drevni_misterijiPredstavljamo još jednu zanimljivu knjigu u izdanju Mozaik knjige. Danas je riječ o “Drevnim misterijima” autora Petera Jamesa i Nicka Thorpea.

drevni_misterijiNaslov knjige: Drevni misteriji Autori: Peter James i Nick Thorpe
Godina izdanja: 2009.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 19×24 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 672
Prevoditelj: Predrag Raos
Jezik originala: engleski

Tijekom godina su mnogi događaji u povijesti ostali neobjašnjeni; dijelom zbog nedostatka izvora, dijelom zbog loše usmene predaje ili jednostavno zbog čudnih i neobjašnjivih stvari koje su ostale zapisane u vremenima prije nas.

Povjesničar Peter James i arheolog Nick Thorpe, autori knjige „Drevni misteriji“ u izdanju Mozaik knjige, ovom su problemu pristupili vrlo ozbiljno. Uz pomoć lingvista, egiptologa, knjižničara, arheologa, matematičara, novinara, antropologa i mnogih drugih znanstvenika rasvjetljavaju misterije – jedan za drugim.

Raspon tema poprilično je velik. Tako ćete, kroz više od šest stotina stranica, čitati o Uskršnjim otocima, Mayama, Sfingama, Orionu, Izgubljenoj legiji, Amazonkama, Kralju Arturu  i slično, ali i stvarima koje su na prvi pogled samo fikcija poput Atlantide, Tezeja i Minotaura, Tutankhamonove kletve, o danu kada je Sunce stalo…

Svi su misteriji kategorizirani i podijeljeni u sljedeća poglavlja: Izgubljene zemlje i katastrofe, Promatranje neba, Graditeljska čuda, Zemljani likovi, Putnici i otkrića, Legende i povijest, Podvala? i Arheologija i nadnaravno. Knjiga je ilustrirana i sadrži grafikone, simbole, čak i planove gradova iz teksta (poput Atlantide), ali i fotografije autentičnih mjesta, predmeta ili osoba.

Tako se primjerice u poglavlju “Izgubljene zemlje i katastrofe” govori o padu civilizacija koje su po svom razvoju, kulturi ili načinu života odskakale od ostatka tadašnjeg svijeta. Tu nailazimo na Atlantidu, koja se detaljno analizira, ne samo što se tiče pada, nego i nastanka i postojanja ili pak gradove Sodomu i Gomoru koje autori proučavaju s povijesne i arheološke strane.

U “Promatranju neba” možete čitati o tajni Oriona gdje se analizira teorija da je raspored egipatskih piramida na karti zapravo slika sazviježđa, ali i o brojnim drugim misterijima vezanim uz nebo.

“Graditeljska čuda” knjizi daju arhitektonsku notu te govore o najtajnovitijim principima izgradnje zgrada ili kipova poput piramida, Sfinge, kipova na Uskršnjem otoku…

Odlučite li čitati “Zemljane likove” imat ćete priliku proučiti Glastonburyjsku spiralu, labirint pokraj Tintagela (koji se osamnaest godina prije svog otkrića našao u snu Geofferyja Russela) ili Somersetskom zodijku koji je zapravo nacrtan na zemlji pomoću brežuljaka, rijeka, riječnih korita s promjerom od nekih petnaest kilometara.

„Putnici i otkrića“ donosi priče o Izgubljenoj legiji koja je navodno posljednja legija Rimskog carstva te njenom misterioznom nestanku. Također ćete biti u prilici čitati o Vikinzima i njihovom posjetu Americi davno prije Kolumba.

U poglavlju „Legende i povijest“ autori prezentiraju osobe koje su i jedno i drugo. Osvrću se na neuhvatljive Amazonke, Robina Hooda i mnoge druge.

Volite li zavjere, posebno će vam se svidjeti poglavlje „Podvala?“. U njemu se opisuju krivotvorine koje su gotovo uspjele promijeniti smjer povijesti, kao što su piltdownski čovjek ili grob kralja Arthura.

Nakon podvala i zavjera, knjiga je zapečaćena još jednim poglavljem koje obiluje misterioznošću: „Arheologija i nadnaravno“. U tom, osmom poglavlju, naići ćete na Tutankhamonovu kletvu koja je lagano ubijala sve osobe koje su sudjelovale u otkrivanju groba rano umrlog faraona i još nekoliko vrlo zanimljivih slučajeva.

Sam pristup temama u knjizi vrlo je šarolik. „Drevni misteriji“ nisu pisani na način da autori iznose svoje stajalište o određenom misteriju, nego su, primjerice, starijim misterijima u knjizi pristupili vrlo analitički. Prvo se ispriča „službena priča“ popraćena izvorima uz lagani kritički osvrt. Nakon toga se ista priča prouči s nekoliko različitih kuteva, poput arheologije, povijesti ili jednostavno logike.

„Noviji“ misteriji su uglavnom pisani u obliku malo bogatijeg novinskog članka koji se proteže preko deset do petnaest stranica. Taj način pristupa ostavlja dovoljno prostora da sam čitatelj obogaćen informacijama donese vlastiti zaključak o određenoj temi.

Sam stil pisanja poprilično odudara od čistog slaganja činjenica i pozivanja na iste. Miješajući činjenice s pričama, kritikom, pitanjima i odgovorima, “Drevni misteriji” je knjiga koja se može čitati kao edukativno, ali i zabavno djelo.

Problem ponekad zna biti širok opseg informacija koje su u svojoj širini nedovoljno objašnjene. Budući da je tekst poravnan u stupcima koji naginju ka sredini knjige, vanjski rubovi stranica su i više nego dovoljni kao mjesta za fusnote koje bi riješile ovaj problem, ali fusnota u ovoj knjizi nema. Ovaj propust neće biti ključan za samo rasvjetljavanje misterija, tako da možete poprilično dobro shvatiti o čemu se piše uz preskočen paragraf ili dva.

No, želite li određeni misterij shvatiti u njegovoj punoj veličini, što u tom slučaju obuhvaća analizu izvora i povezivanje istih, uz čitanje knjige vam preporučujem Google. Ovo nije česta pojava, ali stil pisanja je takav da brzo zainteresira čitatelja, vrlo mu jednostavno prezentira obilje raznolikih informacija pa rupe u shvaćanju određene priče znaju biti vrlo frustrirajuće.

“Drevni misteriji“ je knjiga koja na prvi pogled izgleda kao ukras u kabinetu profesora povijesti, no kada zavirite unutra, shvatit ćete da guta sate i budi maštu te ćete je u svakom slučaju iz ruke ispustiti pametniji.

Peter James je profesionalni pisac, specijaliziran za staru povijest i arheologiju. Studirao je na birminghamskom i londonskom Sveučilištu, a sebe zove „generalistom za drevni Bliski istok i Sredozemlje“. Objavio je mnoštvo članaka o drevnoj tehnologiji, kronologiji i povijesti znanosti te je glavni autor vrlo kontroverzne knjige Centuries of Darkness.

Dr. Nick Thorpe, arheolog specijaliziran za pretpovijest, studirao je na Sveučilištu u Readingu i Londonu, a trenutačno je docent arheologije na King Alferd’s Collegeu u Winchesteru. Kao voditelj istraživačkih projekata u Britaniji i Danskoj, objavio je mnoštvo članaka o poljodjelstvu, metalurgiji, astronomiji i pretpovijesnom društvu u brojnim knjigama i časopisima, a osim toga je i suautor knjige Centuries of Darkness.