atlantiscityU prvom članku o Atlantidi govorili smo o njenom mjestu u legendama i povijesnim zapisima. Međutim, u današnje vrijeme „pronalazi“ se sve više mogućih lokacija Atlantide stoga ćemo se u ovom članku osvrnuti na neke od njih.

U prvom članku o Atlantidi govorili smo o njenom mjestu u legendama i povijesnim zapisima. Međutim, u današnje vrijeme „pronalazi“ se sve više mogućih lokacija Atlantide stoga ćemo se u ovom članku osvrnuti na neke od njih.

Bimini

Prema Edgaru Cayceu[1] (o kojem smo više rekli u prvom članku), Atlantida je bila postupno razarana tijekom tri glavna perioda poplava koji su se protezali tijekom više od tisuću godina. Treće i konačno razaranje bila je kataklizma – pomak polova na Zemlji koji je prouzročio potonuće preostalog dijela Atlantide. Cayce je također predvidio pronalazak njenih ostataka u blizini SAD-a 1968. ili 1969. godine. Točno je locirao Bimini, gdje bi se vjerojatno trebali naći ostaci hramova ispod muljevitog pijeska oceana.

_bimini-road

Cayceovo predviđanje djelomično se ispunilo kada je 1968. godine civilni avion letio iznad Biminija i otkrio podvodne strukture koje su kasnije postale poznate kao Bimini cesta[2]. Strukture je proučavao profesor Manson Valentine sa Sveučilišta Miami. Potvrđeno je da su Bimini cestu (dugu nekoliko stotina metara) načinili ljudi, ali ne i da su oni bili Atlantiđani[3].

Bahami

Udruga koja održava Cayceovo naslijeđe pod nazivom Association for Research and Enlightenment[4] formirala je grupu stručnjaka ronilaca kako bi tražili ostatke Atlantide u vodama oko Kube i Bahama. 2003. godine našli su podvodnu platformu pokraj otoka Androsa (najvećeg otoka u arhipelagu Bahami)[5].

andros1

U ljeto iste godine istraživačka skupina pod vodstvom Pauline Zelitsky[6], predsjednice kanadske kompanije Advanced Digital Communications, našla je megalitske strukture na dubini od 600 do 700 metara koje su nazvali Mega.

Cipar

Ostatke drevne Atlantide navodno je 2004. godine pronašao i Robert Sarmast (američki arhitekt koji se odrekao karijere kako bi mogao istraživati nestale civilizacije)[7]. Tvrdio je da je pronašao grad s kružnim kanalima koji odgovara Platonovom opisu.

cyprus_is_atlantisPo njemu grad leži 1,5 km ispod morske površine pod metrima morskih sedimenata, 80 kilometara jugoistočno od Cipra[7].

Nakon šest dana istraživanja i sonarnog snimanja područja, vratio se s dokazom o strukturama koje je napravio čovjek – 3 kilometra dugim zidom i dubokim kanalima.

Sarmast je rekao kako je uspoređivao 50 naputaka deriviranih iz Platonovih knjiga sa stvarnim nalazištem i time definitivno identificirao nađeno kao grad Atlantidu.

Geofizičar Christian Huebscher iz Instituta za pomorstvo i atmosferske znanosti u Hamburgu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, posjetio je Sarmastovu Atlantidu. Po njegovu mišljenju, Sarmast je naišao na ugasle vulkane stare tisuće godine koje je zamijenio za legendarni grad.

Karipsko more

Podvodni arheolozi pronašli su ruševine prastarog grada na dnu Karipskog mora te tvrde kako se radi o izgubljenom i uništenom gradu Atlantidi[8]. Satelitske snimke pokazuju nešto što bi mogao biti veliki podvodni grad, a istraživači vjeruju kako su našli građevine koje su starije od samih piramida u Egiptu. Također su potvrdili da su na satelitskim snimkama prepoznali piramidalne građevine.

karibi

Svi svjetski mediji objavili su ovu vijest, no isto tako su istaknuli kako znanstvenici koji su otkrili ovo ne žele javnosti otkriti tko su, zbog straha da netko drugi ne bi preuzeo zasluge za njen pronalazak. Ne žele otkriti čak ni točnu lokaciju.

Kanari i Azuri 

Početkom siječnja 2009. godine, 38-godišnji Dubrovčanin Vedran Košta, objavio je da je putem Google Eartha primijetio pravilnu strukturu na dnu Atlantskog oceana koja sigurno nije nastala prirodnim putem. Ta struktura je ispresijecana pravilnim linijama za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ulice davno potonule Atlantide. No, Google se brzo nakon otrkića oglasio te opovrgao sve tvrdnje da bi to mogla biti Atlantida.

Španjolska

richard_freund_2Međunarodna skupina znanstvenika koju predvodi američki arheolog, Richard Freund, profesor sa sveučilišta Hartford u američkoj saveznoj državi Connecticut, tvrdi da je pronašao najčvršći dokaz o pronalasku Atlantide do sada. Freund i njegovi suradnici smatraju da su na tragu pronalaska Atlantide u blizini Cadiza, u jugozapadnoj Španjolskoj.

Takav zaključak rezultat je sustavnog i vrlo intenzivnog dvogodišnjeg istraživanja tijekom kojeg su se, između ostalog, koristili podzemni radari i metoda digitalnog mapiranja. Mišljenja su da je Atlantidu pogodio golemi plimni val – tsunami, koji je jednostavno čitav otok izbrisao s lica Zemlje. Tvrdnju da je tsunami potopio otok čiji je promjer navodno iznosio oko stotinu kilometara moglo bi se lako doživjeti sa sumnjom.

Međutim, profesor Freund tvrdi kako su on i njegovi suradnici također pronašli više memorijalnih gradova koje su, kako oni tumače, preživjeli stanovnici Atlantide izbjegli s potopljenog otoka izgradili u spomen na svoj nekadašnji dom. Također, kako profesor Freund kaže, u povijesnim arhivama zabilježeno je više iznimno razornih tsunamija upravo na području atlanske obale Španjolske i Portugala pa stoga nije nemoguće da je jedan takav pogodio i Atlantidu.

Freund i njegova skupina planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida i oko tajanstvenih 200 udaljenih gradova na španjolskom kopnu.

Veliko kraljevstvo Atlantide nestalo je u velikoj katastrofi. No današnji znanstvenici su ipak došli do nekih saznanja koja nam daju naslutiti kako Atlantida možda nije bila samo legenda i mit. Ostaje nam vidjeti hoće li se njena lokacija jednom uistinu otkriti.

 

Izvori:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Bimini_Road
[3] http://www.altarcheologie.nl/index.html?underwater_ruins/bimini/bimini_analysis.htm
[4] http://www.edgarcayce.org/are/edgarcayce.aspx?id=1036
[5] http://www.mysterious-america.net/june2004androsup.html
[6]
http://s8int.com/water27.html

[7] http://www.originpress.com/atlantis/biography.htm
[8] http://www.dailymail.co.uk/news/article-1236651/Is-lost-city-Atlantis-Grainy-images-released-showing-city-like-structures-beneath-Caribbean-Sea.html