A_free_hand_scetch_based_on_two_rock_paintings_in_Finland_with_an_elk_with_boat-shaped_hornsFinska mitologija temeljila se na vjerovanjima u različite duhove prirode i bogove. Bila je miješana sa šamanskim utjecajima Samija na sjeveru te baltičkim i vikinškim utjecajima s juga i zapada.

A_free_hand_scetch_based_on_two_rock_paintings_in_Finland_with_an_elk_with_boat-shaped_horns
Skica slike iz finske špilje

Finska mitologija temeljila se na vjerovanjima u različite duhove prirode i bogove. Bila je miješana sa šamanskim utjecajima Samija na sjeveru te baltičkim i vikinškim utjecajima s juga i zapada.

Elementi finske mitologije preživjeli su u narodnoj tradiciji u pjevanju mitskih pjesama i folkloru u izvornom obliku do 18. stoljeća.

Otac bog Ukko (Stari čovjek) izvorno je bio samo duh prirode kao i svi ostali, no postupan utjecaj obližnjih kultura pojačao je važnost boga neba na monolatristički način (između više predmeta obožavanja neposredno se štuje samo jedan, dopuštajući da drugi postoje, ali ne posvećujući im istu pažnju).

Najsvetija životinja bio je medvjed. Ime medvjeda se nikad nije smjelo izgovarati na glas. Smatralo ga se utjelovljenjem predaka te je iz istog razloga nazivan mnogim eufemizmima: mesikämmen (”mead-paw”), otso (”wide brow”), kontio (”dweller of the land”).

The_Curse_of_Kullervo_by_Akseli_Galln-Kallela_Kalevala
Akseli Galln:
Prokletsvo Kullerva
iz Kalevale

Prvo spominjanje finskih vjerovanja u historijskoj znanosti potječe od biskupa Mikaela Agricole u uvodu finskog prijevoda Novog Zavjeta iz 1551. godine koji opisuje mnoge bogove i duhove Tavastijanaca i Karelijaca.

Dublja istraživanja finske mitologije proveo je svećenik i etnolog Lars Leevi Laestadius u 18. stoljeću. On se bavio pretežito laponskim vjerovanjima.

Najveća istraživanja su proveli povjesničari 19. stoljeća koji su skupljali staru narodnu poeziju i folklor. Najutjecajniji od njih bio je Elias Lönnrot koji je sastavio Kalevalu, finski nacionalni ep.

Struktura svijeta

Vjerovalo se da je svijet nastao iz velikog ptičjeg jajeta koje je eksplodiralo. Gornji, polukružni pokrov jajeta predstavljao je nebo koje je podupirao stup na sjevernom polu, smješten ispod zvijezde sjevernjače. Kretanje nebeskih tijela objašnjavalo se mišlju da nebeski svod rotira oko zvijezde sjevernjače i oko sebe.

svijet
Struktura svijeta

Na sjevernom polu se nalazio i vrtlog kroz kojeg su duše nakon smrti odlazile u Tuonelu, zemlju mrtvih. Vjerojatno se vjerovalo da je Zemlja ravna.

Na rubovima Zemlje se nalazio Lintukoto, ”dom ptica”. Bila je to topla regija gdje su ptice živjele zimi. Mliječna staza se zvala Linnunrata, ”staza ptica” zato što se vjerovalo da ptice prate Mliječnu stazu do svoje zemlje i natrag.

_soul_bird_
Duša-ptica

U finskom jeziku se Mliječna staza još uvijek zove Linnunrata. Smatralo se da ptice imaju važnu ulogu donošenja duše čovjeku i njezina odnošenja u trenutku njegove smrti.

U nekim područjima bilo je neophodno imati drvenu figuru ptice Sielulintu, (”duša- ptica”) da bi se spriječilo dušu da ne zaluta i izgubi se na putovima snova. Naime, prema šamanskim vjerovanjima duša noću izlazi iz tijela i posjećuje različita mjesta. Vodena ptica se često pojavljivala u pričama, kao uostalom i u crtežima i rezbarijama na kamenu, što upućuje na njenu veliku važnost u vjerovanju drevnih Finaca.

Tuonela (također i Manala, Pohjola) je finski zagrobni svijet, podzemni grad za sve mrtve ljude, bez obzira jesu li za života bili dobri ili zli. To je mračno i beživotno mjesto vječnog sna. U Tuonelu su mogli putovati šamani kad su bili u transu i pitati pretke za savjet i vodstvo. Da bi duša mogla ući u Tuonelu morala je prijeći mračnu rijeku, a kada bi imala valjani razlog, brod bi došao i prenio je na drugu stranu. Postojalo je i mjesto Kyöpelinvuori (Raatikko) gdje su odlazile žene koje su umrle kao djevice.

Vrhovno božanstvo

Ukko je bog neba, groma, vremena i usjeva. On je također najznačajniji bog u finskoj mitologiji i finske fraze ”ukkonen” (grom) ili ”ukonilma” (Ukkonovo vrijeme) su derivirane iz njegova imena. U Kalevali ga nazivaju i ”ylijumala” (vrhovni bog) kao boga svih prirodnih pojava. Kad ga se zaziva, pojavljuje se uobličen u neku od prirodnih sila. Ukkovo podrijetlo je najvjerojatnije u baltičkim Perkonima i vuče vezu sa starijim finskim božanstvom neba Ilmarinenom. Nordijski Thor je također povezan s Perkonima. Kako je Ukko preuzeo ulogu boga neba, Ilmarinen je dobio ulogu junaka- kovača. U Kalevali, Ilmarinenu se pripisuje stvaranje neba i magični mlin blagostanja tj. Sampo.

UKKO
Ukko

Ukkovo oružje su čekić, sjekira i mač kojima je stvarao grmljavinu. Prilikom odnosa između žene Akke (Stara žena) i njega, kao posljedica bi se javljala oluja. Izvorno oružje Ukka je vjerojatno bila vrsta sjekire iz kamenog doba. Ukkov čekić zvao se Vasara i najvjerojatnije u originalu znači isto što i kamena sjekira. Šamani su skupljali kamene sjekire zato što su vjerovali da one posjeduju moći izlječenja i uništavanja. Šara na koži zmije otrovnice smatrana je simbolom groma. Postoje i prikazi na kamenu koji imaju obličje zmije i groma.

Heroji, bogovi i duhovi

Ägräs je zaštitnik bilja, posebno repe te bog vina.

Ahti (ili Ahto) je bog dubina i darovatelj riba. Čudno je i mračno božanstvo koje živi na litici okruženoj vodom i oblacima. Ahti pravlja vodenim virovima. Ljubomoran je na bogove zraka jer misli da ne dobiva dovoljno ljudskog štovanja.

Ajattara (nekad i Ajatar) je zli šumski duh. Ona rađa i doji demone i ako ju netko ugleda razboli se.

Akka (Stara gospa) je ženski duh, ženska polovica boga Ukka; božica plodnosti, ženske snage i zemljine magije.

Antero Vipunen je mrtav div, zaštitnik drevnog znanja i magije. Zaspao je i urastao u zemlju pa tako ima pristup svoj njezinoj mudrosti.

Hiisi je demon; u orginalnom značenju – sveti humak (ponekad znači i zao goblin). Neki ga također smatraju jednim od najstarijih finskih bogova. U estonskom jeziku ta riječ znači ”div”.

Haltia su niži bogovi, tj.duhovi. Dijele se na kotihaltia (kućne duhove), metsanhaltia (šumske duhove), maan-haltiat (zemljine duhove), veden-haltiat (vodene duhove) i ilman-haltiat (duhove zraka).

Ilmarinen (Seppo Ilmarinen) je veliki kovač i stvoritelj neba. On je izvorno muški duh zraka i srodan je s Inmar.

Ilmatar je ženski duh zraka; kći prvotnog utjelovljenja stvaralačkog duha. Majka je Väinämöinena.

Jumala je zajedničko ime za glavna božanstava. Finci su to ime izvorno dali nebu, bogu neba i vrhovnom božanstvu. Kasnije su Taivas i Ukko korišteni kao imena za nebo i za boga neba. Riječ znači ”bog” i kasnije se koristila za kršćanskog boga. Riječ je derivirana iz riječi ”Jomali” permskog vrhovnog božanstva. Izvorno značenje riječi ”jumi” je vječnost.

Kalevan poika (sin Kaleve) je div junak koji može sravniti šume i pomicati velike doline. Identičan estonskom epskom junaku Kalevipoegu.

Kave (Kaleva) je drevni bog neba i božanstvo mjesečevog ciklusa. Otac je Väinämöinena.

Kotitonttu je zaštitnik doma.

Kullervo je tragični antiheroj. Model je za Turina Turambara iz Tolkienovog Simarilliona.

Lemminkäinen je drski heroj, a izvorno značenje njegova imena je “ljubavnik”. Nakon pogibije, majka ga je vratila u život sastavivši mu dijelove tijela.

Lempo je izvorno duh plodnosti. U kršćanskoj je eri postao sinonim za demona.

Labud Tuonele je prema Kalevali gigantski labud koji je plivao oko Tuonele. S njim se morao boriti Lemminkainen. Bio je to jedan od zadataka koje mu je zadala Louhi.

Lalli (Laurentius) je Finac koji je ubio biskupa Henryja prema legendi.

Louhi (također i Loviatar) je Gospodarica Pohjole i gospa Podzemnog svijeta.

Loviatar je božica smrti.

Luonnotar ( Ilmatar ) je ženski duh, stvoritelj prirode.

Maaemo doslovno znači ”Zemlja Majka”.

Menninkäinen je vilenjački duh, gnom.

Mielikki je žena Tapia, božica šume.

Nyyrikki je bog lova, sin Tapia.

Näkki je zastrašujući duh voda, izvora i mostova.

Otso je duh medvjeda (jedan od brojnih eufemizama za medvjeda).

Peikko je trol.

Pekko (Pellonpekko) je bog usjeva, osobito hmelja te varenja.

Perkele je glavni demon (kasnije đavao). Izvorno Perkele nije bio đavao već bog groma i može se protumačiti kao ranija verzija Ukka. Srodan je baltičkim Perkonima i germanskom Thoru.

Pallervo (i ”Sampsa Pellervoinen”) je bog sjetve.

Pihatonttu je zaštitnik zemljišta, imanja.

Piru je duh i demon.

Päivätär je božica dana.

Rahko je karelijski bog vremena.

Surma  je ogavna zvijer smrti čije ime doslovno znači ”nešto što ubija, kolje”.

Saunatonttu je zaštitnik saune.

Suonetar je božica vena i krvnih žila.

Seide je uspravno postavljeno kamenje za koje se vjerovalo da posjeduje razne moći.

Tapio je bog šume utjelovljen u drveću.

Tellervo je božica šume, kći Tapia i Mielikki.

Tonttu je dobroćudni zaštitnik kultivirane zemlje i čuvar posjeda.

Tuonetar je kći božanstava iz Podzemnog svijeta.

Turisas je tavastijski bog rata, kao Tyr u nordijskoj mitologiji.

Tuulikki je kći Tapia i Mielikki, božica životinja.

Ukko je bog neba i groma, srodan Thoru.

Vellamo je žena Ahtija, božica mora i oluje.

Vedenemo je ”majka voda”, karelijska božica vode.

Väinämöinen je mudar čovjek i magični bard; lik u Kalevali.

Yambe-Akka je starica; čuvarica duša mrtvih