znak_zidarstvaU petom dijelu o slobodnim zidarima pročitajte nešto više o povezanosti slobodnih zidara s okultizmom, kao i njihov odnos sa Židovima.

Slobodni zidari i okultizam

U ovom dijelu se ne bih htjela puno zadržavati oko već toliko puta napisanih tvrdnji da slobodni zidari prakticiraju crnu magiju, imaju pakt sa samim Nečastivim i služe crne mise. O tome se uveliko piše, međutim sve ostaje na nagađanju i senzacijama. Na ovom mjestu bih se pak pozabavila onime što se može dokazati i što je povijesno zabilježeno: magijska, okultna i ezoterična strujanja, osobe, te pogledi na svijet unutar slobodnozidarskih društava.

“Pogledaj u sebe. Pogledaj oko sebe. Pogledaj iznad sebe.” – to su načela tzv. “plavog slobodnog zidarstva”, a koja se tiču učenika, kalfe i majstora. Inače „Plave lože” su Ivanjske lože nazvane prema svom zaštitniku Ivanu Krstitelju.

rosy_cross_of_the_golden_dawn
Rozenkrojc

U 18. stoljeću u Francuskoj okultizam i magija doživljavaju renesansu te se njima bavi kako puk, tako i plemstvo, a i obrazovani dio građana pokazuje zanimanje. Razna strujanja počinju ostavljati svoj pečat pa je tako vrlo očito da je misticizam rozenkrojcera (mistično društvo čija nauka počiva na alkemijskim, hermetičkim i kabalističkim elementima) uvelike utjecao na svjetonazore slobodnih zidara.

Površne sličnosti rozenkrojcera i slobodnih zidara su vrlo očite. Oba bratstva su, prema vlastitim tvrdnjama, nastala i razvila se još u starom Egiptu. Zidari kao i rozenkrojceri ne žele da ih se naziva religioznom skupinom, a zajedničke su i tvrdnje rozenkrojcera da su iznikli iz slobodnog zidarstva i obrnuto. Zajednički im je i sistem lože te napredovanje kroz nekoliko stupnjeva. “Izgubljena riječ”, “Najveći graditelj svih vremena”, “Arhitekt svemira” slične su oznake.

robert_fludd
Robert Fludd

Robert Fludd (1574. – 1637.), britanski filozof, teozof i liječnik predstavlja u 17. stoljeću rozenkrojcerski pogled na svijet. Njegov kozmološki pogled ima snažnu karizmu te je značajan njegov utjecaj na slobodnozidarska bratstva 18. stoljeća. “Velika tajna” okultno-magijske tradicije jest “božanstvo čovjeka”, jer “savršeni čovjek ne samo da poznaje sve stvari nego ih i svladava…”[1]

U crnoj magiji u pomoć se priziva Sotona ili se iskazuje želja za Sotoninim odlikama kako bi se zadovoljila težnja prema upravljanju životom i smrću, vladavinom nad univerzumom. No, da bi se ispunilo “božansko” ili “sotonsko”, moraju se povezati i pomiriti suprotnosti. I upravo tu harmoniju, tu ravnotežu između nejednakosti nazivamo “equilibrium”.

the_meaning_of_masonryU svojoj knjizi “The Meaning of Masonry” W.L. Wilmhurst objašnjava:

“Taj razvoj čovjeka u nadčovjeka uvijek je bio predmetom u starim misterijama. Čovjek koji je napredovao tek kroz niža područja i tamo razvio svoje racionalno sebstvo mora završiti svoju evoluciju da bi postao Bogu slično biće te da bi svoju podsvijest povezao sa Sveznajućim…”

 

 

 

Slobodni zidari i Židovi

Među slobodnim zidarima dugo je vladalo antisemitsko raspoloženje. No, bez obzira na to i bez obzira na činjenicu da su Židovi tek kasnije ušli u slobodnozidarske lože (o čemu se govori u nastavku članka), ne jenjavaju teorije da su slobodne zidare osnovali Židovi u cilju uvođenja NWO-a. Ta poprilično opasna teorija već desetljećima dovodi do mržnje i antisemitizma. Pogledajmo povijesne činjenice.

Važno je reći da su se židovska imena pojavila po prvi puta u engleskim ložama. Godine 1723. u Engleskoj su dobili pravo posjedovanja imovine, a tek 1753. dobili su pravo biti punopravni građani. Tranquility Lodge No. 18 čak je išla toliko daleko da je odbila „prisutnost Židova u svojim redovima za sva vremena.” No, paradoks te lože jest činjenica da su je nakon godina mirovanja oživjeli upravo Židovi.

Donošenjem tih zakona dolazi do osnivanja židovskih loža npr. Samson 1668 ili Barnato 2265. Čak se i u Americi židovski zidari ujedinjuju u vlastite lože, ali Andersonova “Knjiga Statuta” i za njih postaje glavni zakonik.

Bnai_Brith_membership_certificate_1876
Potvrda članstva u B’nai B’rith

Antisemitske tendencije u ložama 19. stoljeća dovele su 1843. godine do osnivanja židovske lože B`nai B`rith (United order of B`nai B`rith = U.O.B.B). Cilj im je “ujedinjenje naroda Izraela, promicanje najviših interesa čovječanstva za razvoj intelektualnih i moralnih kvaliteta te suradnja vjernika, poticanje znanosti i umjetnosti, pomaganje siromašnima, posjeta i njega bolesnika, pomoć žrtvama progona, pomoć udovicama i siročadi.“[2]

Ženama je i u tu ložu pristup bio zabranjen, ali su one bile aktivne u ženskim udrugama te savezima mladih. Već 1882. godine ova loža se pojavljuje i u Europi. Dakle B`nai B`rith je muška udruga koja nosi iste vanjske oznake kao slobodnozidarska loža, ali s kojom nema ništa zajedničko niti osnivanjem, ni radom, ni organizacijom.

Najveći otpor primanju Židova u redove slobodnih zidara bio je u Njemačkoj. Stoga je 1808. godine pod patronatom francuskog “Velikog orijenta” u Frankfurtu osnovana posebna loža “L`aurore naissante”.[3] Kada je ista bila legalizirana od strane engleske lože, kršćanske slobodnozidarske lože bile su duboko uvrijeđene te su engleskoj loži obznanili ignoriranje i osnovali vlastitu “Eklektičku veliku ložu”.[4] Ona se kasnije podijelila i 1933. godine pod vladavinom neonacista potpuno ugasila.

Spanish-edition-zionAntisemitsko raspoloženje je očito među slobodnim zidarima vladalo i između 1. i 2. svjetskog rata, no tome bi krivac mogla biti i knjiga koja se pojavila početkom 20. stoljeća i nosi naziv „Protokoli sionskih mudraca.“ To je jedan od najopasnijih pamfleta prošloga stoljeća koji, na žalost, ima utjecaj još i danas.[5]

U toj knjizi, nepoznatog autora, navodi se da Židovi imaju plan uz pomoć kapitalizma, slobodnih zidara i komunizma, preuzeti svjetsku vladavinu. Kratko nakon izdavanja, knjiga je postala bestseller u koji su mnogi povjerovali, iako je dokazano da se radi o drskoj krivotvorini.  Međutim, ona je bila korisna nacistima, te se povjesničari pitaju: Bi li nacistički holokaust uopće bio moguć bez Protokola?

Sadržaj izmišljenog Protokola sionskih mudraca jest zapis 24 tajna sastanka navodno održana u Baselu, u Švicarskoj, gdje su Židovi i masoni raspravljali o navodnom planu vladavine nad cijelim svijetom. Iako je ova publikacija bila prepoznata kao izmišljotina, nacistička je stranka u razdoblju između 1919. i 1939. godine tiskala čak 23 izdanja te je uvela u njemačke škole kako bi indoktrinirala učenike.

h.ford
Henry Ford

Američki industrijalac Henry Ford promicao je Protokole sionskih mudraca u svojem listu The Dearborn Independent. Njegova vlastita publikacija „Međunarodni Židov: glavni svjetski problem“, temeljena je velikim dijelom na sadržaju Protokola, a prodana je u više od pola milijuna primjeraka i prevedena na najmanje 16 jezika. Protokoli još uvijek kruže svijetom. Ruska i meksička izdanja pojavila su se čak 2005. godine, a publikacija, koja je u mnogim zemljama zabranjena, je postala legitimnim štivom u arapskom i islamskom svijetu.

Iako bi antisemitizam i slobodno zidarstvo trebali biti dva različita pojma, čini se vrlo interesantnim, za jedno “humanitarno” udruženje, da su među njihovim članovima desetljećima vladale antisemitske tendencije, te da su upravo iz tog razloga Židovi morali osnivati vlastite lože, kao što je već navedena B`nai B`rith.

U Leksikonu slobodnih zidara pod pojmom “Rasna nejednakost” možemo naići na slijedeće: “Rasna isključenost može se naći u pojedinim masonskim ložama 19. i 20. stoljeća u koje nisu primani Židovi i (ili) obojani (druge rase).”

U slijedećem članku pročitajte kakav je uistinu odnos slobodnih zidara i Vatikana.

 

Izvori:

[1] http://hr.wikipedia.org/wiki/Robert_Fludd
[2] http://www.luebeck-kunterbunt.de/Favoriten/B_nai_B_rith.htm
[3] http://de.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Riesser
[4] http://freimaurer-wiki.de/index.php/Der_Eklektische_Bund
[5] http://hr.wikipedia.org/wiki/Protokoli_Sionskih_mudraca