batmanDok sam istraživao za ovaj članak, na više mjesta sam naišao na istu izjavu vezanu uz smrt superjunaka. Jedine definitivne smrti u stripovima su one roditelja Bruce Wayne-a i ujaka Bena.

Dok sam istraživao za ovaj članak, na više mjesta sam naišao na istu izjavu vezanu uz smrt superjunaka. Jedine definitivne smrti u stripovima su one roditelja Bruce Wayne-a i ujaka Bena. 

Prva asocira na Batmanovu tragediju dok je druga katalizator za postanak Spidermana. Zanimljivo je kako nitko ne shvaća smrti superjunaka i likova iz stripova ozbiljno. I uz dobar razlog.

Kada vidite koliko likova je umrlo i zatim se vratilo u život preko raznih, da tako kažem, slabo razrađenih metoda, vidjet ćete zašto nedavni val smrti nije izazvao mnogo brige.

Kao i mnoge druge aspekte naših života i stripove je zahvatio sveprisutni kaptalizam. Većina ljubitelja stripova nije dobro prihvatila ovu pojavu. Naime, strip kao i svaki film, knjiga, serija mora imati dobro razrađenu priču. Ako se radnja stripova prekida svako malo uz nasumičnu smrt i oživljenje, strip gubi kvalitetu. Kakve to ima veze s kapitalizmom? Ljudi nemaju vremena. Danas, više nego ikada prije postoji nevjerojatno puno aktivnosti i alternativa stripovima. Moraju i Marvel i DC od nećega živjeti.

I to nas dovodi do glavnih uzroka smrti superjunaka i njihovih poznanika. Ne, ne kriptonit. Ne, definitivno ne izvanzemaljsko biće nadnaravnih moći koje u svoju smrt odvede i određenog superjunaka.batman

U prošlosti je smrt bila posljedica pomno razrađene radnje i savršeni završetak jedne serije stripova. Ono što je dovelo do globalnog fenomena besmrtnih superjunaka najčešće je bila promjena pisca. Određeni pisac ubije lik, sljedeći pisac ga/ju treba te ga/ju vrati. Jednostavno tako lako. 

Još jedan razlog ponovnog oživljenja su i fanovi. Ne možete ubiti globalni fenomen i očekivati kako će svi uredno sjediti i poduprijeti vašu odluku. Postoji bezbroj ovakvih situacija, ali vjerojatno najpoznatija je bila smrt Jean Gray u Dark Phoenix Saga. Jedna od rijetkih smrti koja je trebala biti stalna se izjalovila kada su se fanovi pobunili. Čak se i prijetilo bojkotom svega vezanog uz X-Men. jean

Sljedeći primjer bi trebao biti izoliran, ali jedan od načina vraćanja likova je i promjena osobe. Ako umre Bruce Wayne, ne umire i Batman. Već ga nasljeđuje Dick Grayson na godinu i pol dok ne vrate Bruce Wayne-a. To se dogodilo u uzastopnim serijama Final Crysis i The return of Bruce Wayne. 

Za razliku od prošlosti, kada su smrti bile jasne i razrađene u glavi i papiru jednog pisca, danas je sasvim druga stvar. Ne kažem da se kvaliteta stripova smanjila. To ne bih znao. Ali dogodio se kapitalizam. Novac. Glavni razlog smrti superheroja. Nekoliko primjera?

Počnimo sa smrću Captain Americe 2007. Taman se bacakaju vijesti o mogućem filmu, a da i ne spominjemo Avengerse. Prodaja ”zadnjeg” stripa je bila astronomska. Naravno, takva je bila i nastavka 2009. zvanog Captain Reborn. Marvel je nedavno izveo još dvije ovakve smrti.america

Prva je smrt Ultimate Spidermana. Ubijen od ruke Green Goblina u zadnjem broju.  Vjerojatno ste čuli za tu čak i ako niste ljubitelj stripova. Naime vijest je bila SVUGDJE. Čak i na vijestima Nove TV. Intervju s Andrewom Garfieldom, mladim glumcem koji glumi Spidermana u rebootu koji izlazi za malo manje od godinu dana. Intervju s piscem, crtačem. Ali ne mogu ubiti jednog od najvažnijih likova svih vremena? Mogu jer je u alternativnom univerzumu. Jedan od izuma napravljenih za pisce koji žele napraviti suvislu priču bez straha od povratka iz smrti.spiderman

Druga od popularnih smrti ove godine je i ona Johnny Storma, tj. Human Torcha. U genijalno nazvanoj seriji stripova ”3”, Johnny umre dok spašava svoje nećake od rase izvanzemaljskih insekata i time završavajući život započet 1961. iz ruke Stana Leeja. Fun/weird fact, Johnny prije smrti zaželi da njegovo mjesto u četvorci zauzme Spiderman. Također, na svaki prodani broj prijašnjeg broja, nastavak s njegovom smrću je prodan 7 puta.

Na raznim forumima sam naletio na zajedničko mišljenje o najboljoj smrti u stripovima ikada. Supermanova smrt u All-star Superman.

To je serija 12 stripova izdana između 2005. I 2008. U prvom nastavku Superman biva ozračen i smrt je neizbježna. U sljedećih 11 nastavaka Superman pomaže ljudima u nevolji, završi ratove bez žrtava, izljeći svaku osobu na svijetu, sprijeći svako ubojstvo i samoubojstvo te otkrije svoj identitet Lois Lane. Još se mnogo toga dogodi, ali je upravo ova serija stripova jedna od najspominjanijih.superman

Još jedna smrt koja je popularna sada je i smrt Spidermanove ljubavi Gwen Stacy. (Ima dvije ljubavi, ovisi o piscu) Naime, Gwen Stacy je lik u Amazing Spidermanu koji izlazi sljedeće godine koju će utjeloviti Emma Stone. Tako su i krenule spekulacije o mogućoj smrti u jednom od nadolazećih filmova. Kad sam već na temi smrti superheroja u filmovima, želio bih spomenuti Batmana. Evo, spomenuo sam.

Mogu ovako nastaviti pisati do preksutra. Najlakše vam je da samo potražite neku listu mrtvih likova iz stripova i sami pogledate. Posebno preporučam stupce u kojima piše metoda povratka u život.