keopsova_piramida_100Trodimenzionalna simulacija piramide stare 4500 godina sugerira da drevna tajna leži ispod pustinjskog pijeska.

keopsova_piramida_noc_250Francuski arhitekt Jean-Pierre Houdin, voditelj istraživanja 4500 godina stare Keopsove piramide, izjavio je da se u piramidi vjerojatno nalaze još dvije do sada neotkrivene prostorije. Do zaključka se došlo kombinacijom 3D simulacija i podataka dobivenih od američkog egiptologa Boba Briera. Prostorije vjerojatno sadrže skrivene osobne faraonove stvari koje su mu prema staroegipatskim vjerovanjima trebale poslužiti i u zagrobnom životu.

Godine 2007. Houdin je došao do novih otkrića vezanih uz gradnju piramide. Prema njegovoj teoriji glavna rampa kojom su na vrh piramide dolazili golemi kameni blokovi je zapravo bila 10-15 metara ispod vanjskoga sloja, što znači da je postojala piramida unutar piramide. Tijekom ove godine kanadski tim sveučilišta Laval u Quebecu tražiti će dozvolu za provedbu infracrvene termografije s vanjske strane piramide kako bi provjerili teoriju.

keops_250Ideju o postojanju skrivenih prostorija Houdin je dobio istraživanjem Snofruove piramide u kojoj su takve prostorije već otkrivene. Zaključio je da postoji mogućnost da je praksa gradnje ostala ista i pri izgradnji piramide Snofruova sina Keopsa.

“Osim toga, blokovi uz sjeverni zid kraljeve komore u Velikoj piramidi ukazuju na predviđeni prolaz koji je vodio do mogućih skrivenih prostorija i omogućavao pogrebnoj povorci da izađe van”, zaključuje Houdin.

Kufu ili na grčkom Keops je inače bio drugi faraon četvrte dinastije drevnog Egipta. Vladao je od 2589. pr. Kr. do 2566. pr. Kr. U povijesti je zapamćen kao okrutan vladar, a osim što je dao sagraditi Veliku piramidu u Gizi poznat je i po tome što je poveo pohode na Sinaj, Nubiju i Libiju.