trg2.jpgKrakow je grad na jugu Poljske u centralnom djelu Europe. Prema svojem smještaju, pogledamo li na kartu Europe, primjećujemo kako se Krakow smjestio u samom centru Europe! Danas je najpoznatiji po koncentracijskim logorima i getoima iz 2. svjetskog rata. Međutim, Krakow ima povijest puno stariju i zanimljiviju od one iz 20. stoljeća.

Krakow je grad na jugu Poljske u centralnom djelu Europe. Prema svojem smještaju, pogledamo li na kartu Europe, primjećujemo kako se Krakow smjestio u samom centru Europe! Danas je najpoznatiji po koncentracijskim logorima i getoima iz 2. svjetskog rata. Međutim, Krakow ima povijest puno stariju i zanimljiviju od one iz 20. stoljeća.

 

Danas ovaj grad nosi mnogo nadimaka poput “Kraljevski grad”, “grad stotinu crkava”, “Poljska meka” i “glavni duhovni grad Poljske”. Kao i mnogi europski gradovi koji vuku povijest još iz starog vijeka, Krakow je nastao spajanjem mnogih manjih gradova koji su nastali jedan do drugoga, uglavnom spajanjem brda Krakus i Wanda. Tako imamo današnji Rynek Główny, glavni trg u starome gradu, koji je u centru Krakowa, utvrđeni kraljevski dvorac na brdu Wawel koji je svojevremeno funkcionirao kao manji gradić, te četvrt Kazimierz, u prošlosti židovski grad, danas četvrt koja je u 2. svjetskom ratu pretvorena u geto. Te tri jezgre čine turističku srž Krakowa. Kroz cijeli grad protječe rijeka Wisla koja igra ulogu u priči o zmaju.

 

Povijest Krakowa počinje još u 7. stoljeću, a u 10. stoljeću otkriven je najstariji opis Krakowa kojeg je napisao Ibrahim ibn Jakub. Do današnjeg dana, Krakow je prošao niz političkih, gospodarskih i turističkih promjena, ali je uvijek bio centralno mjesto krunidbe poljskih kraljeva dok je bilo kraljeva za krunidbu.

 

trg2.jpgJezgra starog grada je ujedno i glavni trg Krakowa, Rynek Główny, koji je napravljen u obliku četverokuta sa stranicama od 200 metara, što znači da je površina Trga oko 40000 m2 (površina Trga bana J. Jelačića je oko 7000m2). Trg potječe još iz srednjeg vijeka, gotovo cijeli trg sa svojim građevinama očuvan je do današnjeg dana. U samom središtu trga nalazi se Sukiennice, zgrada koja je u prošlosti služila kao tekstilno trgovačko mjesto, a danas je dio Nacionalnog muzeja, dok se u podnožju i danas nalaze štandovi sa suvenirima i krznom. Odmah do nje nalazi se usamljena kula koja je ostatak Vijećnice koja je uništena u 19. stoljeću; crkva sv. Aldaberta, te crkva sv. Marije, poznatija kao bazilika. Cijeli trg okružen je nizom boljih restorana, pivnica i pubova. Samim trgom dominiraju 2 tornja koja imaju zanimljivu priču iz doba Turaka.

 

trg1.jpgU prošlosti, na svakom se tornju nalazio po jedan čuvar koji je pazio na okolicu grada i prema potrebi mogao dignuti uzbunu u slučaju neprijateljske vojske. Tako se dogodilo da su Turci došli do grada, a dežurni čuvar ih je uočio i podigao uzbunu, što je tada bilo puhanje u trubu. Turci su ga odmah otkrili te ga pogodili strijelom u grlo što je prekinulo „alarm“ na pola. Iako dovoljno da se stanovnici Krakowa pripreme na obranu, Turci su poharali grad i spalili dobar dio. Danas, na uspomenu tom čuvaru, na svaki puni sat na taj toranj izlazi pjevač koji pjeva lovački zov i prekida ga u pola pjesme. Na svaki puni sat cijeli trg i njegova okolica utihnu, prestanu sve glazbe i  reklame i cijeli grad sluša lovački zov.

 

Drugo upečatljivo odredište je svakako Kraljevski dvorac na brdu Wawel, u čijem podnožju se nalazi Zmajeva špilja.

 

smok.jpgLegenda kaže kako je u doba kralja Kraka živio zli zmaj Smok Wawelski koji je redovito palio polja i radio veliku štetu po kraljevstvu. Kako bi primirio zmaja, kralj se dogovorio da se zmaju žrtvuju djevice iz sela i zmaj ih je puštao na miru. Međutim, jednog je dana ponestalo mladih djevica i na red je došla kćerka samog kralja. Kralj to naravno nije bio spreman dopustiti te je ponudio ruku svoje kćeri (djevice) onome tko ubije zmaja. I kako priča obično biva: mnogi vitezovi, junaci i plemići su pokušavali i pokušavali i svi su izginuli dok se nije pojavio jedan siromašni mladić koji je nagovorio nevoljkog kralja da mu dopusti ubiti zmaja. Kralju se nije svidjela ideja kako će jedan siromašni seljak oženiti njegovu kćer, ali kako nije vjerovao da će uspjeti, dopustio je mladiću da pokuša. Mladić je pred zmajevom spiljom zmaju ostavio ovcu napunjenu sumporom. Proždrljivi zmaj je pojeo ovcu i progutao mamac te zbog sumpora jako ožednio. Kako je pored njegove pećine tekla rijeka Wisla zmaj se nagnuo nad rijeku i pio i pio dok nije popio pola rijeke. A svi znamo što se događa kada sumpor i voda dođu u doticaj. Ne dolazi do sumporne kiseline kao što se danas vjeruje, već se zmajevi napuhnu i eksplodiraju. I tako je Smok Wawelski umro od ruke siromašnog seljaka koji je oženio kraljevu kćer i živjeli su sretno do kraja njihovih života. Danas pred ulazom u pećinu stoji brončana skupltura zmaja od 6 nogu koji riga vatru svakih 5 min ili ako se pošalje SMS poruka „SMOK“ na broj 7168.

 

wawel.jpgWawel je brdo koje se smjestilo uz samu rijeku Wiszlu, a od 11. do 17. stoljeća je bila prijestolnica svih poljskih kraljeva. Kako je prolazila kroz razne vlasti i razdoblja, dvorac i njegove zidine su bile konstantno nadograđivane pa tako danas možemo razaznati 3 sloja obrambenih zidina. Cijeli kompleks dvorca je mogao, i vjerojatno jest, funkcionirati kao mali gradić. Dvorac su poharala 2 veća požara tako da je današnji kraljevski dvor renesansna rekonstrukcija srednjovjekovne rezidencije kraljeva. Dvor ima 3 kata i arkadno dvorište, a zanimljivo je kako je svaka soba imala ulaz samo sa hodnika izvana. Sobe nisu bile spojene međusobno; ako ste htjeli iz jedne sobe u drugu, morali ste prvo izaći van na hodnik (koji gleda na dvorište) i onda u drugu sobu. A u Krakowu temperature znaju pasti na oko -15°! Zamislite samo kad vam kažemo kako su kralj i kraljica spavali u odvojenim sobama, kralj je imao svoju stražu koja ga je čuvala i usred zimske noći on ide „posjetiti“ kraljicu. Izlazi iz sobe i straža ga prati po hladnoći kroz cijeli vanjski kompleks do njene sobe, gdje straža čeka vani dok „posjeta“ ne završi. Sobe u prizemlju dvora su se uglavnom koristile za poslove: državničke, sudske, političke i sl., dok je prvi kat služio kao smještaj za kralja, kraljicu i njihovu svitu. Na drugom katu su bile sobe za goste i posjetitelje kralja i kraljice. Danas je svaka soba mali muzej za koji se mora kupiti ulaznica kako bi se mogla vidjeti.

 

katedrala.jpgU samom kompleksu nalazila se i katedrala, koja je i danas katedrala Krakowa, a njezini tornjevi dominiraju nad cijelim brdom. Na samom ulazu u katedralu obješene su kosti triju životinja koje su predstavljale čuđenje lokalnog stanovništva. To su kosti mamuta, nosoroga i kita koje je vjerojatno naplavila rijeka Wisla. U toj katedrali je većina poljskih kraljeva okrunjena, a dobar dio njih i pokopan. U samom središtu katedrale nalazi se grobnica sv. Stanislava, biskupa i mučenika, koji je ubijen 1079. prema naredbi kralja Boleslausa Hrabrog. Kralj i biskup su bili u svađi koja je završila presudom prema kojoj je biskup osuđen „da mu se odsjeku udovi“. Prema legendi, navodno je kralj sam ubio biskupa i raskomadao ga, ali čudesno, dijelovi biskupa su se sastavili u jedno tijelo tokom 13. stoljeća. Legenda se nastavlja i nakon njegove smrti te kaže kako niti jedan kralj imenom Stanislav neće biti uspješan i ona se ostvarila za vladavine dvoje Stanislava koji su kraljevali Poljskom. Oba su bila prisiljena odstupiti sa vlasti. 1253. godine grob biskupa Stanislava je kanoniziran i od tada je hodočašće mnogih vjernika.

 

Danas je Krakow veliko turističko središte mnogih zemalja, najviše mladih i studenata koji dolaze dočekati Novu godinu gore, ali svakako preporučamo da ga posjetite u toplijim vremenima kada nije gužva i kada ga možete vidjeti u punom sjaju.

 

 

Literatura:

1. Jan K. Ostrowski, Janusz Podlecki: “Wawel: Castle and Cathedral”, “Karpaty” – Andrej Laczynski, Krakow 2004

2. “Krakow”, Czworka, Krakow