NLO1Predstavljamo vam novu izvrsnu knjigu izdavačke kuće “Planetopija” pod nazivom “NLO-i”, autorice Leslie Kean .

NLO1Naslov knjige: NLO-i
Autor: Leslie Kean
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Planetopija
Format: 14,8×22
Uvez: meki
Broj stranica: 346
Prevoditelj: Nenad Patrun
Jezik originala: engleski

Tema NLO-a danas je zastupljena u svim vrstama medija. Tisuće i tisuće viđenja, svjedočenja, video snimaka, crteža i fotografija pristižu iz svih krajeva svijeta i čine je plodnim tlom senzacionalizma.

U moru knjiga pseudoistraživača, pseudoznanstvenika, prevaranata, fanatičnih „vjernika“ i isto tako fanatičnih skeptika, nova knjiga u izdanju Planetopije autorice Leslie Kean, sasvim jednostavnog naslova “NLO-i”, ističe se po svojoj ozbiljnosti.

Njena vrijednosti leži u dokumentiranim slučajevima s pregršt činjenica i fizičkih dokaza te svjedočenjima stručnih vjerodostojnih suradnika koji su sudjelovali u istraživanju prijavljenih slučajeva i/ili sami bili svjedoci neindetificiranih zračnih pojava.

John Podesta (posljednji šef kabineta Clintonove administracije) u predgovoru kaže: “Iznoseći činjenice, u ovoj knjizi izjave daju samo najvjerodostojniji izvori – oni koji znaju nešto o jednoj zadivljujućoj pojavi, čiju narav tek treba ustanoviti. Kean i njezin dojmljiv tim suradnika ne želi iznositi nikakve tvrdnje već pružaju razboritu analizu najprimjerenijih informacija, čiji je veći dio prikazan ovdje iz prve ruke s toliko zapanjujućih potankosti, te zaključuju da je potrebno daljnje istraživanje”.

Od svih do sada prijavljenih slučajeva koji se bave pojavom nepoznatih letećih objekata (NLO), (ili kako ih pojedini autoričini suradnici nazivaju – nepoznate zračne pojave, NZP) njih otprilike 5-10% ostaje neobjašnjenima, a knjiga “NLO-i” upravo se bavi njima.

U samom uvodu Leslie Kean iznosi pet premisa koje su vrednovane i ilustrirane dokazima u cijeloj ovoj knjizi:

  • “Na našem nebu, diljem svijeta, postoji stvarna fizička pojava, kojom, čini se, upravlja inteligencija i čija sposobnost razvijanja brzine, manevriranja i sjaj nadmašuju bilo koju danas poznatu tehnologiju.”
  • “Upadi NLO-a, često u zabranjenim zračnim prostorima, mogu ugroziti sigurnost zračnog prometa i nacionalnu sigurnost, iako ti predmeti nisu otvoreno iskazali nikakvo neprijateljstvo.”
  • “Američka vlada u pravilu zanemaruje NLO-e i kada je izložena pritisku, izdaje lažna objašnjenja. Njezina ravnodušnosti i/ili odbijanje su neodgovorni prema vjerodostojnim, često stručnim svjedocima, i potencijalno opasni.”
  • “Hipoteza da su NLO-i izvanzemaljskog ili međudimenzionalnog podrijetla je razumna i mora biti uzeta u razmatranje, imajući u vidu podatke kojima raspolažemo. Međutim znanstvenici još nisu utvrdili stvarno podrijetlo i narav NLO-a te to ostaje nepoznanica.”
  • “S obzirom na potencijalne implikacije, dokazi pozivaju na sustavno znanstveno istraživanje uz podršku američke vlade i međunarodnu suradnju.”

Sama knjiga podijeljena je na tri dijela. U prvom, pod nazivom “Objekti nepoznatog podrijetla”, iznose se slučajevi kao što su val NZP-a iznad Belgije, upad kod zračne luke O’Hare 2006. godine, pojava divovskog NLO-a iznad engleskog Kanala 2007., susret ratnih pilota s NLO-ima iznad Teherana…

U drugom dijelu, “Po službenoj dužnosti”, autorica piše o izvješću COMETA-e (koje ju je zapravo potaknulo na ovo desetogodišnje istraživanje), o odnosu Francuske prema NLO-ima, slučajevima u Čileu i Brazilu, neobičnom incidentu u šumi Rendlesham te o korijenu osporavanja NLO-a u Americi.

Naime, kako iznosi Kean (koja je i sama Amerikanka), mnoge zemlje poput Francuske, Velike Britanije, Čilea, Brazila, Rusije, Danske, Belgije, Perua, Meksika, Urugvaja, Irske, Australije, Kanade i Švedske neformalno su priznale postojanje NLO-a osnivanjem vladinih agencija za njihovo proučavanje, i/ili objavljivanjem tajnih dokumenata u javnosti, dok se SAD još uvijek ponašaju ignorantski.

Sjedinjene Američke Države su one koje su od NLO-a stvorile tabu temu dok, za razliku od njih, Francuska ima agenciju koja je postala najučinkovitija u svijetu u istraživanju NLO-a još prije 30 godina. Naziv te agencije je Francusko nacionalno svemirsko središte, CNES, a vodeću ulogu u njoj ima Yves Sillard koji kaže:

“Objektivna realnost nepoznatih zračnih pojava, javnosti poznatiji kao NLO, više nije upitna. Podaci koje je zabilježio DEIPAN (francuski znanstveni odbor zadužen za istraživanje izvješća o NLO-ima) zasnivaju se na strogim metodama analize i nadzora. Aeronautički slučajevi stižu od kompetentnih svjedoka obučenih da se uhvate u koštac s neočekivanim situacijama i zadrže hladnokrvnost. Klima sumnji i dezinformiranja, da ne govorimo o podsmjehu, koja još uvijek prečesto okružuje zbirku izvješća, oslikava iznenađujući oblik intelektualnog slijepila.“

U trećem dijelu, pod nazivom “Poziv na djelovanje”, autorica piše o mogućnostima koje bi mogle dovesti do promjene stanja u shvaćanju NLO-a te pristupu vladinih agencija i znanstvenika toj temi u Americi. Također, govori i o tome je li zataškavanje američke vlade politika ili mit te kako i zašto bi se ona trebala angažirati.

Tu je posebno dojmljivo poglavlje pod nazivom “Militantni agnosticizam i tabu NLO-a”. Naime, radi se o ogledu doktora Alexandera Wendta, profesora politologije s Državnog sveučilišta u Ohiu i doktora Raymonda Duvalla, profesora i pročelnika odsjeka za politologiju na Sveučilištu u Minnesoti. Njihov ogled pruža “složenu, podrobnu i dubokoumnu analizu razloga zašto vlade sustavno zanemaruju pojavu NLO-a usprkos uvjerljivim dokazima njenog postojanja”. Također se istražuju pitanja “tajnosti i mogućih prijetećih strana NLO-a. Zašto je, usprkos svim dokazima, zabrana ozbiljnog pristupa NLO-ima tako snažna i zašto ne posustaje?“

Dr. Wendt i dr. Duvall tvrde: “Postoji tabu NLO-a. Ne u popularnoj kulturi, naravno, gdje je zanimanje za NLO-e obilno, a internetske stranice niču kao gljive nakon kiše, već u elitnoj kulturi – u strukturi autoritativnog vjerovanja i prakse koja određuje što “stvarnost” službeno jest. S obzirom na pojavu NLO-a, ovom strukturom na globalnoj razini vladaju tri skupine: vlade, znanstvena zajednica i srednjostrujaška javna glasila. S obzirom na to da se čini kako suvremena znanost gotovo sve u prirodi smatra zanimljivim ovakva nezainteresiranost je zbunjujuća.

Ali nezainteresiranost sama po sebi ne čini tabu – jer tabu je nešto zabranjeno, ne samo zanemareno. Prije će biti da ono što NLO-u daje ovaj poseban status jest to što ga se smatra nečime izvan granica racionalnog diskursa. Iako pripadnici javnosti možda vjeruju da NLO-i postoje, vlasti “znaju“ da su to tek tvorbe pretjerano djelatnih maštalaca, ništa stvarniji no vještice i jednorozi. Kada se čini da NLO “vjernici” niječu iskustvenu stvarnost, elitna kultura ne može učiniti mnogo osim da ih ili zanemari ili osudi kao nerazumne ili čak opasne. U tom svjetlu, NLO nam uopće ne izgleda poput predmeta, već kao problematična izmišljotina o kojoj je najbolje uopće ne govoriti – ukratko, tabu koji sprječava razboritu raspravu.”

Na kraju knjige nalaze se kratke biografije svih, doista impresivnih, suradnika Leslie Kean, kao što su, pored mnogih vojnih i civilnih pilota:

Wilfried De Brouwer – brigadir u NATO ogranku za Strateško planiranje, načelnik Operativnog odsjeka zrakoplovnog stožera, kasnije promaknut u čin general bojnika postaje zamjenik načelnika Glavnog stožera belgijskog Ratnog zrakoplovstva. Nakon umirovljenja više od 10 godina savjetnik je na poboljšanju sposobnosti UN logistike da brzo odgovori na moguće izvanredne situacije.
Jean-Jacques Velasco – ravnatelj francuskog Nacionalnog središta za istraživanje svemira, međunardodni autoritet u znanstvenom proučavanju NLO-a.
Denis Letti
– general bojnik Francuskog ratnog zrakoplovstva, nakon umirovljenja predsjednik skupine COMETA (privatnog odbora koji dubinski traga za činjenicama, a osnovan je kako bi proučavao pojavu NLO-a te 1999. godine objavio izvješće „NLO-i i obrana“).
Ricardo Bermudez San Hueza
– umirovljeni general čileanskog ratnog zrakoplovstva, bio je suosnivač Odbora za proučavanje anomalnih zračnih pojava (CEFAA) a od siječnja 2010. njezin je ravnatelj.
Richard Haines
– viši znanstveni istraživač u NASA-i na projektima Gemini, Apollo, Skylab i ISS, načelnik Ureda za ljudske čimbenike u svemiru -NASA.
John J. Callahan
– šef FAA u Odsjeku za nesreće, procjene i istrage u Washingtonu.  
Charles I. Halt
– zapovjednik RAF-ove zračne baze, ravnatelj Inspekcijske uprave koji obavljaju inspekcijski nadzor nad cijelim Ministarstvom obrane.
Parviz Jafari
– umirovljeni general Iranskog ratnog zrakoplovstva.
Jose Carlos Pereira
– umirovljeni brazilski brigadni general s četiri zvjezdice.
Nick Popper
– britansko Ministarstvo obrane, od 1991. do 1994. osnovna mu je dužnost pregledavanje izvješća o nepoznatim letećim predmetima i procjena imaju li ta viđenja kakvog obrambenog značaja.  
Fife Symington III.
– republikanski guverner Arizone od 1991. do 1997.

Bilješke koje se prostiru na 20 sitno i gusto tiskanih stranica potvrđuju istraživanje koje je autorica godinama provodila.

I na kraju, ono što ovu knjigu čini doista zanimljivom i privlačnom je agnostički stav Leslie Kean koji već od samog uvoda „vjernike“ spušta na Zemlju. Nadamo se da će i skeptici, prije nego odmahnu rukom, biti toliko tolerantni i pročitati „NLO-e“. Jer pitanje za sve nas jest – smijemo li si zaista dozvoliti biti ignorantni?

Leslie Kean neovisna je novinarka istražiteljica i jedna od utemeljiteljica Koalicije za slobodu informacija (Coalition for Freedom of Information – CFi), nezavisne udruge koja se zalaže za veću otvorenost vlade glede podataka o NLO-ima i za odgovorno izvještavanje javnih glasila o NLO-ima. Producirala je i neovisni dokumentarni film “Znam što sam vidio” iz 2009. godine kojeg možete pogledati na kraju teksta. Trenutno radi na novom dugometražnom dokumentarcu.