the-gods-of-olympusU ovome članku ukratko vam predstavljamo neke od najpoznatijih grčkih bogova s njihovim rimskim ekvivalentima.

U ovome članku ukratko vam predstavljamo neke od najpoznatijih grčkih bogova s njihovim rimskim ekvivalentima.


Zeus – Ζεύς – Jupiter

ZeusOtricoliautor_nepoznatOtac bogova i ljudi. Bog neba, upravlja oblacima, kišom, vjetrovima, gromom i munjom. Najsnažniji i najmudriji od bogova koji vidi sve. Oružje su mu munja i štit egida. Žezlo i vrpca oko glave simboliziraju njegovu titulu kralja. Posvećeni su mu orao, hrast i vrhovi planina.

 

Hera – Ηηρα – Junona
hera_from_argos_marble_c_420_bcZeusova sestra i žena. Božica ženskog dostojanstva, zaštitnica braka i obitelji. Dijadema i žezlo simboliziraju njenu titulu kraljice. Posvećeni su joj šipak i kukavica, a žrtvena zdjelica u njenoj ruci predstavlja žrtve pri sklapanju braka.

Apolon-Απόλλον – Apolon
apollo_belvedere_c.330_bceZeusov i Letin sin. Bog sunca i svjetlosti. Sunčeve zrake odapinje kao strijele ili ih ima na sebi kao zlatan mač. Šalje, ali i liječi bolesti. Zaštitnik je pjesništva i umjetnosti, a kao bog sunca vidi sve pa je stoga i prorok. Njegov su simbol luk, strijele, tobolac i tronožac, a posvećeni su mu lovor, labud, jastreb i dupin.

Atena – Αθηνά – Minerva
Bust_Athena_Velletri_Glyptothek_Munich_213Pri rođenju je ocu Zeusu iskočila iz glave. Posjeduje dio Zeusovih moći. Nazivaju je djevičanskom božicom. Božica rata, mudrosti i znanja koja uvijek donosi spas i zdravlje. Njezini simboli su oklop, štit, koplje i kaciga. Posvećene su joj sova i maslina.

Artemida – Αρτεμις – Dijana
Head_of_Artemis_Cyrene_Antiquity_MuseumBožica mjeseca, lova i zvijeri, porođaja i svadbe. Zaštitnica stada i brodova. Ženama šalje brzu smrt, ali ih i spašava. Ona je također djevičanska božica okružena nimfama, djevojke štiti, a mladićima pribavlja čast i slavu. Simboli su joj luk i strijele s mjesečevim srpom oko glave i jelenjom kožom oko ramena. Posvećeni su joj lovački pas i sva zvjerad.

Ares – Αρης – Mars
Head_of_Ares_copy_ca._150160_CEBog rata, sin Zeusa i Here. Simbol mu je koplje, a uz njega nosi bakreni oklop, kacigu i štit. Vozi četveropreg s četiri pastuha sa zlatnim sedlima koji rigaju vatru. Poznat je po nagloj naravi. Posvećeni su mu orao, djetlić i stvinar, a najdraža mu je životinja pas.

Afrodita – Αφροδίτη – Venera
aphrodite_ca_4._century_bcKći Zeusa i Dione. Božica je ljepote, ljubavi, porođaja, plodnosti, spolnosti i brodarstva. Posvećeni su joj mirta, ruža, jabuka, golub, zec, slavuj i dupin, a simboli su ogledalo i Aresovo oružje.

 


Hermes – Ερμής – Merkur

Hermes__c.340_B.C.ESin Zeusa i Maje. Bog tjelesne i duševne okretnosti, gimnastike, putova, prolaza i vrata, pastira, glazbe i pjesništva, trgovine, lukavstva i krađe. Zaštitnik je putnika, glasnika i govornika jer je i sam bio glasnik. Simbol su mu Hermovi stupovi. Posvećena su mu sva hrvališta.

Hefest – Ηφαιστος – Vulkan
HEFESTSin Zeusa i Here. Bog vatre i kovačke vještine. Zaštitnik obrtnika, kipara, metalurga i vatre. Simboli su mu kovački čekić i kliješta. Posvećeni su mu Etna, Flegejske poljane i vulkanski otok Lemno.

 


Posejdon – Ποσειδων – Neptun

Poseidon_HeadKronov i Rein sin, Zeusov brat. Bog je mora, voda i zemljotresa. Spašava mornare. Ljudima je podario konja. Simbolizira ga trozub. Posvećeni su mu dupin, bik i konj.

Had – Αιδης – Pluton
hadZeusov brat. Bog je podzemlja. Čuva ulaz u svoje carstvo iz kojeg se nitko ne vraća. Posvećeni su mu čempres i suncokret. Pobožni ljudi ga se ne boje i nazivaju ga ‘onaj koji sve dočekuje’.

 

Demetra – Δημήτηρ – Ceres
demeterBožica je zemlje i poljodjelstva. Naučila je ljude poljodjelstvu, pravu i poretku. Kad joj je Had oteo kćer zanemarila je svoje zadaće pa je Zeus odredio da joj kćer bude u gornjem svijetu samo dio godine (ljeto i proljeće) pošto je već kušala plodove nara. Posvećeni su joj govedo i svinja. Simboli su joj zublje, vijenac od klasja i maka.

Dioniz – Διόνυσος – Liber
dioniz_400Zeusov i Semelin sin. Bog svakog ploda drveta. Voli glazbu, čisti kletve, potiče na proricanje, glazbu i pjevanje. Simboli su mu koža zvjeradi, čaše, štapovi od trske obavijeni bršljanom i vinovom lozom. Njemu u čast su se odvijale komedije i tragedije. Posvećeno mu je vino i loza.

Hestija – Εστία – Vesta
Hestia_1Najstarija od tri Kronove i Reine kćeri, Zeusova sestra. Božica ognjišta i kućanstva. Reja ju je prvu rodila, a Kron posljednju povratio i zato se za nju kaže da je prva i posljednja, najvažnija i najbeznačajnija, najstarija i najmlađa.Simboli su joj velom pokrivena glava, štap i žrtvena zdjelica.

 Pan – Πάν
panSin nimfe Dripe i boga Hermesa. Bog pastira, stada, šuma i polja. Zaštitnik lovaca i prirode. Ljubitelj glazbe i najbolji plesač među bogovima. Simboli su mu siringa, štap i omorikin vijenac.