udaViše o izvrsnoj enciklopediji “Čuda i zagonetke našeg svijeta” u izdanju Mozaik knjige pročitajte u recenziji koja slijedi.

udaNaslov knjige: Čuda i zagonetke našeg svijeta
Godina izdanja: 2007.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 28 x 22 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 432
Prevoditelj: Branka Kovačić
Jezik originala: engleski

Više od osamdeset čudesnih i veličanstvenih mjesta diljem svijeta. Pet stotina prekrasnih fotografija, povijesnih ilustracija i zemljovida. Sve to na impresivne 432 stranice pružit će vam enciklopedija “Čuda i zagonetke našeg svijeta” u izdanju Mozaik knjige.

U šest opširnih poglavlja predstavljena su predivna mjesta na Zemlji. Neka od njih oblikovala je priroda, neka je sagradio čovjek, neka žive još samo u legendama, ali svima im je zajedničko da pred njihovim postojanjem ostajemo zadivljeni i želimo odgovore na mnoga pitanja.

Upravo u tom pokušaju, ova enciklopedija svakom poglavlju pristupa vrlo cjelovito i informativno, zastupajući činjenice koje su važne za određenu tematiku. Tako se ponegdje dotiče geoloških i povijesnih početaka, arheoloških nalaza i povijesnih osoba, flore i faune, mitova i priča… A na kraju knjige, podijeljena na istoimena poglavlja, još se ukratko opisuju više od 280 zanimljivih mjesta i krajeva poredanih po abecedi.

Prvo poglavlje pod nazivom „Naš jedinstveni planet“ predstavlja više-manje poznata područja na Zemlji od Mont Blanca i Grand Canyona do Krakataua, Petrified Foresta, Rainbow Bridgea, rasjeda San Andreas, meteoritskog kratera u ravnici uz Canyon Diablo… Članak o svakom od navedenih mjesta sadrži opis njihova postanka, zemljopisne pojedinosti, fotografije i crteže, kao i razne zanimljivosti.

Tako se npr. u tekstu o Mont Blancu spominje i poznati “Otzi”, čovjek iz leda, star više od 5000 godina, dok se u tekstu o Monument Valleyu – Dolini spomenika ukratko opisuju Navajo i Hopi indijanci.

U slijedećem poglavlju “Vječni spomenici” govori se o građevinama koje je čovjek gradio tijekom svoje duge povijesti, a one su odoljele vremenu i postale podsjetnik prošlosti. Tako će vas, uz zanimljive tekstove, predivne fotografije odvesti do crvenog maurskog grada Alhambre, Mont-Saint-Michela – malenog otočića s tvrđavom i crkvom uz koji se vežu mnoge legende kao i ona da je na njemu sahranjen Julije Cezar u zlatnom lijesu. 

Saznat ćete i nešto više o bajkovitom dvorcu kralja Ludwiga II –  Neuschwansteinu po kojem je Walt Disney nacrtao dvorac za Trnoružicu. Osim o Delfima, Mikeni, palači u Knossosu i raznim mitovima vezanim uz njih, u ovom poglavlju upoznat ćete i Aju Sofiju, Petru, Samarkand, Taj Mahal, Angkoru, zabranjeni grad Gugong…

Treće poglavlje „Vodeni svjetovi“ pobliže nam predstavlja velike rijeke kao što su Nil i Ganges, podvodne grebene Galapagosa, fjord Milfordsound, Sargaško more – more morske trave, slapove Iguazu, Strokku gejzir na Islandu… Isto tako, moći ćete pročitati više o životinjskom i biljnom svijetu, stanovnicima i značaju kojeg ta područja imaju za ljude.

„Zagonetke i simboli“ pričaju o ljudskim tvorevinama koje nisu umjetnička djela u današnjem smislu, nego su to najčešće bila kultna mjesta, planirana prema strogim, predajom sačuvanim, pravilima. Neka od njih koja se spominju u ovom poglavlju su: brežuljak kod Cerne Abbasa u Dorsetu sa svojim gorskim divom velikim 55 metara, nezaobilazni Stonehenge i Uskršnji otoci, brežuljkasti grobovi i kameni spomenici kod Carnaca, katedrala Notre-Dame, zagonetne ruševine u Zimbabveu, Uluru – stijena u srcu Australije, umjetni brežuljci u Sjevernoj Americi u obliku čovjeka ili životinje koji se nalaze između Velikih jezera i Meksičkog zalijeva, ali i labirinti kao slikovni simboli koji se pojavljuju istodobno u raznim krajevima na Zemlji.

Peto poglavlje pripada „Bezvremenskim krajolicima“ koji su nedirnuti prolaznošću i izgledaju kao da je vrijeme tu stalo. A neki od njih su: golemi krater na vrhu vulkana Haleakala na havajskom otoku Mauiju, Ararat i legenda o Noinoj arci, Kašmirska dolina koju nazivaju Rajskim vrtom na Zemlji, Himalaje i njihov zagonetni snježni čovjek…

Zadnje poglavlje „Legendarna carstva“, kako i samo ime kaže, govori o mjestima i carstvima iz legendi. Gdje je Kamelot i Avalon? Jesu li postojali El Dorado i Atlantida? Tko stoji iza azijske utopije Shangri-La? Koji je dvorac bio Hamletov dom?

“Čuda i zagonetke našeg svijeta” je jedinstvena i predivna enciklopedija koja nema rok trajanja. Jednom kupljena, zasigurno će se prenositi s koljena na koljeno. Ona će vas obogatiti i pružiti vam znanje ne samo o povijesti i zemljopisu, nego o narodima i osobama, legendama i mitovima. Obilje informacija bit će štivo za više mjeseci, crteži i predivne fotografije mamit će vas na dugo proučavanje, proširit će vaše znanje o općoj kulturi.

Jedno je sigurno – dok god je u vašem vlasništvu, vraćat ćete joj se iznova i iznova ponoviti pročitano. Ova enciklopedija je odličan ulog u vaše znanje, ali i vrijedno i bogato naslijeđe onima koji će doći poslije vas.