kineskizmajU ovom ili onom obliku, dobri i zli zmajevi pojavljuju se u mnogim svjetskim mitologijama i legendama.

U ovom ili onom obliku, dobri ili zli zmajevi se pojavljuju u mnogim svjetskim mitologijama i legendama. Evo nekih primjera.

kineskizmajU kineskoj mitologiji, gdje ih ima napretek, zmajevi su rijetko zla čudovišta iako najčešće imaju volovske uši, tigrovske noge, orlovske kandže, srneće rogove, kamilju glavu, đavolske oči, zmijski vrat, pjetlovski trup i riblje krljušti. Iako oko sebe rigaju vatru, oni su prijatelji bogova i obično lete nebom kako bi skupljali blagotvorne oblake i sasušenoj zemlji darivali kišu.

U kineskoj astrologiji, zmajevi su vijesnici dobre sudbine i nalaze se među dvanaest životinja-vođa koje su došle umirućem Budhi kako bi mu ukazale pokornost i poštovanje.

Razlika između kineskih, korejskih i japanskih zmajeva je u broju prstiju. Kineski imaju pet, korejski četiri, a japanski samo tri.

U azijskoj državi Burmi postoji legenda o tome kako je nastao prvi rubin. Ona kaže da je prije 2000 godina u Burmi živio zmaj koji je izlegao tri jaja. Od jednoga jajeta je postao kineski car, od drugoga vladar neke druge vjere, a od trećega je nastao rubin iz Burme.

U prastarim mitovima svijeta često se spominje i čudovište wyvern, koje se opisuje kao opasna leteća zmija, slična aždaji, sa orlovskim kandžama. Njena zloslutna pojavljivanja najčešće su pratili krvavi ratovi, siromaštvo i kuga.

hydraNajznamenitiji junak grčke mitologije, Heraklo, koji je bio prisiljen izvršiti dvanaest teških zadataka, imao je, između ostalog, savladati i opaku hydru, zmijoliko čudovište s osam glava od kojih je jedna glava bila besmrtna. Hydra je živjela u nepreglednim baruštinama Lerne kraj legendarnog Argosa i zlostavljala tamošnje pučanstvo. Osim što je bila zla, opaka i otrovna, hydra se mogla i samoobnavljati, pa su je mnogi s pravom smatrali vječnom.

Također postoji i priča o (opet) grčkom junaku Perzeju. Perzej je letio nad Etiopijom uz pomoć svojih krilatih čizama. Daleko dolje na obali Crvenog mora spazio je prelijepu djevu vezanu za stijenu. Spustio se do nje i ona mu je ispričala da se zove Andromeda i da je kći vladara Etiopije. Strašni vodeni zmaj je uništavao njihovu zemlju pa je proročica preporučila kralju da žrtvuje Andromedu zmaju. Perzej, koji se zaljubio u Andromedu, odmah je odletio do njezinog oca i predložio mu da će otići ubiti zmaja i spasiti njihovu zemlju ako mu kralj obeća dati Andromedu za ženu. Kralj je pristao na Perzejev zahtjev.

Taman kad se Perzej vratio do Andromede da joj priopći sretnu vijest, zmaj je strašno ričući izletio iz vode. Prema legendi, Perzej je iz borbe sa zmajem izašao kao pobjednik i tada je Andromeda postala njegova žena.

U jednom drugoj heladskoj sagi govori se o scylli, koja je imala zmajevske odlike: zmijoliko tijelo sa šest glava, bila je zla i opaka, i u opasnim vodama sicilijanske obale, hvatala je i proždirala mornare.

U hebrejskoj mitologiji postoji priča o hebrejskom proroku Danielu i njegovoj borbi sa zmajem. Priča kaže da je Daniel bio vjeran pomoćnik babilonskog kralja. U to vrijeme su Babilonci smatrali da je zmaj bog i molili su mu se. Da bi im Daniel dokazao da zmaj nije bog i pokazao im u kojeg boga oni zapravo trebaju vjerovati, pobijedio je zmaja u borbi i ubio ga. Time im je dokazao da je zmaj samo jedno smrtno biće,a ne sam bog.

smaug

Germanska legenda o junaku Beowulfu kaže da je Beowulf na poziv danskog kralja Hrothgara došao u njegovo kraljevstvo da bi ubio čudovište Grendela koje je ubijalo Hrothgarove podanike. Beowulf je naravno ubio Grendela, a poslije i njegovu majku i tako spasio Dance. Beowulfu je zahvalni kralj dao svoje prijestolje i on je u miru vladao 50 godina. I tad se pojavljuje zmaj koji počinje uznemiravati kraljevstvo jer mu je netko ukrao blago koje je čuvao.

Beowulf u pratnji dvanaest prijatelja kreće ubiti zmaja, ali ga zmaj rani i svi prijatelji osim jednog ga napuste. Na kraju Beowulf uspije ubiti zmaja ali i on pogiba.

I u Velikoj Britaniji su se sačuvale mnoge legende o strašnim zmajevima. Jedna od njih govori o bespoštednoj borbi Crvenog i Bijelog zmaja, koji su, na kraju, zaskočeni na spavanju i spaljeni u jednom velškom samostanu. Od tog dana, Crveni je zmaj postao simbolom rata i još se uvijek može vidjeti na velškim zastavama.

Englezi su uistinu dugo vremena vjerovali u postojanje zmajeva. Na primjer, spominje se Sveti George, svetac zaštitnik Engleske, koji je spasio princezu od zmaja ubivši ga kopljem.

Jedna druga engleska legenda govori o kralju koji je živio sa svoje dvoje djece, kćerkom Margaret i sinom Childeom. Kad sin otputuje na more, otac upozna jednu čarobnicu i oženi se njom. Zloj maćehi je jako smetala ljepota kraljeve kćeri pa ju je pretvorio u užasnog zmaja koji je uništavao sve što mu se nađe na putu. Jedini način da se čarolija prekine bio je da Childe poljubi zmaja tri puta, i kad je to učinio zmaj se ponovo pretvorio u Margaret, a ta čarolija je u isto vrijeme zlu čarobnicu pretvorila u žabu. 😉

fafnir2U skandinavskoj mitologiji postoji priča o čovjeku koji se pretvorio u zmaja. Zvao se Fafnir i bio je moćan, pohlepan i nasilan čovjek. Imao je čarobne moći. On je ubio svog oca i ukrao obiteljsko blago. Onda se pretvorio u zmaja i proveo je cijeli život čuvajući to blago. Njegov brat Regin zamolio je junaka Sigurda da ubije Fafnira i vrati blago. Međutim, sam Regin je planirao ubiti Sigurda nakon obavljena zadatka.

Sigurd je saznao da Fafnir svoj brlog i blago napušta samo kad ide na obližnju rijeku popiti vode. Iskopao je rupu na putu koji je vodio do rijeke i sakrio se u nju. Kada je Fafnir prelazio preko te rupe Sigurd mu je odozdo zabio mač u srce i ubio ga. Onda je ispekao Fafnirovo srce i pojeo ga. Na taj način je stekao mogućnost da razumije govor ptica koje su ga upozorile da ga Regin želi ubiti. Tako je Sigurd na kraju ubio Regina i zadržao blago.

U norveškim mitovima zmajevi slove kao vijerni čuvari groblja ratnika. Vikinzi su ih rado slikali na svojim štitovima i urezivali njihove glave na pramcima svojih brzih, vitkih ratnih brodova.

Zmajevi u bugarskoj mitologiji koji su i muški i ženski, imaju različite stavove prema ljudima. Ženka zmaj i mužjak zmaj, često su promatrani kao brat i sestra. Ženka zmaj predstavlja loše vrijeme i uništavačica je ljetine, mrziteljica ljudi i zarobljena u vječnoj borbi s bratom. Mužjak zmaj štiti ljude i njihove usjeve i općenito je ljubitelj ljudske vrste.

Vatra i voda igraju glavnu ulogu u bugarskom poznavanju zmajeva; ženka zmaj je povezana sa vodom dok je mužjak zmaj vatreno biće. U bugarskim legendama, zmajevi su troglavi s krilima i zmijolikim tijelom.

U ruskom, bjeloruskom i ukrajinskom zmajskom nauku zmaj (ruski-zmey, bjeloruski-smok, ukrajinski-zmiy) je zla četveronožna zvijer sa par vrlina koje ga mogu izvući kod ljudi. Inteligentni su, ali ne preveć i obično se okomljuju na sela i manje gradove tražeći djevice, a za uzvrat daju hranu ili zlato.

Broj glava im varira od tri do sedam pa čak i više. Glave ponovno narastu kad ih se odsiječe osim ako vratove ne spržite vatrom na mjestu odsjecanja. Krv im je toliko otrovna da ju zemlja odbija upiti.

Najpoznatiji poljski zmaj je Smok Wawelski koji je običavao terorizirati stari Krakow. Živio je u spiljama na nasipima Vistule. Prema legendi iz “Danielove knjige” ubio ga je dječak koji mu je ponudio ovčju mješinu napunjenu sumporom i katranom. Nakon što ju je pojeo, zmaj je postao toliko žedan da je popio toliko vode da se raspuknuo.

Poznata su još neka zmajolika bića poput Baziliska koji živi u podzemlju Varšave i Zmijokralj iz narodnih legendi.

gorynychKod istočnih Slavena Zmey Gorynych je zelen i ima tri glave, hoda na stražnjim nogama i ima male prednje kandže te riga vatru. Ubio ga je Dobrynya Nikitich, kako kaže legenda. Ostali ruski zmajevi imaju turska imena predstavljajući, najvjerovatnije Mongole i stepske ljude.

Zapadni Slaveni su vjerovali u Zirnitru – crnog zmaja. Ime znači “Magično osnažen”.Kod južnih Slavena (time i kod nas) se kaže zmaj, zmei ili lamja.To je višeglavni zmaj (3,7 ili 9 glava) koji riga vatru.