box_artIcewind Dale II je RPG izdan 2002. godine kao nastavak Icewind Dalea. Razvijao ga je isti Black Isle tim pod Interplay Entertainmentom. Nastavak je zadržao sve karakteristike prvog dijela.

iscreen1Naziv: Icewind Dale II
Platforme: Windows
Izdavač: Interplay
Razvojni studio: Black Isle Studios
Godina
: 2002.
Žanr
: RPG
Multiplayer
: da, kooperativni za do šest igrača

Icewind Dale II je RPG izdan 2002. godine kao nastavak Icewind Dalea. Razvijao ga je isti Black Isle tim pod Interplay Entertainmentom. Nastavak je zadržao sve karakteristike prvog dijela.

Nalik jedinici, setting je uređen prema poznatom Forgotten Realms settingu igre Dungeons & Dragons, a radnja je smještena u regiju Icewind Dale. Igrač generira tim plaćenika koji se pridružuje obrani grada Targosa, prvoj postaji u razotkrivanju pozadine iza sukoba Ten Townsa, alijanse gradova Icewind Dalea.

iscreen2Icewind Dale II isprva je trebao zadržati pravila stare edicije i biti baziran na izvornom Infinity Engineu međutim, nakon promjena koje su unijeli Baldur’s Gate II i Planescape: Torment u Infinity obitelj, Icewind Dale se povukao za promjenama i upoznaje igrača s novim, poboljšanim sučeljem, izmijenjenim Infinity Engineom i mehanikom igre preuređene prema trećoj edicije D&D-a te novom izometričnom grafikom i podržanim rezolucijama do veličine 2048×1536. Najvažnije promjene tiču se, jasno, mehanike igre i izrade likova gdje je sadržaj iz jedinice minoran spram nastavka. Igrač izgrađuje početni tim plaćenika i već prema dobro utabanim metodama kreira svakog lika posebno i detaljno, od klase i rase preko boja i glasa, vještina i magije do imena i avatara. Nove rase i njihove zanimljive varijacije proširene su do brojke 20, te je ponuđeno 12 klasa s različitim dodatnim varijacijama. Distribucija atributa, sposobnosti i različitih dodatnih opcija poput čarolija ili alignmenta sada je bliskija pravoj D&D igri te je općenito pregled lika, mehanike igre i njezinih svrha čistiji, djelomično i zato što je u izbornicima moguće pristupiti većem broju informacija o samom D&D-u. U načelu, Icewind Dale 2 je svojim dizajnom prilično friendly igračima koji se s D&D-om nikad nisu susreli.

iscreen3U skladu s pravilima prijašnjih igara, likovi za uspješno izvršene zadatke i borbe dobivaju XP i napreduju po razinama. Razvijanje likova u Icewind Dale II također je pristupačnije jer se radi o intenzivnijoj selekciji različitih bodova i sposobnosti. Borba je u maniri prošlog nastavka jednako intenzivna i većina zahtijeva taktički pristup, te najmanji pogrešni potezi mogu rezultirati potpunom propašću. Zadržane su različite opcije koje omogućuju dizanje i spuštanje težine prema jednostavnom principu oslabljivanja protivnika i micanja različitih sankcija, pa je tako igra na nižim razinama znatno brža i agresivnija, puno bliža hack & slashu kojim teži biti, dok na višim razinama se znatno više vremena provodi u inteligentnom taktiziranju. Iskustvo ipak najviše ovisi o timu koji je složen, a zbog iznimne versatilnosti moguće je eksperimentirati u nedogled, koliko se već kome hoće. Vrijedi spomenuti da se Icewind i dalje oslanja na ojačavanje likova kroz looting, što ovisno o rastu težine borbe i prolasku kroz radnju rezultira postepenim gomilanjem odlične opreme.

iscreen4Icewind Dale II moguće je posebno pohvaliti, nastavljajući se na prošli dio, za informacije o baštini Icewind Dale regije, a poseban je naglasak stavljen na obogaćivanje oružja i predmeta. Svaka iskoristiva stvar u igri iza sebe ima povijesnu pozadinu, a neke ideje i priče koje su osmišljene oko različitih predmeta dosežu i epske proporcije, zbog čega Icewind Dale, ako jedno radi dobro, to je element lootinga uz pomoću kojeg se otkriva iznimna količina zanimljivosti. Uz dugačko vrijeme igre, mnoštvo zanimljivo dizajniranih prostora i ponovno odličnog OST-a Jeremya Soulea, sitnice i detalji daju Icewind Daleu posebnu, makar ograničenu čar.

iscreen5Ograničenu, jer dok je prvi dio imao još kakvu-takvu skromnu ali urednu priču i istraživost, Icewind Dale II je gotovo pa nema. Uvodni dio igre čini se obećavajuće bogatijim, no zatim počinje iznimno linearno i istraživački skromno klanje protivnika i fokus pada isključivo na borbu. Makar je istina da su za nastavak i povećali broj različitih relativno jednostavnih zagonetki koje su igrači zahtijevali, negativna strana je što igra, uz loš pathfinding koji je jedinica imala besprijekoran, ima niz kritičnih bugova koji su igrače u ono vrijeme na više načina sprječavali da uopće završe igru. Jeftina priča i opći manjak sporednih questova gura igrača iz jedne ledene doline u drugu, a razlozi za motivaciju i uopće nastavak vjerojatno će postepeno opadati. Icewind Dale je tako isključivo za looting i borbu, no zbog relativno sporog tempa i duljine same igre mnogi bi mogli osjetiti sirovu hladnoću naslova. Uz to, mnoge vještine koje likovi posjeduju potpuno su nevažne, a karizma je u dijalogu iskorištena tek nekoliko puta. Realno gledano, igru je pri gotovo identičnom iskustvu moguće proći reduciranjem svih statistika karizme (izuzev ako neka klasa isto zahtijeva) i pumpanjem drugih statistika. Nije iskorišten niti alignment niti neke druge sitnice poput snalaženje u divljini koje su se zapravo namještale pri kreiranju lika i na kojima su neupoznati igrači mogli izgubiti beskrajno vrijeme podešavajući, da od toga ne bi imali ništa.

iscreen6U konačnici, Icewind Dale II je solidan nastavak solidnog serijala koji neće odgovarati zaljubljenicima u adventuring i exploring. U pravilu se radi o naslovu čiste sedmice koji svoj posao odrađuje solidno, a opet nije vrh vrhova. Na kraju priče, sami kreatori igre rekli su da je igra sasvim ok, ali da nisu bili ničime posebno oduševljeni dok su je radili.