69Hschwang.jpg

Na samom jugu Njemačke smještena je pokrajina Bavarska. Bavarska nije oduvijek bila dio republike Njemačke i tokom povijesti mnoge zemlje su se otimale za njezinu naklonost: Francuska, Austrija i Pruska.

Na samom jugu Njemačke smještena je pokrajina Bavarska. Bavarska nije oduvijek bila dio republike Njemačke i tokom povijesti mnoge zemlje su se otimale za njezinu naklonost: Francuska, Austrija i Pruska. Spletom raznih političkih manipulacija Bavarska je pripojena Pruskoj te je s vremenom nastala današnja Njemačka. Razlog velike popularnosti Bavarske su bila njezina prirodna bogatstva te je i dan danas jedna od najbogatijih pokrajina u centralnom dijelu Europe.

U doba njezine neovisnosti Bavarska je bila kraljevina i njome su vladali razni kraljevi, a vjerojatno najpoznatiji je Kralj Ludwig II. 1864. Ludwig II je kao mlad (18g) došao na prijestolje i od malena pa sve do njegove preuranjene i sumnjive smrti 1886. (kako to već biva s kraljevima) uživao je u pričama, legendama i mitologijama. Danas bismo rekli da je bio fantasy freak a ako danas čudno gledaju na ljubitelje fantasy možete si zamisliti kako je njemu bilo. Iako u prošlosti i mašti, Ludwig je bio izuzetno napredan i suvremen. Tako je u svim svojim dvorcima osigurao tekuću vodu, a u nekima čak i toplu tekuću vodu na svim katovima. Imao je svoj zahod, sustav za pripremu stola za objed kao i mehanizam za automatsko okretanje mesa na roštilju. Napredan, maštovit i mlad kralj, koji je iza sebe ostavio obitelj u dugovima i mnoga nerazjašnjena pitanja.

Pored ostaloga Ludwig je bio i ljubitelj i pokrovitelj umjetnosti. Tako su pod njegovim pokroviteljstvom nastale neke od najpoznatijih Wagnerovih djela u doba kada Wagnera nitko nije htio slušati a kamoli pomagati. Ali Wagner je djeli strast prema legendama kao i Ludwig i zajednička ljubav prema mističnome je stvorila neka od najpoznatijih Wagnerovih djela. A iz Ludwigove ljubavi su stvoreni dvorci.

U bavarskoj se nalazi mnogo dvoraca ali definitivno najpoznatiji su Neuschwanstein, Linderhof, Herrenchiemsee te Hohenschwangau.

Hohenschwangau (1832.)

69Hschwang.jpg

72Hschwang.jpg U Alpama, na pošumljenom brdu između dva jezera, smješten je dvorac Hohenschwangau koji je u 12. stoljeću bio sjedište Lordova Schwangau. Maximilian II, Ludwigov otac, je kupio uševine 1832. i preuredio ih u romantični dvorac. U tom dvorcu je Ludwig II proveo većinu svojeg djetinjstva i ovdje se prvi puta susreo s pričom o Labuđem vitezu Lohengrin te ,kao i njegov otac, počeo je sve više osjećati vezu s Labuđim vitezovima (Knights of Schwangau, Schwan, ger. – labud).

Na prvome katu, među raznim sobama se nalazi i odaja Labuđeg viteza koja je ujedno služila i kao soba za objed. Cijela soba je oslikana muralima koji prikazuju sagu o vitezu Lohengrinu, Labuđem vitezu. Na prvome katu je živjela kraljica, odvojeno od kralja.

73Hschwang.jpg Drugi kat je bio uređen za život i rad kralja i mladih prinčeva. Kraljevska spavaća soba je bila spojena spiralnim stubištem koje je vodilo na kat niže u spavaću sobu kraljice. Najzanimljivija je spavaća soba mladog Ludwiga II koji je inzistirao da spava u „otvorenom“ prostoru tako da je cijela soba oslikana u pejzažnim motivom a strop kao zvjezdano nebo. Na mjestima gdje su zvijezde su bile probušene male rupe u koje su stavljene kristalne cijevi a između stropa i neba su se palile uljanice. Cijev bi prenosila svijetlost i mladi Ludwig je spavao pod svijetlošću zvijezda na „otvorenom“.

Neuschwanstein (1869.-1886.)

07Nstein.jpg Zasigurno jedan od najljepših dvoraca ikad napravljenih, izvor ideje za Disneyev zaštitni znak, te ostvarenje sna za kralja Ludwiga II nije nikada dovršeno.

Odavno pod utjecajem priča i legendi, 13.5.1868. Ludwig II piše Wagneru slijedeće: „Namjeravam nanovo izgraditi stare ruševine dvorca Hohenschwangau podno Pollat Gorge-a u originalnom stilu starih njemačkih tvrđava … mjesto je najljepše koje itko može naći.“

I zaista, mjesto je predivno. Visoko iznad Alpsee jezera, na Labuđem brdu, blizu gromoglasnih voda 45 metara visokog Pollat Gorge-a sagrađen je dvorac Neuschwanstein.

02Nstein.jpg

Dvorac ima 5 katova, građen je u romaneskom stilu koristeći Wartburg dvorac kao model, sa mnogim scenama iz Wagnerovih djela. Zaista pravo oličenje romantičnog srednjovjekovnog dvorca. Unutrašnjost krase razne priče prikazane kroz oslikane zidove, bajke, legende i mitovi, pa tako i saga o Nibelunzima, Parsifalov Gral te mnogi drugi heroji i sage iz Njemačkog srednjeg vijeka. Iako u svakom pogledu dvorac iz mašte, Neuschwanstein je bio i tehnološki napredan. Koristeći snagu potoka koji se obrušava niz brdo dvorac ima osiguranu tekuću vodu na svim katovima. U kuhinji dvorca iznad roštilja se nalazi dimnjak za odvod dima u koji su ugrađene lopatice koje bi se okretale kako je dim prolazio. Lopatice pokreću mehanizam koji okreće meso na tom istom roštilju. Drugim rječima, kralj si je napravio roštilj koji se sam okretao.

Linderhof (1870.-1878.)

26Lhof.jpgNakon posjeta Versaillesu 1867. Ludwig je kupio zemlju oko Linderfhofa i sagradio si mali privatan dvorac. Linderhof je sagrađen u razdoblju između 1870. i 1878. kao počast Savršenoj Monarhiji (Apsolutizmu) koju su uživali francuski kraljevi. Dvorac je izgrađen u složeom roccoco stilu koji podsjeća na vrijeme Burbonske dinastije.

Linderhof je jedini projekt Ludwiga II čije dovršenje je doživio. To je bio privatan dvorac u koji se povlačio na odmor i usamljenost.

Ispred samog ulaza se nalazi terasa s jezerom. U sredini jezera je pozlaćena skupina cvijeća i nimfi a iz njihove sredine izlazi vodoskok koji doseže i do 30m.

Dvorac je također građen na prirodnom potoku čiju snagu je iskoristio za tekuću vodu u cijelom dvorcu.

Malo dalje od dvorca se nalazi Venerina pećina. Ludwig je već tada bio debelo opčinjen Wagnerovim djelima te je odlučio napraviti Venerinu pećinu iz iz Venusberg planine iz Wagnerove „Tannhauser“ opere. Ulazak u pećinu je zatvoren s kamenom koji se otvara na pomoću tajnog mehanizma, a sama pećina je ukrašena i uređena prema scenariju iz opere „Tannhauser“. Pravo fantasy mjesto.

Herrenchiemsee (21.3.1878-…)

57Hchiemsee.jpgJoš jedan dvorac, odnosno projekt mladog kralja Ludwiga II, koji nesumljivo nije znao kuda će s novcima. Dvorac nikada nije dovršen, a kralj je u njemu boravio samo 9 dana.

Herrenchiemsee dvorac je zamišljen kao identična kopija Versaillesa. Godine 1873. kupio je otok Herrenworth gdje je odlučio postaviti „Novi Versailles“. Rekao je: „Bit će hram, gdje ću moći slaviti spomen na Luja XIV.“ Prvi kamen temeljac je postavljen 21.3.1878. Unutar 3 godine gradnja je bila više manje dovršena. 1884. Ludwig je proveo inspekciju dvorca i parka koji je noću bio osvjetljen električnim svjetlom. Dvorac je nedovršen, ali namjerno jer Ludwig je htio učinito samo neke prostorije pogodnima za stanovanje i život.

Slobodno se može reći da je cijeli dvorac sagrađen od mramora i zlata. Prelaskom iz sobe u sobu čuđenje i divljenje svakog posjetioca raste, a u nekim trenucima prelazi i granice dobrog ukusa. Naime, cijeli dvorac je napravljen u kombinaciji roccoa i baroka što ga čini izuzetno kičastim i ukrašenim sa svim mogućim detaljima koji su naravno od zlata, skupog porculana ili mramora.

45Hchiemsee.jpg Jedna od poznatijih je soba 17 zrcala u kojoj se nasuprot zrcala nalazi 17 prozora koji su iste veličine kao i zrcala te gledaju na park. Prolazeći kroz sobu dobivate dojam da je soba građena između dva parka. U sobi se nalazi 2000 svijeća.

Jedna od najkičastijih soba je definitivno kraljevska spavaonica. Sagrađena i ukrašena u 22karatnom zlatu, mramoru i skupocjenom parketu s intarzijom svakog posjetioca ostavlja bez daha. Ono što je fascinantno što tu spavaonicu je Ludwig II sagradio u čast Luja XIV i nije je koristio uopće već je sebi sagradio drugu. Naravno, bankrotirao je.

64Hchiemsee.jpg I ovaj dvorac je imao svoju tehnološku stranu. Pored kraljevske spavaonice gdje je Ludwig II spavao s lijeve strane se nalazila mala privatna odaja: zahod. Nakon što bi kralj obavio nuždu zahod se spušta u prostorije kat niže gdje su ga sluge očistile i vraćale čist zahod gore. S desne strane se nalazilo spiralno stubište koje je vodilo u kraljevsku privatnu garderobu i kupaonicu. Kada je ovalni bazen od mramora dok su okolni zidovi i strop oslikani prikazujući Veneru, rimsku božicu ljubavi, kako uživa sa svojim slugama. Kada je mogla primiti oko 60000 litara vode. Sve nule su na broju.

Ovo je kratki pregled poznatijih dvoraca iz pokrajine Bavarske. Pozivam sve koji imaju priliku da ih posjete i razgledaju, te obavezno ponesite ekstra novaca jer slikanje u dvorcima je strogo zabranjeno. Zato svaki obilazak završava suvenirnicom gdje možete naći cde po 10€, DVD za 30€ ili knjižice, razglednice te masu ostalih suvenira koje nikada nećete koristiti ali su lijepi i jedinstvena je prilika da potrošite novce dok vas vodič požuruje da ne zakasnite na slijedeći obilazak.