TVRD_FBTvrđa je strip francuskog crtača Lewisa Trondheima i njegovog sunarodnjaka, scenarista i odnedavno redatelja Joanna Sfara. Riječ je o satiričnom fantasyju koji preko svojih antropomorfnih likova ismijava Dungeons and Dragons, ali i ostale hramove fantasy klišeja.

TVRD_FBTvrđa je strip francuskog crtača Lewisa Trondheima i njegovog sunarodnjaka, scenarista i odnedavno redatelja Joanna Sfara. Riječ je o satiričnom fantasyju koji preko svojih antropomorfnih likova ismijava Dungeons and Dragons, ali i ostale hramove fantasy klišeja.

Strip-serijal Dunjon počeo se objavljivati prije 12 godina i do danas je izdano pet serija koji svojom kronologijom mogu zbuniti nove čitatelje. Serijal Zenith i njegov prvi svezak „Pačje srce“ izdani su kao šestodijelni strip album, a nakon njega pod kronološkim brojem 101 – „Groblje zmajeva“ izlazi Twilight serijal (nesretno ime, tada nisu mogli znati kakve će asocijacije danas nositi). Za sada je prva dva sveska oba serijala kod nas preveo Darko Macan za izdavača Fibru. Postoji i Early Years (Dawn) serija koja prethodi događajima iz Zenitha i prikazuje nastanak Tvrđe, a njen kontinuitet ide unatrag počevši od -99 epizode. Svaki od tri serijala prati jednu epohu u svijetu Tvrđe, a imena im se odnose na različita doba dana. Ostali serijali Parade i Monsters popunjavaju određene rupe u rasporedu ali su autori izjavili da ne planiraju izdati sve brojeve te vjeruju da će obožavatelji sami pokrpati praznine.

Tvrđa je ogroman zamak s četiri kule i kilometarskim hodnicima punih zamki i tamnica krcatih čudovištima koji u svakom trenu udomljavaju brojne avanturiste željne bogatstva. Tvrđa posluje na pretpostavci da svi avanturisti koji u nju uđu pogibaju zbog silnih smrtnih izazova, a uzimanje njihove vrijedne i često magične opreme donosi profit. Tvrđom upravlja Čuvar, svojevrsni ravnatelj koji brine o svim čudovištima i zlatom koje čuvaju. Radnja počinje pokušajem tajnovitih Gutača duša da otkupe zamak, na što ih Čuvar glatko odbije.tvrdja1

Protagonist stripa je kukavni uredski potrčko, patak Herbert koji igrom slučaja zauzima ulogu snažnog barbara koji je trebao istražiti motive Gutača duša. Barbarovom smrću Herbert je naslijedio njegov čarobni mač, kao i uklete korice koje mu ne dopuštaju da koristi oružje dok ne obavi tri junačka čina.

Kako bi Čuvar bio siguran da će Herbert poslušno obaviti zadatak, čarolijom mu uzima srce i sprema ga na sigurno. Kao dodatnu metodu opreza za njim šalje zmaja Marvina, svog najvjernijeg slugu.

Humor je, kao i sve ostalo u stripu, od crteža do karakterizacije likova, posve izravan, lagan i zabavan. Pristup ne djeluje nimalo usiljeno, šale su češće zabavne, a rjeđe smiješne. Čitatelji se ne moraju brinuti, iako strip vuče inspiraciju iz Dungeons and Dragons i sličnih roleplaying igara, gegovi nisu bazirani oko njihove mehanike, tako da je strip dostupan i razumljiv široj publici.

Fore u Tvrđi nisu napadne, parodija na medicinu i birokraciju je dosta suptilnija, kao i posprdni komentari na jednostavni, dvodimenzionalni stil kojim Trondheim oslikava strip. Moramo priznati da je obavio odličan posao s davanjem vizualno prepoznatljivog identiteta serijalu koji savršeno pristaje zafrkantskom tonu priče. Tvrđa je nakon Trondheima imala još nekoliko ilustratora (Sfar, Boulet, Blain…) koji su stripu podarili malo drugačiji i ponekad trunku mračniji izgled, zadržavši naravno, postavljenu formu.

Ako ste ljubitelj Bonea ili Asterixa, ili pak volite fantasy i igrate roleplaying igre, ovo je strip za vas.

tvrdja2

 

 

Naslov knjige: Tvrđa – Pačje srce

Autor: Joann Sfar, Lewis Trondheim

Godina izdanja: 2010.

Nakladnik: Naklada Fibra d.o.o.

Format:

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 48

Prevoditelj: Darko Macan

Jezik originala: francuski