znak_zidarstvaNakon što smo u prošlom članku pisali o petljanju slobodnih zidara s politikom, u ovom možete pročitati o Sinovima slobode, Bostonskoj čajanci i naravno, o Georgeu Washingtonu.

daniel_coxeNakon što je 1694. godine jedna grupa rozenkrojcera došla iz Europe u Ameriku te tamo osnovala koloniju (na mjestu današnje Pennsylvanie), 05. srpnja 1730. godine dolazi i vjerojatno jedan od prvih slobodnozidarskih delegata, vojvoda od Norfolka – Daniel Coxe. Vojvoda je izabran za Velikog majstora New Yorka, New Jerseya i Pennsylvanie, a osim toga dobio je i dozvolu samostalnog osnivanja nove lože.

Jedna od prvih službenih loža u američkim Kolonijama osnovana je 31. kolovoza 1733. godine u Bostonu, a osnivač joj je Henry Price. Mason i povjesničar Albert McKey je mišljenja da su lože osnivane i prije te godine, ali su dokumenti o istima izgubljeni. Sve lože u američkim Kolonijama osnovane su uz dozvolu engleske Velike lože, a prvi članovi bili su lojalni britanski pokornici[1].

Nakon pobjede u sedmogodišnjem ratu protiv Francuske (1756. – 1763.)[2] te pobjeda na azijskom i tlu američkih kolonija, Engleska je morala ustanoviti da je i vojno i financijski platila previsoku cijenu svojih uspješno vođenih ratova. Stoga je engleski Parlament donio odluku o uvođenju još većih poreza za Kolonije, a kolonijalisti su odgovorili osnivanjem pokreta Sinovi slobode (Sons of Liberty)[3]. Među njima su bili i članovi masonskih loža iz Bostona. To su i počeci prvih “ustanaka” protiv engleske kolonijalne moći.

-Sons_of_Liberty_

Podsjetimo se također da je Engleska 1751. godine kolonijama zabranila daljnju upotrebu njihove valute colonial sccrip (oslobođene kamata)[4] te su ih prisiljavali na prodaju obveznica Engleskoj i upotrebu njihove valute.

16. prosinca 1773. godine aktivisti pokreta Sinovi slobode i bostonski masoni preobukli su se kao Mohakawk indijanci. Pod okriljem noći ušli su u britanske brodove usidrene u luci i sve pošiljke čaja pobacali u vodu. Taj čin u povijest je postao poznat kao Bostonska čajanka (Boston Tea Party) i bio je pokretač američke revolucije[5].

benjamin-franklinBenjamin Franklin je o tome napisao: “Kolonije bi imale puno manji porez na čaj i ostale proizvode da im Engleska nije uzela njihov novac. A to je dovelo do rasta nezaposlenosti i nemira…[6]”   

Ralph Epperson kaže da je “Franklin time potvrdio otpor Kolonija prema ideji kredita koji bi doveo do prezaduživanja, inflacije i otplate visokih kamata…”

Pokretači i vođe borbe za slobodu bili su Samuel Adams i John Hancock, obojica članovi masonske lože St. Andrew`s lože iz Bostona[7]. Uz njih su bili i Paul Revere (Veliki majstor Velike lože Massachusetts) i Benjamin Franklin (član St. John`s lože Pennsylvania)[8]. Kasnije je Franklin postao “provincijalni Veliki majstor”, a povratkom iz Engleske postao je članom Drugog kongresa 13 kolonija koji je izdao Deklaraciju o neovisnosti SAD-a.

washingtonGeorge Washington, također član masonske lože još od svoje dvadesete godine, aktivno se uključio u događanja te je preuzeo komandu nad američkim trupama.

Rat protiv Engleza trajao je sedam godina, a priključila se i Francuska. Godine 1781. neprijatelj je na američkom tlu poražen. Dvije godine kasnije Engleska proglašava kolonije nezavisnima, a 1786. godine donesen je prvi Ustav SAD-a.

Međutim, novostečena sloboda imala je i visoku cijenu. Suočeni s tom činjenicom, kolonistima je vrlo brzo bilo jasno da stalno tiskanje papirnog novca nije trajno rješenje. Stoga su, a da bi izbjegli plaćanje kamata uzimanjem kredita, započeli izdavanje nove valute tzv. continentals[9]. Cjelokupna količina tog novca u opticaju narasla je od 12 milijuna US dollara od godine 1775. na 425 milijuna US dollara krajem 1779. godine. Svake godine je 1 dollar continental vrijedio manje od britanskog pennya tada je i nastala američka uzrečica “Not Worth a Continental”[10].

Kako navodi K. H. Zunneck u knjizi “Tajni znakovi i rituali slobodnog zidarstva”, u slučaju osnivanja SAD-a više je nego očigledan utjecaj masonstva. “Geroge Washington i drugi predsjednici nakon njega svoju su predsjedničku zakletvu davali na još i danas sačuvanu masonsku Bibliju“. (Barack Obama je odbio polaganje zakletve na Washingtonovu tj. masonsku Bibliju i upotrijebio Lincolnovu. Oko toga su se razvile mnoge špekulacije i teorije zavjere. op.a)

No, vratimo se u Washingtonovo doba. On je predsjednik koji je već 1752. godine primljen u Fredericksburg no.1 ložu u Virginiji[11] te je već u kolovozu iste godine dosegao najviši stupanj. Godinu prije nego što je izabran za predsjednika, 1788. izabran je u sam vrh masonske Alexandria no.22 lože. Dakle, kada je Washington izabran za prvog predsjednika Amerike bio je već 36 godina u masonskom redu.

Godine 1793. pri polaganju kamena temeljca za Kapitol u Washingtonu nosio je čak i masonsku pregaču. Tisuće okupljenih bili su toga dana svjedoci kako masoni osnivaju glavni grad Amerike[12]. Na njegovom pogrebu 1799. godine lijes je nosilo šest najviših časnika američke vojske – svi članovi masonskih loža.

Allyn_Cox_mural

Njemu u spomen je 01. studenog 1923. godine sagrađen “Washington National Masonic Memorial”, a kamen temeljac je položio William Howard Taft, član Kilwinning lože no. 356 Cincinnati, Ohio. Pri tom događaju bili su nazočni svi Veliki Majstori sjevernoameričkih masonskih loža[13].

Vlast i politika SAD-a zasnivaju se na Ustavu napisanom 1787. godine, a kroz njega se nedvojbeno provlači duh masonstva koji je predstavljan kao najviši liberalizam. Međutim, nije naodmet napomenuti činjenicu da su među potpisnicima Deklaracije o nezavisnosti od njih 56, 53 su dokazano bili pripadnici masonskih loža, kao i guverneri 13 država, 20 od 29 Washingtonovih generala te 104 od ukupno 106 zapovjednika.

Kako zaključuje autor Ralph Epperson, “masoni su bili kotač koji je pokrenuo američku revoluciju”, dok William Bramley upozorava na sljedeću činjenicu: “Iza te revolucije je, bez dvojbe, mnogo dublja motivacija – pobunjenici su željeli uspostaviti potpuno novi društveni poredak. Mnogi patrioti nisu bili u stanju prepoznati skrivene manipulacije. Samo vrlo mali broj njih znao je da se iza tog plana skrivaju vodeća imena američkih masona…”

Charles Thompson, koji je stvorio američki grb također je bio mason i član “American Philosophica Society” čiji je utemeljitelj Benjamin Franklin[14]. Ta simbolika grba u direktnoj je vezi s alkemičkom tradicijom koja je uzor našla u staroegipatskoj Therapeutae (Medicina).

Orao, maslinova grančica, pentagrami – sve su to okultni simboli suprotnosti: dobro i zlo, muško i žensko, rat i mir, tama i svjetlo. Na drugoj je strani piramida bez završnog kamena koji simbolizira gubitak starih znanja, ali iznad koje je “svevideće oko” kao simbol svjetla – simbol koji je korišten i tijekom francuske revolucije.

Kako William Bramley navodi, službeni grb Amerike nosi moto “E Pluribus Unum” (iz mnogih (mnoštva) jedno) te da je izvorno na grbu bio znak feniksa koji se izdiže iz pepela – masonski simbol koji korijene ima u starom Egiptu[15]. No, pošto su mnogi dugovratog feniksa često zamjenjivali za – purana, on je 1841. godine zamijenjen simbolom orla.

State-Dept-logo

Teoretičari zavjere su sigurni – američku revoluciju su pokrenuli masoni. No, takva tvrdnja ne čudi s obzirom na prominentna imena u njenom vodstvu i činjenicu da su svi odreda bili članovi masonskih loža.

Kako piše Tom Goller: “Američki masoni su zauzeli sve važne položaje, dok je njihov duh “zaveo” i druge koji nisu bili njihovi članovi. To je imalo toliko jak utjecaj na američku naciju da se Washington te Alexandria u susjednoj Virginiji s pravom mogu nazvati “svjetskim masonskim centrima” kako u duhovnom tako i u arhitektonskom smislu[16].

U sljedećem članku osvrnut ćemo se na povezanost slobodnih zidara s Francuskom revolucijom.

 

Izvori:

[1] http://de.paperblog.com/freimaurer-und-die-amerikanische-revolution-11293/
[2] http://www.regis-net.de/krieg/sieben.html
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Sons_of_Liberty
[4] http://21stcenturycicero.wordpress.com/fraud/colonial-scrip/
[5] http://www.pbs.org/ktca/liberty/popup_teaparty.html
[6] Jim Marrs: “Tajni vladari”
[7] http://www.zauberspiegel-online.de/index.php?option=com_content&task=view&id=7938
[8] http://www.masonicworld.com/education/files/artoct02/benjamin_franklin.htm
[9] http://en.wikipedia.org/wiki/Early_American_currency
[10] http://www.founderspatriots.org/articles/continental.htm
[11] http://freimaurer-wiki.de/index.php/George_Washington
[12] http://vigilantcitizen.com/sinistersites/mystical-sites-u-s-capitol/
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington_Masonic_National_Memorial , http://hr.wikipedia.org/wiki/William_Howard_Taft
[14] http://www.greatseal.com/committees/finaldesign/index.html
[15] http://www.theforbiddenknowledge.com/greatseal/
[16] Tom Goller: „Masoni – osvjetljenje jednog mita“