cover_100Jučer smo vas obavijestili o novome datumu izlaska Munchkin Zombies, a danas vam donosimo malo detaljniji uvid u ovaj najnoviji izdanak Munchkin franžize. Kakve karte možete očekivati, kako koristiti kišobran kao kacigu i još mnogo toga pročitajte u našoj najavi!

 

cover_250Na prošlogodišnjem Spielu u Essenu (najvećem svjetskom sajmu igara, o kojem smo već pisali u nekoliko navrata) imali smo priliku zaigrati probnu verziju nove nadolazeće Munchkin igre, Munchkin Zombies. Prototip je bio bez ilustracija tako da ne možemo komentirati izgled karata, no za tu svrhu vam preporučamo da pogledate ekskluzivni card preview na GeekDadu koji je u međuvremenu osvanuo. Sama igra u prodaju bi trebala biti puštena tijekom proljeća ili ljeta, a s obzirom na to da smo isprobali prototip s pravilima koja su bila aktualna u listopadu, neke stvari o kojima ćemo pisati još se mogu promijeniti.

Možda je najbolje da na samom početku kažemo da nam se Munchkin Zombies vrlo svidio. Tematika zombija uvijek se može dobro iskoristiti, a zaista briljira u humorističnom stilu koji je svojstven Munchkinu. Što se samih pravila tiče, stvar je jednostavna – nisu uvedene nikakve novosti, te iako se nekima može činiti da je to recikliranje stare slave, smatramo to vrlo pozitivnim jer ne dovodi do nikakvih novih komplikacija, a oni koji već imaju iskustva s Munchkinom jednostavno mogu otvoriti i zaigrati igru bez ikakvog proučavanja pravila.

Kao što se može zaključiti iz naziva igre, munchkini su ovaj puta zombiji, a ulogu monstera poprimaju njihove žrtve od kojih neke nisu nimalo bezopasne. Tako se među protivnicima nalazi npr. Action Hero (lvl 20) te je, kao i u filmovima, u borbi s njim glavna uloga njegova a zombiji nisu ništa više od topovskog mesa. Ili barem tako kaže flavor text. No da, nazad na igrače i njihove likove. U različitim Munchkinima koristile su se različite vrste karata za definiranje likova, pa se tako u Munchkin Zombies koriste Mojo i Power karte. Mojo karte su zapravo klase poznate iz većine Munchkina samo pod drugim imenom koje puno bolje odgovara zombijima, dok su Poweri otprije poznati iz Super Munchkina i Munchkin Bitesa te funkcioniraju na identičan način. Ovdje imamo i jedan prigovor, a to je da je različitih vrsta Mojoa premalo (svega tri) te da bonusi koje daju nisu najsretnije odabrani. Tako je npr. Plague Zombie koristan samo u borbi protiv monstera levela 11 ili više, dok Atomic Zombie dobije +1 na level po predmetu kojeg drži u rukama, dakle najčešće +1 ili +2. S druge strane, Poweri su puno bolje riješeni te su vrlo dobro balansirani, iako se na prvi pogled mogu činiti pomalo dosadnima (primjeri Powera su Strong, Fast, Intelligent i Sneaky). Od zamki i curseova koriste se curseovi, a većina njihovih naziva rimuje se sa braaaaaaaains!

bookmark_250Treasure i door karte su općenito vrlo dobro prilagođene tematici igre. Tako npr. monster enhanceri nose nazive poput With a Shotgun, With a Double-Barreled Shotgun ili Driving a Steamroller, dok je oprema koju zombiji koriste vrlo raznolika i najčešće ju ne upotrebljavaju na predviđen način (jer zombiji naravno nisu baš dovoljno pametni da koriste predmete iz svakodnevnog života). Primjeri toga su Umbrella koji je zapravo headgear jer ga zombi ima probodenog kroz glavu pa time odbija udarce ili Chain Link Fence za kojeg je zombi slučajno zapeo i otrgnuo pa mu služi kao oklop.

Što se samog gameplaya tiče, možemo reći da je u globalu cijela igra prilično dobro balansirana (osim naravno pokoje iznimke, poput prijespomenutih Mojoa). Omjer različitih vrsta karata čini se idealnim te se ne pojavljuju situacije kao npr. u Munchkin Bites gdje ima premalo one-shot itema za petljanje u borbe, a previše permanentnih itema koji ne zauzimaju slotove (ruke, headgear itd). Monsteri su vrlo šaroliki i većina ih ima neku sposobnost koja utječe na samu borbu.

Sve u svemu, čini se da će Munchkin Zombies biti jedan od uspješnijih izdanaka franšize, što zbog dobre provedbe, što zbog u zadnje vrijeme vrlo popularne tematike. Trenutno se očekuje da će igra u prodaju biti puštena početkom svibnja, a dotad nam ostaje pratiti Daily Illuminator, Munchkin News, SJG Twitter i forume za nove informacije koje će nedvojbeno malo po malo biti puštane u optjecaj.