerički, već pridjevima poput Terrible, Good itd. Nudi se više metoda rezolucije akcija, a ona defaultna koristi posebne kockice koje umjesto brojeva na sebi imaju po dva plusa, po dva minusa i po dvije prazne strane. Baca se određena količina kocaka te se zbroje plusevi i od toga oduzmu minusi te se za toliko koraka poveća ili smanji pridjevni opis statistike koju se koristi, pri čemu je naravno potrebno dobiti određenu razinu kako bi akcija uspjela.

No osim što je FUDGE u samom vrhu freeform RPG sustava, njegova OGL edicija značajna je po tome što služi kao temelj mnogim kvalitetnim igrama. Možda najprominentniji među njima jest FATE, sustav temeljen na FUDGE-u koji pak služi kao baza hvaljenim RPG-ovima poput Spirit of The Century ili Dresden Files.

corebookDark Heresy

O ovoj igri sve znaju već i ptičice na grani, stoga nećemo nepotrebno duljiti. Izdan 2008. neposredno prije zatvaranja Black Libraryja te kasnije prešavši u okrilje Fantasy Flight Gamesa, Dark Heresy je započeo sveopću maniju Warhammer 40,000 Roleplaya. Iako su od tada izdane i druge dvije planirane igre u liniji, Rogue Trader i Deathwatch, Dark Heresy je i dalje daleko najomiljenija.

Smještena u 41. stoljeće mračnog univerzuma Warhammera 40,000 (vjerojatno nema izlizanije fraze vezane uz gaming, ali klasik je klasik), igra igrače stavlja u uloge akolita Imperijalne inkvizicije te ih stalno drži na oprezu jer se nikada ne zna leži li veća opasnost u protivnicima poput demonskih kultova ili u nadređenom Inkvizitoru. Teško je naći plodonosnije tlo za roleplaying od unutarnjih i vanjskih sukoba Carstva čovjeka, te je atmosfera igre jednostavno nenadmašiva.

corebookEclipse Phase

Eclipse Phase je nagrađivani RPG izašao 2009., a smješten je u postapokaliptičnu, transhumanu budućnost ljudske vrste u vremenu kada je tijelo svega alat privremeno nastanjen sviješću koja je slobodna da živi teoretski vječni život. Osim u slučaju “nezgode”, naravno.

Igra je stekla veliku popularnost od svojeg izdavanja zbog egzotičnog SF settinga, a jedna od glavnih karakteristika joj je mogućnost da se bez mehaničkih poteškoća likovi prebacuju između različitih tijela. No njena najistaknutija karakteristika ipak je licenca pod kojom je izdana – Creative Commons. Igru je dozvoljeno mijenjati u bilo kojem obliku za nekomercijalne svrhe, a kao šećer na kraju, Eclipse Phase je jedini RPG “velikog kalibra” kojeg je dopušteno potpuno besplatno umnažati. I pri tom se još radi o prilično dobrom RPG-u.

ogOg Unearthed Edition

Ova igra najnovija je edicija indie RPG-a Og. Možda je najbolje da vam je dočaramo originalnim blurbom koji se nalazi na njenim stražnjim koricama: “Igraš pračovjeka. Znaš one praljude koji su otkrili vatru i kotač te utemeljili civilizaciju? Ne igraš takvog pračovjeka.”

Kao što se lako dade zaključiti, Og je RPG smješten u komičnu prehistoriju gdje igrači poprimaju uloge praljudi koji se trude preživjeti usprkos nedaćama poput nestašica hrane ili zločestih dinosaura. Iako igra zvuči prilično humoristično, što je tu toliko zanimljivo da biste je poželjeli igrati? Jedna od najoriginalnijih rules-light mehanika ikada. Naime, centralna karakteristika igre jest ta da likovi imaju ekstremno ograničen vokabular (5-6 riječi u prosjeku), te da igrači u međusobnoj komunikaciji (izuzevši komunikaciju sa GM-om) smiju koristiti isključivo one riječi koje njihov lik poznaje. Rezultat su sessioni s obiljem dobre zabave u obliku kreveljenja i ispuštanja čudnih zvukova. I nemojte slučajno suigraču reći “You, make smelly” pokazujući pri tom na ozlijeđenog kolegu u nadi da će ovaj prvi to shvatiti da mu treba spaliti rane.

corebookD&D 4th Edition i Warhammer Fantasy Roleplay 3rd Edition

Kraju liste približavamo se našim ekvivalentom Darwin Awards nagrade, odnosno Zlatne maline. Ove dvije igre po našem su mišljenju primjer onoga što ne treba napraviti. Obje su u dotad dobro iskušanu formulu unijele periferijske dodatke u stilu igara na ploči ili kartama, u nadi da budu originalne ili da privuku širi krug igrača. A kao rezultat su izgubile bitku za tržište, odnosno uništile sasvim dobru igru.

Glavni problem sa WFRP-om jest taj što dotadašnjoj drugoj ediciji nije apsolutno ništa falilo, te izdavanje nove edicije koja napola izgleda kao boardgame ne liči na ništa drugo nego Fantasy Flight Gamesov potez da izdaju novu verziju igre za koju su upravo dobili prava samo zato što mogu, i samo zato da izgleda posebno. A situacija s D&D-om je malo kompleksnija.

phbČetvrta edicija dočekana je s mnogo uprtih očiju, pri čemu su je neki naveliko hvalili, a drugi naveliko kudili. Takva je situacija doduše bila i prilikom izlaska treće edicije, no ovaj put je ipak bilo znatno više igrača koji su odlučili ostati vjerni ranijoj ediciji. Četvrta edicija nije nipošto bila loša igra, no mnogima je smetalo što je primijenila elemente iz MMO-ova, te što je sve klase učinila jednakima za igranje, bez razlika koje bi ih činile posebnima. S druge strane, nekima je to odgovaralo.

Na žalost, dobar start nije dugo trajao. Igra se nije prodavala ni približno dobro kao njen prethodnik te su ambiciozni planovi izdavanja novih naslova ubrzo “skresani”. Također, Wizards of The Coast proveli su neke vrlo nepopularne mjere poput povlačenja offline verzije character buildera, alata bez kojeg je veoma mučno slagati likove. Sve je to rezultiralo najslabijom pozicijom D&D-a na tržištu RPG-ova ikada, a glavni profiter je…

corebookPathfinder

Prvi puta u povijesti, D&D ima konkurenta za prijestolje RPG-ova. U Paizo Publishingu učinili su vrlo pametan potez odlučivši se orijentirati igračima kojima se četvrta edicija D&D-a nimalo nije svidjela, te i dalje davati podršku ediciji 3.5. Pri tom su odlučili iskoristiti priliku i popraviti mane iz 3.5, te pod okriljem OGL-a izdati novu igru koja je potpuno kompatibilna sa 3.5. A imali su obilje prijašnjeg iskustva s obzirom na to da su do malo prije izdavali Dragon i Dungeon, službena glasila D&D-a.

Rezultat je naravno Pathfinder, igra koja divovskim koracima kroči naprijed kao što je kročio D&D u vremenu 3.0/3.5 edicije. Usto je Paizo kao izdavač puno popularniji među igračima. Pathfinder nije ispravio sve boljke iz 3.5, no realiziran je dovoljno dobro te ima obilatu podršku u obliku matičnog settinga, dodataka, avantura, kampanja i organised playa. Vjerujemo da ne griješimo proglašavajući Pathfinder trećim najznačajnijim RPG-om do sada.