znak_zidarstvaNaši slobodni zidari nastavljaju dalje (kao da bi ih itko i mogao spriječiti). Donosimo vam 7. dio o tom tajnom društvu, a ovoga puta pričamo o njihovoj upetljanosti u politiku (iako se kunu da nemaju veze s njom ^^).

Square_and_CompassPolitika su procesi i način na koji se donose odluke unutar jedne grupe ljudi. Iako se obično politika odnosi na vlade, političko ponašanje se opaža u bilo kojoj grupi ili instituciji koju sačinjavaju ljudska bića[1].

Pojam pravne države, u svom suvremenom teorijskom značenju,  sociološka je kategorija koja daje optimalne okvire za ljudske slobode, jednakost ljudi u prilikama za uspjeh.

Drugim riječima to je država u kojoj ne vlada pojedinac ili grupa, nego vlada pravo i svi su obavezni pokoravati se toj vladavini.

Ta vladavina prava mora počivati na opće društvenim humanističkim principima kao što su: pravda, pravednost, prirodna ljudska prava, moral i demokracija. Pravna država, kao teorijski koncept i model za ostvarivanje optimalne ljudske pravde u društvu, označava jednu demokratsku civilnu državu. U toj državi nitko nije iznad prava pa ni zakonodavac, kao što je to rekao Gustav Radbruh[1].

Tako kaže definicija i teorija. No, je li  sve baš tako i kome doista politika služi? Osvrnimo se oko sebe.

Gdje god se slobodni zidari pojave u politici, rađaju se teorije zavjere i primisli o “Novom svjetskom poretku”. No, oni se, kako kažu, “drže izvan svega” i gotovo mantraju o njihovom “ne miješanju u politiku”. Doista? Trebamo li im vjerovati? Krenimo zajedno u novo “istraživanje” :).

Pogledi na grb, zastavu ili čak novac neke nacije obično su dovoljni kako bi se iz njih iščitali opće poznati slobodnozidarski simboli[2]. Samo slučajnost?

nicaragua

U “Basic Principles United Grand Loge of England”, u novoj verziji iz 1989. godine pisano je: “Diskusija o religiji i politici u sklopu Lože je zabranjena”. U “Internacionalnom leksikonu slobodnog zidarstva” navodi se da je: “Slobodnozidarski pogled na politiku donesen na temelju etičkih ideja pravednosti, jer su slobodni zidari etičko-filozofsko društvo”, ali dalje stoji: “Kulturna politika koju slobodni zidari sprovode u smislu obrazovanja i humanizma ne stoji u suradnji s politikom moći ili dnevnom politikom [3] . Što sad? Politika moći i dnevna politika ne, kulturna politika da. Dakle, ipak – politika?

washingtonDa su masoni kroz povijest odigrali značajnu ulogu, počevši od američke i francuske revolucije pa do današnjih dana, postoje brojni dokazi i pisani dokumenti. No, taj odnos možemo puno bolje razumjeti ako nabrojimo nekoliko značajnih imena koja su pripadala masonskim ložama i to počevši s američkim predsjednikom Washingtonom.

Slijede: Monroe, Jackson, Polk, Buchanan, Andrew Johnson, Garfield, Taft, Harding, Truman, Ford, Teddy i Franklin Roosevelt. Također značajni američki masoni su: Benjamin Franklin, Paul Revere, Davy Crockett i J. Edgar Hoover[4].

Churchill01Značajni neamerički masoni su između ostalih: Winston Churchill, Horatio Nelson, Arthur Wellington, Sir John Moore, Simon Bolivar, Giuseppe Garibaldi, Joseph Haydn, W.A Mozart, Goethe, Voltaire, Puschkin[5]

Masonska krilatica “Ordo ab Chao” (“Red iz kaosa”) gleda se kao njihov pokušaj uvođenja reda u različita ljudska vjerovanja i filozofije – stvaranje novog svjetskog poretka?

U “Katekizmu stupnja učenika” Velike engleske lože navedeno je, između ostaloga, da masonstvo uči prihvaćanje religije te davanje podrške Vladi[6]. Ako neka organizacija podržava najvišu političku instituciju neke zemlje, to je, za mene, nepatvorena čista politika.

Godine 1986. Roger Leray, Veliki majstor Grand Orient (francuske) lože, izjavio je u jednoj francuskoj TV emisiji kako “ako smatramo da je u slobodnom zidarstvu umjetnost upravljati društvima, tada smo u pravom smislu tih riječi – politička organizacija[7]“.

roger_leray

Međutim, oni se nikada nisu predstavili kao politička organizacija, nikada nisu istupili i dali nekakvo podrobnije objašnjenje o sebi – ponašaju se kao da ne postoje. Njihove službene internet adrese i broj telefona organizacije su poznati i javno prezentirani putem interneta, ali o sebi ne pišu mnogo – vjerojatno žele da sve ostane unutar „kuće“.

S tom vidljivom/nevidljivom strategijom im je i uspjelo da budu gotovo “nedodirljivi”. Pokušali su ih uništiti i kraljevi i pape – uzaludno… Njihov princip je jednostavan i efektivan: svaki pripadnik bratstva treba pomoći drugome koliko može. I upravo se tako posljednjih 300 godina razvijala mreža novca, moći i političkog utjecaja.

benjamin_disraeliBiti dio te mreže bila je česta motivacija političarima da im se priključe. Britanski premijer Benjamin Disaraelli (i sam slobodni zidar) 1876. godine otvoreno je izjavio: “Novu povijest Europe mogu pisati samo oni koji su uvedeni u tajne tajnih društava. Ako im je u interesu oni mogu započeti i ratove [8]. Gotovo kao da je Disarelli uputio pogled prema našem, 21. stoljeću, kada internacionalne elitne organizacije rade za i u ime globalizacije i internacionalnih banki i koncerna.

jim_marrs_bio_imageStručnjak za tajna društva, novinar Jim Marrs kaže: “Novi svjetski poredak nije fantazija teoretičara zavjere i paranoika. On (NWO) je jasan cilj tajnih društava, organizacija i grupa koji su pod utjecajem starih redova kao što su slobodni zidari[9].”

Da bismo pokazali, a možda i dokazali aktivno sudjelovanje masona u politici, potrebno je zaviriti u povijest.

Mnogi znaju kako su masoni pokretači francuske revolucije, no da su bili duboko umiješani i u Američki rat za nezavisnost manje je poznata činjenica. No, o toj temi ćemo pričati u našem slijedećem članku.

 

Izvori:

[1] http://bs.wikipedia.org/wiki/Politika
[2] http://whaaat.de/truewords/?p=2013
[3] http://www.internetloge.de/arst/basicp.htm
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Freemasons
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Freemasons
[6] Guido Grandt: “Crna knjiga masonstva”
[7] http://www.ina.fr/video/LXC04001162/interview-de-roger-leray-grand-maitre-du-grand-orient-de-france.fr.html
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Disraeli
[9] Jim Marrs: „Tajni vladari“