templariŠto nam novo o Templarima donosi knjiga “Templari – činjenice i pretpostavke”, autora Oddvarda Olsena, u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. pročitajte u našoj recenziji.

templariNaslov knjige: Templari – činjenice i pretpostavke
Autor: Oddvard Olsen
Godina izdanja: 2007.
Nakladnik: V.B.Z. d.o.o.
Format: 15,5×23,5 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 184
Prevoditelj: Aleksandra Barlović
Jezik originala: engleski

„Sjećanje na vitezove Templare živi i danas – kao povijesna zagonetka dugo obavijena velom tajne.“

Izdavačka kuća V.B.Z. donosi nam knjigu koja je fascinantan skup podataka o tajanstvenim vitezovima Templarima. Autor knjige Oddvard Olsen jedan je od osnivača časopisa “The Temple” koji je pokrenut 2002. godine.

Upravo je knjiga “Templari – činjenice i pretpostavke” fantastična zbirka članaka koji su objavljeni u tom časopisu. Sastoji se od 6 poglavlja i u njoj možete pročitati sve: od povijesnih začetaka viteškog reda pa sve do slobodnog zidarstva.

Činjenica je da se o vitezovima Templarima napisalo mnogo, ali hrabri ratnici–redovnici i dalje ostaju misterija. Tko su zapravo bili vitezovi Templari? Što su ostavili iza sebe?

Oddvard Olsen okupio je poznate stručnjake kako bi pokušali razotkriti njihove tajne. Sam Olsen proučavao je misterije, tradicije i mitologije još od ranih 80-ih, kada se odlučio specijalizirati za Templare. Među utjecajnijim stručnjacima koji su sudjelovali u nastanku ove knjige je i Lynn Picknett, autorica knjige „Mary Magdalene – Christianity’s Hidden Godess“, kao i Vincent Zubras Veliki majstor OPCCTS-a ( Ordo Pauperum Commilitum Christi et Templi Solomonis, Equites Templi ili Red siromašnih vojnika Krista i Solomonova hrama). OPCCTS čvrsto vjeruje u održavanje drevnih povijesnih mjerila starog Reda. To je legitiman crkveni časni viteški red s Fonsom Honurom (duhovni izvor počasti) u skladu s viteškim zakonom.

Prvo poglavlje nas upoznaje s povijesnim začecima viteškog Reda kojeg je osnovalo devet vitezova među kojima su se najviše isticali Hugues de Payen i Godfroi de Saint-Omer.

U drugom poglavlju ćete saznati nešto više o Godfroi de Bouillonu, prvim Templarima i tajanstvenoj gori Sion. Na pitanja tko je bio Godfroi de Bouillon i zašto je gora Sion bila od tolike važnosti za Templare odgovara Sandy Hamblett, urednica i izdavačica časopisa „Journal oft he Rennes Alchemist“.

Treće poglavlje, meni osobno najzanimljivije, priča priču o Gospama Grala u kojoj glavnu ulogu ima Marija Magdalena.

„Ali, Krist ju je volio više od svih učenika i često ju je ljubio u usta. Ostale je učenike to vrijeđalo pa su negodovali. Rekli su mu: Zašto nju voliš više nego sve nas? Spasitelj im je odgovorio: Zašto vas ne volim tako kao nju?“ (Evanđelja po Filipu, Gnostička evanđelja).

Čini se da je Marija Magdalena bila jedna od najvažnijih osoba u Isusovom životu, iako za Crkvu ona i dalje predstavlja preobraćenu bludnicu u vječnom kajanju. Povijesni dokazi ne mogu osporiti činjenicu da je bila važna ličnost za vitezove Templare, Isusova apostolka nad apostolima.

U knjizi se također govori i o kapeli Rosslyn. Ona se nalazi nedaleko od Edinburgha i ima važnu ulogu u Magdaleninoj škotskoj ostavštini. Kapela se često naziva „Kapelom Grala“ ili „Biblija u kamenu“. Obiluje simbolima urezanim u kamenu i u njoj se navodno nalaze mnogi dragocjeni i sveti predmeti poput komada raspela na kojem je Krist razapet, čak i mumificirana Kristova glava, izgubljeni svitci iz jeruzalemskog Hrama, templarsko blago i još mnogo toga.

To nas dovodi do četvrtog poglavlja u kojem se između ostalih misterija vezanih za Templare osvrće i na misterij Templara kao štovatelja misteriozne glave. Jesu li doista štovali glavu i čija je to glava bila? Isusova? Ivana Krstitelja? Svete Eufemije? U optužnici koju je Inkvizicija nametnula Templarima, između ostalog stoji i da su:

  • U svakoj provinciji imali idole, odnosno glave i ljudske lubanje
  • Tvrdili da ih ta glava može spasiti i donijeti ima bogatstvo
  • Sve su svoje aktivnosti posvećivali svojim idolima 

Peto poglavlje nam otkriva lokacije templarskih preceptorata. Među najvažnijim se ističu oni u Bristolu i Somersetu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zadnje, šesto poglavlje, posvećeno je slobodnim zidarima i njihovoj najranijoj povijesti te povezanost između njih i Templara. Sastoji se od dva članka. Prvi je napisao Stephen Dafoe, autor knjiga „Everything I Need to Know About Freemasonry“ i „Unholy Worship“. Upoznaje nas s poviješću kanadskog masonskog templarstva, govori o povezanosti masona i vitezova Templara i osvrće se na teoriju da je slobodno zidarstvo proizašlo iz raspuštenog i proganjanog reda Templara.

U drugom članku Robert Lomas, autor knjiga „Turning the Hiram Key“, „The Invisible College“ i „The Man Who Invented the Twentieth Century“, piše nam o ranoj povijesti slobodnog zidarstva. Ova dva članka koja se odnose na slobodno zidarstvo vrijedan su dodatak ovoj knjizi i savršen zaključak za bogatu templarsku povijest.

Knjiga će vam ponuditi obilan izvor zanimljivih činjenica, pretpostavki i zabluda o Templarima. Saznat ćete sve od najranijih početaka reda pa sve do tragičnog kraja ovih veličanstvenih vitezova ili je i taj kraj možda upitan?

“Templari – činjenice i pretpostavke” opširno, uz razne citate, daje na uvid povijest Templara i odgovore na mnoga pitanja koja muče zaljubljenike u misterije, ali isto tako mnoga pitanja ipak ostaju tajnom. Možda je i u tome čar njihove popularnosti. Vjerojatno nikada nećemo doznati što se stvarno događalo jer i sama godina osnutka reda obavijena je velom tajne. Iako se vjerovalo da je red osnovan 1118. godine u ovom djelu ćete pronaći argumentirane dokaze da je zapravo osnovan bar 10-ak godina prije.

Knjiga također obiluje fotografijama i crtežima koji su preuzeti iz privatnih zbirki autora članaka. Tako ćete imati priliku vidjeti fantastične crteže slikara i pisca Yurija Leitcha koji prikazuju Salomu – istu onu koja je plesala za očuha da bi na pladnju dobila glavu Ivana Krstitelja. Uz crteže nalazi se i mnogo fotografija s autentičnih lokacija templarskih nalazišta.

Jesu li vitezovi Templari bili pogrešno optuženi ratni junaci ili su bili pohlepni i skloni idolopoklonstvu? Postoji li ostavština Templara i što je ona: Sveti gral, zavjetni kovčeg ili nešto sasvim drugo? Renomirani autori koje je Oddvard Olsen sakupio u ovoj iznimnoj zbirci povijesnih činjenica dat će vam odgovor na većinu tih pitanja ili će bar pokušati.

Zaključak je da vas knjiga “Templari – činjenice i pretpostavke” neće razočarati. Dobit ćete odličan izvor informacija pa čak i ako ne znate mnogo o Templarima, poslije čitanja ovog djela to će se zasigurno promijeniti.