box_artDanas je u Europi u prodaju puštena PC verzija Assassin’s Creed: Brotherhooda, a mi vam tim povodom donosimo recenziju ove popularne igre.

box_artNaziv: Assassin’s Creed: Brotherhood
Platforme: PC, Xbox 360, PS3
Izdavač: Ubisoft
Razvojni studio: Ubisoft Montreal
Godina: 2010.
Žanr: akcijska/stealth avantura
Multiplayer: da
Minimalna konfiguracija: Windows XP, AMD Athlon 64 X2 2.4 GHz ili Intel Core 2 Duo 1.8 GHz, 1.5 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista, Windows 7), 256MB Video Ram, pixel shader 3 podrška, 8 GB HDD
Preporučena konfiguracija: AMD Athlon 64 X2 6000+ ili Intel Core 2 Duo E6700 2.6 GHz, NVIDIA GeForce 8800 GT ili ATI Radeon HD 4700

AC: Brotherhood je u kratkom roku (otprilike godinu dana) izašao nakon AC II, za PS 3 i Xbox 360 krajem 2010. godine, dok se PC community morao strpjeti nešto više.

Brotherhood je povijesna akcijsko-avanturistička igra koja se igra iz trećeg lica. Direktno se nastavlja na završetak AC II, s pričom koja ne otkriva previše, odnosno, vjerojatno bi mogla razočarati fanove koji očekuju veći razvitak u samoj radnji. Međutim, Brotherhood donosi dosta noviteta zajedno s posve novim svijetom koji je dan igraču na uživanje, i koji će biti neodoljiv i najskeptičnijima.

gameplay1

Za one koji dosad još nisu upoznati sa Assassin’s Creedom, to je igra koja ima usporedno dvije radnje, jednu u prošlosti, a drugu u sadašnjosti. Glavna je tema neprestana borba između templara kojima je cilj dominirati svijetom i assassina koji se zauzimaju za slobodu te im je cilj spriječiti templare u njihovom naumu. Desmond Miles, pokusni kunić iz prvog Assassin’s Creeda, susreće se s Animusom, strojem koji pomoću genetske memorije pruža mogućnost da se ožive sjećanja predaka. Igra se temelji na stealth sustavu što znači da igrač, kako bi eliminirao svoju metu, mora tiho i anonimno izvršiti svoj zadatak, koristeći različite vještine šuljanja, uklapanja u mnoštvu, izbora diskretnijih oružja… Ukoliko niste igrali prethodne dijelove, bilo bi poželjno da ih odigrate prije AC: Brotherhooda kako bi priča bila što razumljivija.

gameplay2
Nakon što je Ezio saznao na kraju prethodnog AC-a u razgovoru s Minervom da ona i ostali bogovi nisu s ovog svijeta te da opasnost prijeti čovječanstvu, i to ne od Templara nego od Sunca, on se vraća u Monteriggioni gdje bogata saznanja dijeli sa svojom braćom i sestrama assassinima. Nakon idiličnih trenutaka provedenih u tom malom mirnom mjestu pomažući lokalnom stanovništvu i družeći se s njime, Ezio je na trenutak uvjeren da je napokon došao mir i da je njihova misija završena. No sve što je slatko, traje kratko i obitelj Borgia se odlučila na osvetu te je pritom uništila Monteriggioni i postala vlasnikom Rajske jabuke (Apple of Eden). Još jednom, stvari su postale osobne i Ezio, prilično zreliji, odluči dokrajčiti tiraniju obitelji Borgia. Njegov put osvete vodi ga u vječni grad Rim u kojem će se gameplay uglavnom odvijati, paralelno s radnjom Desmonda Milesa i suvremenih assassina u 2012. koji se skrivaju pred templarima u sadašnjem Monteriggioniu.

cinematics1

Iako se sve manje-više odvija u Rimu, to neće dovesti do monotonije s obzirom na prilično prostrani grad koji obiluje mnogim arhitektonskim detaljima (poput koloseja, katedrala, freski itd.), gomilom NPC-a koji čavrljaju na ulicama i dobacuju opaske, raznolikosti unutar samog grada koje se kreću od trgova pa sve do prostranih zelenih polja smještenih u pet regija (Vatikan, Tiber, Country, Antique, i Downtown). Teško je ne diviti se predivnom stvorenom ugođaju renesansne Italije koji je u potpunosti prepušten na istraživanje, a mali milijun sidequestova mogu postati prava digresija ako igrač ima naum napraviti stopostotnu sinkronizaciju. U AC II, Ezio je ulagao u Monteriggioni i time mu se povećavao godišnji prihod, a dobivao je i povlastice u kupovini različitih stvari. Isti princip je prenesen u Brotherhood uz preinake; sada Ezio mora ulagati u Rim i jedino ako kupi trgovinu, može se ujedno koristiti njome. Putovanje je svedeno na podzemne tunele (fast travel) kojima vas upoznaje Machiavelli, no opet, koristiti se njima je moguće nakon što ih se renovira tj. popravi. Također su uvedeni svojevrsni liftovi po lokacijama kojima je ubrzano penjanje po nekim objektima. Zanimljiv dodatak je i opcija kojom se jednom tipkom dozove konja kojeg se može jahati gotovo svugdje, i također prebacivanje s jednog konja na drugog. Borba je poboljšana, naglasak je stavljen na ofenzivnu taktiku za razliku od prijašnjih dijelova serijala u kojima je prevladavala defenzivna tj. neprijatelje se može bez problema savladati u par udarca, Ezio im laganim udarcem nogom slomi obranu i dokrajči ih,  za razliku od protunapada kojemu treba nešto duže u AC II. Oružja u Brotherhoodu su poboljšana, no ne predstavljaju ništa novo: mačevi, skrivene i otrovane oštrice, dimne bombe, pištolji uz iznimku samostrijela i topova… sve je to odviše poznato AC veteranima. Sada je uz glavno i pomoćno oružje ubijanje neprijatelja neizmjerno brže i lakše. Leonardo da Vinci, Eziov dobar prijatelji i u Brotherhoodu će biti od iznimne koristi, priskačući u pomoć s gadgetima koji spašavaju Eziovu glavu.

gameplay3
Kako bi igrač lakše napredovao, usprkos tome što je to fakultativno, morat će spaliti tornjeve obitelji Borgia smještene po Rimu time što će prvo ubiti dobro osiguranog i zaštićenog kapetana, a onda zapaliti i sam toranj. Time se smanjuje utjecaj Borgia, i na mapi se pojavljuju različiti sidequestovi. Jedan od tih su građani koje napadaju agresivni stražari, a igrač ih može spasiti ako želi. Ta mogućnost je novost koja objašnjava naslov Brotherhood – naime, ako Ezio nastavi razgovor sa spašenim građanima, regrutira ih u mlade assassine. Može ih imati do šest i mogu se poboljšati time što se šalju na razne misije po svijetu. U tim misijama mogu i umrijeti, ovisno o težini zadataka i procijeni individualnog igrača. A s misija donose experience i novac. Regrutirani assassini, kada nisu na misijama, mogu pomoći Eziu time što ih on pozove u različitim napadima. Upravo to bratsvo među assassinima i Ezio na njihovom čelu daje dodatnu draž igri jer sada igrač nije sam protiv svih bez obzira na to što je borba olakšana i što se u većini sukoba može i bez assassina. Što se tiče situacija kada Ezio bježi, postoji poboljšani chasebreak mehanizam poput osvijetljenih vrata ili prije spomenutih liftova koji, ako se Ezio njima posluži, prekidaju potragu za našim junakom. Voice acting je prosječan, a soundtrack je sjajan; jedina zamjerka jest što je OST uglavnom prenesen iz AC II. No ako se uzme u obzir da je sve to napravljeno u samo godinu dana, može se progledati kroz prste.

concept1
Uz story mode, uvedeno je nešto sasvim novo: multiplayer. U multiplayeru se igrač nalazi u ulozi templara. Postoje različiti modeovi (od kojih ćemo spomenuti nekoliko) zajedno s različitim mapama (ne samo Rima nego i Firenze, Castel Gandolfa, Siene etc.). U Wanted modu primjerice najmanje šest igrača lovi jednog drugog. Najbolje od svega je što poanta nije ubiti najviše, već način na koji se ubija. Stoga valja biti što neprimjetniji kako igrač ne bi postao žrtvom svoga lovca, i ujedno mora neprimjetno smaknuti svoju lovinu. U Manhunt mode postoje dva tima od kojih jedan lovi, dok se drugi skriva. U Chest Capture jedan tim lovi drugog koji mora neprimjetno oteti škrinje od svojih protivnika. Ako igrač postiže dobre rezultate, otključava različite achievemente koji mu uvelike olakšavaju lov/skrivanje.

Suma sumarum – AC: Brotherhood može slobodno stajati uz svoje prethodnike. Gameplay je zabavan iako lakši, pruža nove opcije, novu avanturu i bezbroj sati zabave. Achievementa ima podosta, i nesumnjivo materijala za ponovno prelaženje igre.

gameplay4