Dark_knight_rises_posterNolanov Batman standard je kvalitete filmskih blockbustera. Stoga je razumljivo da je Dark Knight Rises jedan od najiščekivaniji filmova posljednjih godina, a da se od Nolana očekuje bizarno dostignuće.

THE DARK KNIGHT RISES (2012)

Redatelj: Christopher Nolan
Scenarij: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Glume: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman

G1G1Gg1

tdkr_2

 opis

 

Povijest Nolanovog filma o Batmanu ispunjena je fascinacijama. Pred njegovim filmskim sadržajem svako opravdavanje drugih blockbustera (Spider-man, Green Lantern, Avengers, Transformers, Clash of Titans…odaberite) postaje priča za malu djecu. Na Batmanu se neoborivo pokazuje ne koliko sam Nolan sebe predaje radu, već koliko malo truda drugi producenti, redatelji i scenaristi ulažu, posjeduju malo inventivnosti, nimalo želje za više. Nolanov Batman standard je kvalitete protiv koje ostali idu tim više. Stoga je razumljivo da je Dark Knight Rises jedan od najiščekivanijih filmova posljednjih godina, a da se od Nolana očekuje bizarno dostignuće.

Veza gledatelja, Batmana i Nolana do sada je dobila obiteljski odraz. Nolan je ulogu roditelja svakako prihvatio, to u trećem nastavku postaje evidentno: odabrana je potpuno provjerena (i iznimno sposobna) ekipa glumaca i osoblja, teaserima i trailerima naznačio je mnoštvo općih događaja osobne važnosti, obećao takvo dovršenje radnje kakvo će smjestiti svakog lika na svoje mjesto, zadovoljiti srca gledatelja i spriječiti druge da uopće pokušavaju (najavljeni) reboot naslova. Trajanje filma od gotovo tri sata sugerira Nolanovu predanost, podarivanje onoliko vremena koliko je svakom aspektu potrebno. Pitanje je tek, kakvom je britkošću to postigao?

tdkr_1Bez dinamičke eksplozije akcijskih evenata, treći naslov bitno se razlikuje od Dark Knighta. Radnjom nije izražen superiorni uspon Batmana (Christian Bale), već njegov konačni zalazak, upravo dovršenje povijesti jednog života. Batman se ovdje pojavljuje kao osoba izbačena iz svijeta, zalutala figura poput Stebbingsovog Defendora, smješten u sumrak Synderovih (Mooreovih) Watchmena. Ovaj režijski pomak prema posve neblockbusterskom momentu daje trilogiji novi obraz: radnja je zapravo posve transparentna, akcije je u mnogome i količinski manje i intenzitetom je slabija, a obrati su manje šokantni. U tom aspektu Dark Knight Rises nije niti blizu prethodniku, ali ovaj „njutarnji“ pomak prema dramskome podaruje trećem dijelu srčanu osebujnost. Očekivani obrati s Batmanom izvedeni su na drugačijoj, inteligentnijoj razini tako da se s Dark Knight Rises još jednom postiže produbljenje invencije žanra i još jednom daje zanimljivo psihološki koncipiran film, ne samo kao hrana obožavateljima, nego i bitno osobni film, prinos žanru. U tom smislu, naslov bi trebao ispuniti široku paletu očekivanja.

tdkr_4No, postoji problem. Već je u Dark Knight otišao daleko magnitudom događanja megalomanije Nolanova svijeta, ali je zvijer bila zadržana u malom opsegu prostora, s Jokerom kao osovinom svakog zbivanja i pridavanjem važnosti pojavi svakog entiteta. U Dark Knight Rises odlazi se neusporedivo dalje, probija granice Gotham Cityja time što u pitanje dovodi nacionalnu sigurnost države. Nolan ulazi u vojnu tematiku, sudara ideje pobune i terorizma, zatočeništva i anarhije, razvlači mjesta radnje širom svijeta i dovodi do logički nategnutih situacija. Nastaju ozbiljni propusti u prijenosu prostorno-vremenske dimenzije filma i totalno ignoriranje pučanstva. Ovoga puta, Nolanova rješenja za kompleksnost zbivanja naprosto nisu dovoljno dobra, od drugih superhero ad hoc filmova razlikuje ga samo stil. Tim gore, što je u filmu prisutna velika količina Yoda citata i close-up kadrova izvještačene glume, kretanje likova koje priliči serijama, spašavanja u zadnji čas, redanje protivnika, eksplicitnog objašnjavanja, dubiozno agresivan Zimmerov soundtrack koji se češće ne poklapa s događajima na filmu, i slične odluke krajnje netipične za Nolana.

tdkr_3Treći je nastavak Batmana materijal epskih proporcija, proporcija trećeg dijela Lord of the Rings u najmanju ruku, i u priču unosi iznimno ozbiljne elemente, a podareno mu je samo toliko. Ovaj film zahtijeva opsežnije trajanje i više slobode, kada bi uistinu bio zastrašujuće kompletan. Za pretpostaviti je kako imaju tonu izbačenog materijala. Da je film pogurnut prema standardnom Hollyowoodskom modelu, vidljivo je i na likovima: s jedne strane nova lica ne doživljavaju nikakav karakterni razvoj; Bane (Tom Hardy), Catwoman (Anne Hathaway), Blake (Joseph Gordon Levitt), isti su na početku i na kraju filma, a s druge strane ubrzano su pogurani u postojeću shemu odnosa i ne-baš-uvjerljivo prisiljeni postati bitnima kako bi ih Nolan sve mogao dovesti u konačan zaključak. Taj je zaključak izvrstan, kao i sasvim posljednja faza filma (vrlo slična kraju Inceptiona), likovi imaju svoje konretno mjesto i nitko nije suvišan, niti blizu tome – samo što ih je Nolan do te točke dogurao površno.

tdkr_1Pozitivna strana priče o likovima leži u performansima: u Hathaway se sumnjalo kako će biti dobra Catwoman jednako kao što se sumnjalo u Ledgera kao Jokera – no Nolan pokazuje koliko nam je većinsko shvaćanje Catwoman zastranilo. Hathaway je realistična i vrlo dobra Catwoman, po svojoj koncepciji sličnija Catwoman iz Arkham video igara nego starijih filmova, ali još više socijalno redefinirana. Nadalje, Tom Hardy je izvrstan kao Bane, zapravo upravo onakav kakvog bi očekivali; tako da svakako nije Ledgerov Joker, ali nije ni posve običan brut. Prije svega, veoma dobar potez bila je promjena Baneova izgleda. U stripovima, Baneovo je lice sakriveno, a usta su otvorena. Ovdje, Baneove su oči otvorene, a usta zatvorena, što mu podaruje karakter, omogućuje nama da emocije iščitavamo iz njegovih očiju. Budući je Hardy briljantan, on ovdje silu svoje glume daje kroz oči i doista nešto od žara prenosi iz Warriora čineći tako Banea evidentnim metodičkim bolesnikom. No, možda bi se moglo reći kako sam Bane nije toliko vješto prikazan, koliko to u trenucima kada se pojavi Hardy čini tjelesnom gestom. Općenito, nova lica (s obzirom na količinu vremena prisutnosti) nisu toliko upečatljiva. Drugi novi glumci, primjerice Lewitt, ispunjavaju svoje uloge prema potrebi, a stariji su već odveć uhodani da bi se o njima reklo štogod nova. 

Zaključno: Dark Knight Rises je solidan. Neispoliran je, ni približno direkcijski vješto izveden kao Dark Knight, logički nategnut, prevelik za samog sebe, konvencionalnijih, gotovo nemaštovitih tropa. Ipak, jedna sasvim dodatna dramska dimenzija daje mu poseban sloj. Dark Knight Rises „igra neku drugu igru“. Uz standardnu Nolanovu kvalitetu, dobre performanse i izvrsno koncipiran kraj, završni dio trilogije dostojan je imena, a treba li nam nakon Dark Knight Rises reboot, remake, rehoćemojošparaodvas? Zaista ne.