mPredstavljamo vam knjigu “Shakespeareovo doba” autora Franka Kermodea u izdanju nakladničke kuće Alfa.

mNaslov knjige: Shakespeareovo doba
Autor: Frank Kermode
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Alfa
Format: 19×15,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 239
Prevoditelj: Tomislav Mihalić
Jezik originala: engleski

Izdavačka kuća Alfa donosi nam osvrt na još jedno povijesno razdoblje u knjizi “Shakespearovo doba”.

Autor Frank Kermode jedan je od najznačajnijih britanskih književnih kritičara, a u ovom djelu nam je na specifičan način prikazao književnost i njenu povezanost sa životom i događajima. Dao nam je upute na koji način gledati dramske tekstove, ukazao nam na sve skrivene poruke koje se nalaze između redaka te dočarao kako se iz tadašnje perspektive gledalo na aktere, njihova djela i sudbine.

Knjiga prati Shakespearea od njegova prvog učiteljskog posla u Lancashireu, gdje je navodno bio poznat pod imenom Shakeshaft. Pretpostavlja se da su slijedile glumačke družine i naposljetku dolazak u London i pisanje pjesama. Sve ostalo možemo zahvaliti pokrovitelju Henryu Wriotheseleyu, trećem grofu od Southamptona.

Kao svako povijesno razdoblje i ovo je bilo puno previranja na vlasti, u gospodarstvu i naravno u religiji.

„Englesku u doba Elizabete vjerojatno treba smatrati primarno protestantskom nacijom, ideološki i vojno zaraćenu s Rimom.”

„Dvije godine nakon kraljičine smrti, veliki je pravnik Francis Bacon primijetio kako je doba njezine vladavine, kao i ono Edwardove i Marijine, pružilo ¨najneobičniju uopće znanu raznolikost u nasljednu nizu neke hereditarne monarhije: vladavina djeteta, pokušaj uzurpacije, vladavina dame udane za inozemnog kraljevića te vladavina dame usamljene i neudane¨.”

Shakespeareovo doba specifično je po razvoju dramske umjetnosti. Štoviše, kazališna djela donose nam osvrte na događanja u društvu. Povijesne su drame predstavljale glavni dio Shakespearovog opusa. Tekstovi  su često vrlo dvosmisleni. Cenzura postoji, ali nije tako oštra. Veliki broj kazališnih djela radi se po narudžbi, dok mnogi tekstovi nastaju „u hodu“, poput današnjih sapunica. Često jedan autor započne, a nekoliko ih se promijeni do završetka pisanja djela i njegova postavljanja na pozornicu.

Polako se širi raznolikost dramskog slobodnog stiha. Također nestaje stari sustav glumačke gestikulacije i stvara se sve veća razlika između glume i njezina tumačenja. Dolazi do razvoja glumačkog profesionalizma i nemali broj uloga pisan je za točno određene glumce. Isto kao što postoji suradnja među autorima, prisutno je i međusobno rivalstvo među dramatičarima, njihovim pokroviteljima tako i među samim kazališnim grupama. Postojale su dječačke družine i družine odraslih.

Glumci su se često selili iz jedne družine u drugu, a družine su se povremeno spajale. Kazališta su popularna mjesta za „vidjeti i biti viđen“. To vrijedi za sve slojeve društva. Bitno je da se narod zabavlja.

„Možemo pretpostaviti da su kazališta, premda velika i velebna, utočišta naučnika i studenata prava kao i odličnijih osoba, bila bučna i smrdljiva i redovito poprišta svađa, poput susjednih krčmi i kupleraja. A bili su doslovce susjedi: Rose Theatre, tik uz Globe, podignut je u temeljima javne kuće.“

No, najveći neprijatelj kazalištu je – kuga, bolest koja na duže vrijeme zatvara njihova vrata. 

Umjetnike financira plemstvo. Od velike je važnosti imati što utjecajnijeg pokrovitelja. Popularnost i ugled donose imanja, izlaz iz loše ekonomske situacije kao i plemićke titule i grbovnice. S takvim načinom života, u takvom podneblju i sam Shakespeare nije si mogao dozvoliti biti izuzetak. Uz majstorstvo u drami i pjesništvu pokazao se i kao dobar poslovni čovjek. Upravo o svemu ovome, ali i mnogo više priča zanimljiva knjiga – “Shakespearovo doba”.

Sir John Frank Kermode britanski književni kritičar rođen je na otoku Man, smještenom u sjevernom irskom moru. Završio je srednju školu Douglas , a studirao je na  Liverpoolskom sveučilištu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata služio je u Kraljevskoj mornarici, većinom smješten na Islandu.

Surađivao je u pisanju „vodiča“ o piscima, filozofima i drugim teoretičarima koji su oblikovali intelektualno ozračje dvadesetog stoljeća. Predavao je englesku književnost na University College London, Cambridgeu, Harvardu,Columbia Univesityu, a počasne doktorate dobio je na sveučilištima Liverpool, Newcastle, Yale, Wesleyan, Chicago, Sewanee i Amsterdam. Počasni je član Američke akademije  znanosti i umjetnosti , a član je i British Academy i Royal Society of Literature. Naslov viteza stekao je 1991. godine.