bog_utnje_1Četiri brončane figure koje datiraju iz kasnog perioda egipatske povijesti (oko 688.-332. p.n.e.) nedavno su pronađene u Egiptu za vrijeme policijske akcije.

Četiri brončane figure koje datiraju iz kasnog perioda egipatske povijesti (oko 688.-332. p.n.e.) nedavno su pronađene u Egiptu za vrijeme policijske akcije. 

bog_utnje_2

Vjerovalo se da su nestale iz egipatskih muzeja tokom siječanjske revolucije, zajedno s oko sto relikvija koje su ukradene diljem zemlje, no arheolozi iz Ministarstva za starine potvrdili su da jedino dva primjerka potječu iz postava muzeja.

bog_utnjeJedan od njih je 37,5 centimetara visok brončani kip Ozirisa u stojećoj pozi, dok je druga brončana figura prikaz boga Harpokrata (helenizirana verzija egipatskog boga Horusa) s prstom u ustima i vijencem boga zagrobnog života, Andjetyja. Egipćanima je on bio simbol djetinjstva kojeg su Grci, tokom helenizacije na čelu s Aleksandrom Velikim, preuzeli i krivo interpretirali njegovu gestu kao znak šutnje i tajnovitosti.

Druga dva primjerka ostala su poprilično misteriozna, unatoč tome što su vrlo slična prethodnim figurama i također prikazuju Ozirisa i Harpokrata.

Ono što zabrinjava znanstvenike je nepoznata lokacija na kojoj su se kipovi čuvali prije krađe. Neki znanstvenici, primjerice britanski arheolog Paul Barford, vjeruju da su figure bile dijelovi zbirke, a ne svježe iskopani artefakti, budući da pokazuju tragove prijašnje arheološke obrade, konkretno poliranja metala kemikalijama.

Odbor arheologa nastavlja s istraživanjem porijekla misterioznih figura kako bi se mogle vratiti na pripadajuće mjesto.