trick-posterTrick ‘r Treat je naslov iz 2007. godine redatelja Michaela Doughertya temeljen na njegovom kratkom uratku. Film nikada nije došao u kina već je bio plasiran izravno na DVD, a je li to bio dobar ili loš potez, s obzirom na to da u užem krugu publike ima već stvoren status, valja vidjeti.

TRICK ‘R TREAT (2007)

Redatelj: Michael Dougherty
Scenarij: Michael Dougherty
Glume: Dylan Baker, Rochelle Aytes, Anna Paquin, Brian Cox
G1Gg1Gg1

 

trick2Trick ‘r Treat je naslov iz 2007. godine redatelja Michaela Doughertya temeljen na njegovom kratkom uratku. Film nikada nije došao u kina već je bio plasiran izravno na DVD, a je li to bio dobar ili loš potez, s obzirom na to da u užem krugu publike ima već stvoren status, valja vidjeti.

U manjem američkom gradiću Halloween ima poseban značaj, stoga se svake godine organiziraju festivali, a grad živi cijeli dan i noć. Međutim, iza paravana obične zabave, u gradiću se na taj jedan dan odvijaju nimalo bezazlene životne priče, od ravnatelja škole koji je serijski ubojica do festivalskih zlostavljača. Bilo bi to možda i nezanimljivo, da nije do činjenice da u noći vještica među ljude dolaze stvorenja iz bajki i urbanih legendi…

Trick ‘r Treat može se, najednostavnije rečeno, uzeti kao crna komedija koja se oslanja na radni sadržaj trash horrora iz ’80. U mnogočemu, film doista odgovara tim specifičnim horrorima, ali se razlikuje u dvije stvari. Prvo, ne radi se o niskobudžetnoj produkciji pa vizualno film odgovara slici i animaciji 2007. godine i drugo, utrpali su u film mnoštvo elemenata.

trickRadnja Trick ‘r Treat ima neobičnu progresiju. S obzirom na to da se odvija u jednoj noći na više mjesta, zapravo priča četiri različite priče koje se u nekoliko točaka međusobno dotiču. Počinje tako da se zbiva u sadašnjosti, zatim nas vodi kroz ranije događaje, pa još ranije događaje, zatim nešto kasnije događaje i produžuje se u sadašnjost. Solidan koncept koji nema nekih svojih propusta. Film je kratak, 82 minute, ali pun radnje i uz vrlo, vrlo kratke dijaloške pauze. S obzirom na to kako je tvoren, moglo bi se reći da u jednoj noći obuhvaća nekoliko «halloween» epizodnih pričica. Vrlo slično nečemu što rade The Simpsons u specijalnim izdanjima za Halloween.

U momentima prijelaza u nove priče, pojavljuje se stripovska kartica u kojoj piše vrijeme događanja. Osim toga, stripovi se pojavljuju na početku i na kraju, iako nemaju nikakve veze bilo s drugim radovima Trick ‘r Treata, bilo sa samim filmom. Stil prikaza koji se nalazi na naslovnici, dakle, uopće nije prisutan u filmu, ali pridaje svemu atmosferu filmskog kulta. Nadalje, uz crni «treš» humor, film je prepun scena koncepcijski starih horrora, ali se izmijenjuju «horror» kadrovi s «mističnim» kadrovima. Scene same po sebi ublažuju trash zbog visoke produkcije. Klišejasta glazba Douglasa Pipesa prati radnju, stoga se miješa između radova Dannyja Elfmana (Nightmare Before Christmas), Jerryja Goldsmitha (Gremlins) i Brune Coulaisa (Coraline). U svakom slučaju, zvuči autentično halloweenovski i pogađa svaku scenu u srž, a gledateljima starih horrora probudit će se sjećanja.

trick_r_treat_005Ovdje negdje se može povući granica. Trick ‘r Treat može se tretirati kao posveta starim naslovima. U tom kontekstu, film je odličan. Ljubitelji takvih naslova će zasigurno biti zadovoljni. Nedostaje mu nešto krvi i grudi da bi mogao parirati ’80-ima, bizarnosti baš i ne nedostaje, ali je u mnogočemu, poput ubijanja s lizalicom i sirovog seksa, očito i ciljano takav naslov.

No onda se, u neku ruku, valja prešaltati u šire gledište, pa onda Trick ‘r Treat iz odličnog ipak bude samo ok. Svaki film koji se snima kao kakav hommage starijim stvarima – ako je to njihov glavni orijentir – ne može nikako biti originalan nego eventualno poticajan za nostalgiju, što znači da je ispunjen scenama koje Vas nikako ne mogu iznenaditi. Veći problem je ipak u radnji jer ona sama po sebi nema nekog posebnog smisla. Opet, ako ostajemo gore kod povučene granice, to je u redu jer se od takvog filma ništa niti ne očekuje. S druge strane, to je općenito za film promašaj. Izuzev činjenice da baš niti jedna «paranormalna» pojava nije objašnjena, kao niti likovi, već jednostavno jest, kao i likovi, mnoštvo stvari i scena koje se dogode imaju tolike rupetine u sebi da se film više pretvara u skup ideja nego da je smislena cjelina. Film je naizgled odlično povezan, ali je prepun gluposti i jedina svrha jest ponuditi još jednu trash scenu više, tako da logičnost i sve ostalo što s tim ide – nula bodova.

trick-r-treatDa nije do jednog lika u filmu – onog s naslovnice – film ne bi niti suviše obradovao gledatelje, niti bi kod drugih gledatelja izvukao nešto više od «grozno». Sam, kojeg glumi Quinn Lord, dijete s vrećom na glavi i dugmetom umjesto očiju, pojavljuje se u nekoliko scena i većinu gledatelja odmah osvaja. Svaka scena u kojoj se on nalazi iskače iznad prosjeka, malecka kreatura ima u sebi specifičnu karizmu postati kultnim horror likom, a na temelju njega bi se moglo napraviti poprilično solo naslova…što nas u budućnosti vjerojatno i čeka.

Problem je, nažalost, u tome što njega u filmu ima vrlo malo. Redatelj nije prepoznao aduta kojeg je osmislio te, iako se čini da Sam vodi specifičnu ulogu u čitavom filmu, on je ipak sasvim potisnut. Ono što su doista s njim trebali napraviti jest tzv. slasher horror, glavni antagonist (ili proantagonist) je Sam, a hvata one koji su se ogriješili o zakone Halloweena. Ovako je, u neku ruku, prokockan, a film je u horror krugovima zaživio uglavnom zahvaljujući njemu.

Bez obzira na plus i minus filma, Trick ‘r Treat je bespogovorno pravi Halloween film, ako ne i najbolji. Warner Bros je bio i više nego glup što ovaj film nije plasirao u kina za Halloween zato što bi vrlo vjerojatno stvorio bijesnu franšizu iz njega. Valja reći, dakle, vjerojatno će ga većina pogledati i, osim Sama, sam film zaboraviti za nekoliko dana, ako već ne odmah. No za Halloween ili bilo koji horror meeting koji nema veze s duhovima i demonima, dušu dao.