chronicleChronicle se pojavljuje kao jedan od posljednjih «found footage» i «lowbudget» filmova recentnije poplave (koja završava u trećem mjesecu 2012. s Project X, ali nije još sasvim napuštena).

CHRONICLE (2012)

Redatelj: Josh Trank
Scenarij: Max Landis
Glume: Dane DeHaan, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Alex Russell
G1Gg1Gg1

 

chronicle

Chronicle se pojavljuje kao jedan od posljednjih «found footage» i «low budget» filmova recentnije poplave (koja završava u trećem mjesecu 2012. s Project X, ali nije još sasvim napuštena).Autori su mladi Josh Trank i Max Landis, a s obzirom na inače ne naročito obožavani žanr i podosta zagušen duhovima i vragovima, Chronicle je inteligentan materijal vrijedan pogleda.

Film nas upoznaje sa srednjoškolcem Andrewom Detmerom (Dane DeHaan), mirnim mladićem s problemima socijalizacije i disfunkcionalnom obitelji kojoj se bliži krah. Na svoj način noseći se sa životom, Andrew je odlučio nabaviti kameru i započeti bilježiti sve što mu se događa. Kasnije, kako bilježe kamere, pukom slučajnošću Andrew, njegov bratić Matt (Alex Russell) i kolega Steve (Micahel B. Jordan) nailaze na neobičan entitet pod zemljom, a on im spontanim kontaktom podaruje telepatske moći. Stvari započnu nošene zabavom, ali se zatim naglo okreću u dramu.

chronicle-still-story-topChronicle je u egzekuciji jednostavan, porukom izravan i nastupom realističan. Inspiriran jednim elementom anime naslova Akira, Chronicle je prvenstveno film o nastanku supervillaina, što Vam ne bi trebalo doći kao spoiler budući da namjera filma postane jasna prvim kadrom, gdje nam je pokazana Andrewova izmorenost i iziritiranost životom. Unatoč tome, film će se pokazati zanimljivim, tim više ako se s Andrewom možete ili poistovjetiti ili ga razumjeti, a u tom smislu postaviti će i dobra pitanja. Uvijek smo uzbuđeni pri pomislima o super moćima, ali malo koje djelo, u ovom slučaju Chronicle, istakne realne probleme koji s time dođu.

Uz Andrewa, drugi valjani aspekt je «hladniji» sadržaj, kao footage koji zaista nije ovdje za publiku nego isključivo za samog Andrewa. U filmu postoji režijski odmak od publike, odnosno film se ne ponaša se kao da vam se pokušava svidjeti, ne pokušava dobiti bodove s nabacivanjem pošalica i simpatičnim likovima i ne slijedi metode hollywoodskog zahuktavanja, već je prilično raskidanog tempa s neobičnim i brzim klimaksom, a scene su pune spontanosti i prodiru dalje od filmske iluzije. Poneka scena, koliko bila nenametljiva, toliko će vam se urezati u pamćenje, dok ćete druge prepoznati kao da su doista iz života. Chronicle uspijeva igrati se stanjem gledatelja: podići raspoloženje optimističnim kadrovima i zatim svakog u prostoriji ušutkati. Pritom se igra sa samim aspektima žanra, primjerice, ulogom kamere u snimanju zapisa pa samim time i kreativnom ulogom u snimanju filma. 

chronicle-crush-car-story-topU svakom slučaju, Chronicle je vrlo solidno štivo, a za ono što jest, njegove su mane preuočljivo (i nedovoljno prirodno bez obzira na stvarnost samih događaja) usmjeravanje Andrewove motivacije, dodatni komadićak radnje na kraju filma koji bi mogao smanjiti intenzitet kraja te problemi s dubinom kada su u pitanju drugi likovi. Chronicle jest o Andrewu i to u «found footage» stilu, ali manjak same priče i manjak razvoja drugih likova jednu će skupinu gledatelja zasigurno zasmetati.