Voyage-of-the-Dawn-Treader-100Pročiteljte recenziju trećeg filma iz serijala Kronike iz Narnije – Plovidba broda Zorogaza u kojem se najmlađi junaci prethodnih filmova vraćaju u Narniu kako bi se pridružili princu Caspianu u potrazi za tajanstvenim otokom…

THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER (2010)

Redatelj: Michael Apted
Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely, Micael Petroni
Glume: Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes, Will Poulter, Simon Pegg
R1Rg1Rg1

 

Voyage-of-the-Dawn-Treader-New-Image

The Chronicles of Narnia – The Voyage of the Dawn Treader novi je nastavak poznatog fantasy serijala. Temeljen je na istoimenoj trećoj knjizi spisatelja C. S. Lewisa, a režiju je uspješno prinio kraju Michael Apted (The World is not Enough) nakon što je odstupio Andrew Adamson, redatelj prvog i drugog filma u seriji. Nakon iznimnog lošeg rezultata drugog filma, autori su htjeli stvoriti blockbuster i učiniti ga barem jednako dobrim (čitaj: uspješnim) kao The Lion, The Witch and the Wardrobe.

Najmlađi junaci prva dva naslova – Lucy (Georgie Henley) i Edmund Pevensie (Skandar Keynes) provode praznike u Cambridgeu kod rodbine dok se njihova braća, sada prestara za mogućnost odlaska u narnijsku avanturu, suočavaju sa svijetom odraslih. Nažalost, u obitelji Scrubb vrijeme dijele s dječakom Eustaceom (Will Poulter) s kojim se ne slažu naročito dobro, prvenstveno iz razloga što je Eustace dijete bez mašte i humora. No, neočekivan događaj vraća ih treći puta u svijet Narnije, na brod Dawn Treader pod vodstvom kralja Caspiana (Ben Barnes). Iako je Narnia u miru, s tajanstvenog skrivenog otoka širi se smrtna prijetnja zemlji, a heroji filma će je pokušati zaustaviti istovremeno tragajući za sedam mačeva i sedmoricom nestalih gospodara Narnie koje je Caspian obećao pronaći.

Za razliku od prva dva naslova, priča ovog filma (i knjige) ne pripada istoj vrsti radnje. Epizodni događaj u kojem se ništa odveć intrigantno ne odvija služio je spisatelju kao metoda ukazivanja na kršćansku riječ i svojevrsno posljednje poglavlje lekcije o djetinjstvu i odrastanju. Setting je dobro proveden u knjizi i jedno drugom služi svrsi, ali u filmu to ne funkcionira, pogotovo kada je kuća htjela naslov koji će im donijeti novac, dakle, jaki blockbuster. Narnijske kronike nikada nisu bili ultimativno zabavljački naslovi već prije svega odgojno-edukativni, zagrnuti ruhom privlačne mašte. Filmski naslovi reducirali su ono odgojno koliko god su mogli, ali treća je knjiga svojim smislom orijentirana na taj aspekt.

dawn1

Produkcijski, treći naslov Narnije imao je mnogo problema i ograničenja, uključujući i budžet koji su smatrali daleko premalim za ono što su htjeli. Apted nije najutjecajniji redatelj na svijetu i sklon je snimati prosječne naslove, ali možda u produkcijskom paklu filma na neblockbusterskim temeljima leži izvor loše strukture radnje koja se može primijetiti, vidljiva prvenstveno u tempu i kvaliteti scena. Film se ljulja između vrlo dobrog i zabavnog do usporenog i nepotrebnog, simpatičnih akcijskih sekvenci i promašenih dijaloških. Akcija jest prisutna, ali je uvijek ili premalo razvijena, ili potisnuta od „odgojnih“ scena prenesenih iz knjige. Zbog epizodnosti se svako malo u filmu dogodi nešto što vas povuče iz obamrlosti i zabavlja jedno vrijeme, ali općenito gledano intrigantne radnje nema, akcija je suviše nježna, a dijaloški, „poučni“ i „karakterizirajući“ dijelovi su prisilno ugurani u nešto što je trebalo trajati dva i pol sata najmanje, sa snažnom karakterizacijom i akcijskim odmakom od knjige slobodnom interpretacijom. No, kako je knjiga simbolički orijentirana, tako i film to reflektira.

S druge strane gledano – kao obiteljski film i film za mlađe uzraste – Dawn Treader je u redu, prigodan za popodnevni odmor. Za djecu koja neće primijetiti repetitivnost scena, probleme sa strukturom radnje ili nevjerodostojna zbivanja na ekranu koja se protežu kroz čitav film. Perolaki sadržaj, optimistično nastrojeni likovi i humor igraju glavnu ulogu pa onda ponovno nije bitna činjenica što gigantska moćna zmija ne može potopiti brodić s herojima iako je potrebno da samo dahne u njih ili što su najveće, iskonsko zlo svijeta prikazali zelenom maglicom s black metal koncerta. 

Svjetla točka filma jest Will Poulter. Iako je njegov lik dizajniran isključivo da nauči lekciju kroz radnju, proveli su dobar psihološki trik. Čim se na ekranu pojavi, Eustace smjesta ide na živce. Odbojan je do srži i iako znate da mu je to svrha, da će s vremenom omekšati i da će na kraju biti važan za rasplet i osjećati se povezanim sa svima, nekako svejedno postane simpatičan pa i drag na kraju, upravo zbog Poultera koji se natprosječno dobro snašao u ulozi mrguda paničara koji ne vjeruje ni u što. Eustaceov likovni par je viteški miš Reepicheep (glas Simon Pegg). Njih dvoje važan su element radnje i prepušten im je dobar dio platna. Funkcioniraju odlično, imaju zabavne dijaloge i uspio se razviti osjećaj stvaranja jedne veze. 

dawn2

Od ostalih ljudskih likova, dok je Caspian primjeren ulozi, glavni glumci za likove Lucy i Edmunda su podbacili. Za razliku od filmova sličnog kalibra poput serijala o Harryju Potteru gdje glumci iz filma u film postaju bolji i dramatičniji, ovdje se njihovo prikazivanje bilo kakvih emocija čini prisilno i neprirodno. Taj se tračak manjka uvjerljive glume mogao osjetiti na drugom nastavku pa je ovo doista kontinuitet nevaljale glume. U njima je također nestala magija oduševljenja Narnijom koja je vladala u prvom filmu, potraga za čudesnim i strah od onog što jest opasno pa dalje sve što se događa uzimaju s jednom nezainteresiranom mirnoćom, ne naročito zabrinuti i za Eustacea kojem je možda 9 godina. Ionako će pobijediti, jel. Lica filma su općenito prije skup karakteristika nego li profilirani likovi, a njihova neunesenost se može najviše osjetiti zbog toga što su okruženi mnoštvom animiranih likova čiji je voice over odličan. Kad od četiri najbolja lika tri čine minotaur, miš i lav, što reći.

CGI i fotografija su, naravno, dobri. Većina budžeta je na to i potrošena pa je u neku ruku besmisleno o njima govoriti. Te stvari sada u ovakvim filmovima stagniraju na nekoj prihvatljivoj razini i proći će neko vrijeme prije nego (izuzev Legend of the Guardians) neki film doista pomakne granice, ali sada bi već osupnuće animacijama trebalo splasnuti. Na kraju krajeva, cijelu nas godinu bombardiraju njima – i 3D-om. Ovaj film dolazi kao 2D i 3D – ali nije bio sniman s 3D na pameti. Autori su priznali da nisu imali niti vremena niti novaca raditi 3D, ali su na istome htjeli zaraditi pa su post-produkcijski napravili sloj 3D-a koji, kao i u drugim takvim naslovima (Clash of the Titans, The Last Airbender) kvari boju, udvostručuje crte, smeta doživljaju glume, uznemiruje oči i općenito narušava animacijsku ljepotu. 

Ako ćete htjeti otići na film, pokušajte ići na 2D jer će ovakav 3D pokvariti utisak onog dobrog u filmu, a mogao bi i djeci smetati za oči. Uzeti u obzir, ako se već želi biti tolerantan prema ovom naslovu, da je nedavno izašao Legend of the Guardians koji demonstrira kako „obiteljski film za mlađe uzraste“ ne mora biti nabacan, banalan, naivan i s lošom karakterizacijom.