snape150

Pročitajte poslijednji u nizu od tri članka o profesorima Obrane od mračnih sila iz serijala Harry Potter: Dolores Umbridge, Severus Snape i Amicus Carrow.

doloresPosljednja tri profesora Obrane od mračnih sila bili su pravi pakao za učenike. Prva u nizu, na Harryjevoj petoj godini bila je Dolores Umbridge. Kako Dumbledore na vrijeme nije uspio pronaći profesora za to mjesto, tadašnji ministar magije Cornelius Fudge je namjestio svoju višu podtajnicu na to mjesto. 

Ništa u političkoj i profesorskoj karijeri te žene nije bilo pozitivno, zbog čega je i do kraja života odležala u Azkabanu. Ta niska, zdepasta vještica, zaljubljena u mačke i izgleda koji je podsjećao na žabu bila je, jednostavno, zla. Kao viša podtajnica sudjelovala je u ispitivanju Harryja Pottera za neovlaštenu upotrebu magije protiv dementora, iz čega se Harry izvukao pomoću Dumbledorea. Na kraju se ispostavilo da je sama Umbridge poslala te dementore na Harryja. 

Kao profesorica Obrane od mračnih sila nije bila puno uspješnija. Radila je više kao špijun za Ministarstvo nego kao profesorica Obrane.  Osim što je bila izrazito bezobrazna i nekompetentna učiteljica, radila je po strogo propisanom programu Ministarstva magije što je u godini kad su učenici polagali ČASove i OČI poprilično užasna okolnost.  Vjerovala je da je teorijsko znanje mnogo važnije i da ne bi trebali podučavati primjenu magije, budući da se panično bojala da Dumbledore u Hogwartsu tvori  vojsku učenika koji će srušiti Ministarstvo magije. Jesam li spomenula da je Dolores slovila kao inteligentna žena? 

Svatko tko bi na satu prigovorio ili odgovorio bez dizanja ruke bio je kažnjen, između ostalog, Harry je morao u vlastitu nadlanicu urezivati riječi Ne smijem lagati, tako da ih je nebrojeno puta ispisao vlastitom krvlju. Ta njena tiranija dovela je do toga da postane i Velika inkvizitorica Hogwartsa. Tako je, naime, nadgledala druge profesore i procjenjivala njihov rad što je profesoricu Proricanja sudbine stajalo živčanog sloma. Između ostalog njeni dekreti su odraničavali okupljanje učenika u skupine od više od troje ljudi (tj. za svaku takvu skupinu su trebali njeno odobrenje) što je uključivalo i metlobojske skupine; kad je Harry dao intervju o povratku Voldemorta, Umbridgeova je ukinula časopis i zabranila Harryju odlaske u Hogsmeade.

dolores-umbridge-hp6-dvd-480x360-blackberry

Osnovala je i Inkvizitorski odred, čiji su članovi uglavnom bili Slytherini, podređeni Doloresinoj zloj čudi. Tjekom svoje predavačke godine, optužila je Dumbledorea za urotu protiv Ministarstva magije (tj. Dumbledore je preuzeo krivnju na sebe, kada je htjela okriviti Harryja), na što je Dumbledore pobjegao iz Hogwartsa, a Umbridge je preuzela njegovo mjesto. Tada je postala meta brojnih spački od strane Freda i Georgea Weasleya koji tada i napustili školu.  Ostali profesori joj nisu puno pomagali oko problema koji su nastali u školi. Štoviše, mnogi su ignorirali spačke koje su učenici radili po školi samo kako bi joj otežali ravnateljstvo. 

Kad je uhvatila Harryja kako koristi letimrežu, pomislila je da je u kontaktu s odbjeglim Dumbledoreom, pa je na Hermioninu prevaru otišla s Harryjem i Hermionom u Zabranjenu šumu gdje su je napali kentauri  – budući da ih je zvala prljavim zvijerima, mješancima i nižom rasom. Bravo Dolores.

Nakon tih njezinih briljantnih poteza nastavila je raditi u Ministarstvu, a za vrijeme Voldemortove vladavine je radila kao predsjednica Komisije za popisivanje čarobnjaka i vještica bezjačkog podrjetla. Nakon što je rat završio i Kingsley Shacklebolt došao na mjesto ministra magije, strpao je tu poremećenu ženu u Azkaban. Umbrigdje je na filmu utjelovila Imelda Stauton.

snape250Budući da mi je muka više pisat o valjda jednom od najgorih likova koje sam srela u svim knjigama koje sam ikad pročitala, htjela bi se prebacit na jednog od najboljih likova u književnosti – Severusa Snapea.

Pomalo me i sram ukratko biografirati tako kompleksnog i dobro razrađenog lika pa se unaprijed ispričavam čitateljima ako dovoljno dobro ne približim Snapea kao lika. 

Severus Snape, sin Tobiasa Snapea i Eileen Prince, odrastao je u generaciji s Harryjevim roditeljima, Jamesom i Lily. Kao dječak, živio je u Prelčevu kraju i djetinjstvo provodio s kasnije Harryjevom majkom, Lily Evans. Uvijek neobičnog izgleda bio je odbacivan od strane druge djece, čak i kad je došao u Hogwarts. Završio je u Slytherinskom domu, te od samog početka na meti Jamesa Pottera i Siriusa Blacka, sa neugodnim nadimkom Cmizdrus. Dvojac, uz podršku Remusa Lupina i Petera Pettigrewa je nerjetko Snapea mučio i maltretirao, a jedina podrška mu je bila Lily Evans, dok se nije počeo družiti s Luciusom Malfoyem i više zalaziti u mračniji dio magije. Bio je član Slugovog kluba, kluba za miljenike profesora Slughorna zbog svoje vrsnosti u izradi čarobnih napitaka.  Družio se s Averyjem i Mulciberom, kao i s Luciusem Malfoyem i Bellatrix Black, s kojima se kasnije pridružio Lordu Voldemortu tj. Smrtonošama.

Tokom godina je razvio averziju prema Griffindorima zbog konstantnog mučenja Jamesa Pottera i Siriusa Blacka. Između ostalog dvojac je jednom prilikom navukao Snapea da dođe u Vrištavu daščaru dok je Lupin bio u fazi preobrazbe u vukodlaka što je umalo Snapea stajalo života. Na kraju mu je život spasio upravo James Potter, no Snape mu nikad nije na tome bio zahvalan budući da je smatrao da je James priskočio u pomoć samo od straha od kazne. Ali između ostalog i zato što je bio zaljubljen u Lily Evans, koja je kasnije postala Jamesova žena.

Snape je bio vrstan čarobnjak. U svoju knjigu čarobnih napitaka je pisao upute kako što bolje spraviti napitak, sam je izumio neke od jačih čarolija kao npr. Sectusempru, koja je uzrokovala duboke posjekotine na neprijatelju. Između ostalog imao je i Oklumenciju u malom prstu, što je u kasnijim godinama poslužilo da zatvori svoj um pred Voldemortom.

harry-potter-and-the-deathly-hallows--severus-snape-wallpapers_29492_1440x900

U prvom čarobnjačkom ratu bio je na strani smrtonoša, te Voldemortu otkucao proročanstvo o tome kako će se roditi dijete koje će ga zauvijek uništiti. Voldemort je odlučio ubiti Jamesa, Lily i Harryja Pottera. Snape je očajnički molio Dumbledorea da sakrije Pottere i bio je spreman dati sve zauzvrat. Molio je i Voldemorta da poštedi Lily u zamjenu za živote njezinog muža i djeteta, Voldemort je zbog toga ponudio Lily da se makne, da će ju poštediti, a budući da nije htjela, ubio ju je. Dumbledoreu je obećao vjernost u zamjenu za zaštitu Pottera i tada je počeo raditi kao dvostruki agent, odstupio je iz Smrtonoša (ne u potpunosti), te se priključio radu Reda feniksa.

Između dva rata, radio je kao profesor Čarobnih napitaka i pomagao je Dumbledoreu da zaštiti Harryja. Bio je i predstojnik Slytherinskog doma. Svake godine se bezuspješno prijavljivao za posao profesora Obrane od mračnih sila, no Dumbledore ga je redovno odbijao. Kao profesor Napitaka je svoj posao obavljao strogo, ali korektno, te su učenici od njega mogli zbilja mnogo naučiti. 

Kada je Harry došao u školu, počela je Snapeova zadaća da pomogne zaštititi dječaka, iako mu je Harry od prvog dana bio mrzak. Tokom Harryjevog školovanja, Snape ga je nekoliko puta spasio i unatoč tomu uspio prikriti Voldemortu svoju odanost Dumbledoreu i Redu feniksa.

snape1Nakon Voldemortova povratka, Snape je po Dumbledoreovu nalogu opet otišao k Voldemortu i ponovo postao dvostruki agent. Ubrzo nakon toga, na Harryjevoj šestoj godini Snape počinje predavati dugo željenu Obranu od mračnih sila budući da se na mjesto predavača Čarobnih napitaka vratio Horace Slughorn. Kao profesor Obrane bio je jednako strog kao i profesor Napitaka.

Iste godine je u dogovoru s Dumbledoreom, pristao napraviti Neprekršivu zakletvu s Narcissom Malfoy. Time se Snape obavezao da će ubiti Dumbledorea ako Draco Malfoy ne bude uspješan u tome. Tako je i bilo, na kraju Harryjeve šeste godine školovanja, u bitci na astronomskoj kuli, Snape je ubio Dumbledorea. Dumbledore je bio otprije ozljeđen kletvom na prstenu Marvola Gaunta i smrt mu je bila neizbježna.

amicusNakon Dumbledoreove smrti Snape je zasjeo na mjesto ravnatelja Hogwartsa. U to vrijeme Obranu je predavao Amicus Carrow, smrtonoša, koji nije predavao Obranu od mračnih sila, već same Mračne sile. Neoprostive kletve su bile redovito na dnevnom redu, i ne da su ih samo uvježbavali, već su ih morali vježbati na drugim učenicima. Carrow i njegova sestra su na kraju bitke za Hogwarts završili doživotno u Azkabanu.

Što se tiče Snapea, u bitci za Hogwarts je pobjegao iz dvorca, te ga je na kraju Voldemort ubio iako mu je bio „vjerni sluga“.

Na filmu je Snapea utjelovio odlični Alan Rickman koji je od početka nadograđivao svoj lik pomoću J.K.Rowling.  Alan se čini kao idealna osoba koja bi utjelovila Snapea, sa svojim dubokim glasom i uzvišenim držanjem. Vjerujem da će Snape biti Alanu jedna od zapamćenijih uloga. Amicusa Carrowa je utjelovio Ralph Ineson, no nije imao pretjerano mnogo prostora na filmu da dovoljno dobro prikaže svoju ulogu.

Ralphineson